Samfund

Flere unge begynder at ryge - nu vil partier bruge erfaring fra udlandet for at stoppe det

Hæver man priserne på cigaretter, vil der blot ske en stigning i grænsehandlen, mener Venstre. Det afviser Alternativet.

Prisen på en pakke cigaretter skal være højere, end den er i dag, hvis man skal gøre et seriøst forsøg på at få flere unge til at stoppe med at ryge. Det mener Alternativet og Enhedslisten.

Tal fra Kræftens Bekæmpelse viser, at der er sket en stigning blandt unge rygere, og derfor vil de to partier have priserne sat op.

- Unge er følsomme overfor prisen, og derfor er den eneste måde, vi kan ændre på de vaner, ved at sætte prisen op. Vi ser, at England og Frankrig har oplevet en god effekt af det, siger Alternativets sundhedsordfører, Pernille Schnoor, til TV 2.

Samme holdning deler Enhedslistens sundhedsordfører, Stine Brix.

- Det er en god idé at sætte priserne op på cigaretter. Vi ved, at det har den allerstørste effekt i forhold til at forhindre børn og unge i at begynde at ryge, siger hun.

Venstre vil ikke hæve priserne

Hos regeringspartiet Venstre afviser man at hæve tobakspriserne.

- Vi deler i Venstre ambitionen om, at færre unge skal ryge. Vi har et mål om, at der i 2030 er ingen unge, der skal ryge, siger partiets sundhedsordfører Jane Heitmann til TV 2.

Hun tror derimod, at en stigning i priserne vil resultere i mere grænsehandel fremfor færre unge rygere.

- I Venstre ønsker vi at gå en anden vej. Vi ønsker at styrke oplysningen i forhold til de unge. Vi ønsker at søsætte en ny, moderne oplysningskampagne, og så har vi netop indgået et partnerskab med detailhandlen, hvor de forpligter sig til at overholde dansk lovgivning.

Men hos Alternativet har man dokumentationen for, at grænsehandlen ikke vil stige, hvis priserne hæves på cigaretter.

- Skatteministeriet har i 2015 fremlagt en rapport, der siger, at da man satte priserne op sidste gang, havde det ingen effekt på grænsehandlen, siger Pernille Schnoor.

Stoppede med at ryge i et halvt år

Andelen af rygere i alderen 16-25 år er steget fra 13 til 15 procent på et år.

En af dem, der er en del af statistikken, er 23-årige Magnus Hertig. Han har røget, siden han var 14 år - kun afbrudt af et halvt års ophold i New Zealand, hvor han syntes, cigaretter var for dyre.

Han er ikke i tvivl om, hvad der skal til for at få unge til at stoppe med at ryge.

- En studerende har ikke råd til at betale 100 kroner for en pakke cigaretter, og det er helt sikkert noget, der vil få en til at stoppe med ryge, siger Magnus Hertig til TV 2.

Han er sikker på, at hvis prisen på en pakke cigaretter i Danmark er ligeså høj som i New Zealand, ville han aldrig være startet med at ryge.

I Danmark ligger prisen på en pakke cigaretter omkring 40 kroner, mens priserne i Norge, Island og Frankrig ligger på henholdsvis 90, 80 og 74 kroner.