Supermarkeder lover at stramme op efter salg af tobak til unge

Unge har let ved at købe tobak, og kun få butikker straffes for det. Men nu strammer købmænd og supermarkeder op.

Det er let for unge at købe cigaretter i supermarkeder, købmænd og kiosker, selvom man ifølge loven skal være 18 år for at købe tobak.

Det afslører stikprøver fra Politiken foretaget gennem det seneste halve år.

Og brancheorganisationen for de købmandsejede supermarkeder og butikker erkender problemet og kalder det selv "et svigt".

- Vi har et ansvar, siger John Wagner, der er administrerende direktør i Samvirkende Købmænd.

- Og vi lægger os fladt ned og siger, at det her er ikke godt nok.

Købmænd vil stramme op

Det seneste halve år har Politiken foretaget stikprøver. Her har unge på 15-17 år besøgt 221 butikker i hele landet, og 132 steder kunne de købe tobak.

Det betyder, at loven i stikprøverne blev brudt i 60 procent af tilfældene.

- Vi er nødt til at gøre det bedre, siger John Wagner.

- Det er sikkert ikke lige let for de ungarbejdere, vi har ved kassen, at håndtere det her i forhold til andre unge. Men det er ikke nogen undskyldning.

Langt mellem bøder for lovbrud

Det samme mener Kræftens Bekæmpelse, der sparker bolden hen på Christiansborg.

- Det er butikkerne, der svigter og gør noget ulovligt. Men det er også politikerne, som ikke har fundet en måde at holde opsyn med butikkerne på, siger Leif Vestergaard Pedersen, der er formand for Kræftens Bekæmpelse.

For trods de mange lovbrud er det småt med konsekvenser.

I år var der frem til midten af september kun givet to bøder for at bryde reglerne. Den ene bøde på Bornholm, den anden i Østjylland.

I Danmark er det politiets opgave at håndhæve salgsforbuddet, men det reagerer kun på konkrete anmeldelser, forklarer Rigspolitiet til Politiken.

Imens siger partierne Radikale, Enhedslisten, SF og Socialdemokratiet, at de gerne ser en bred politisk drøftelse af, hvad der skal ske. Det er dog småt med konkrete idéer til at løse problemet.

- Loven skal overholdes

Men hos de købmandsejede supermarkeder og købmænd er man allerede i gang.

- Vi har lavet et partnerskab med Sundhedsministeriet, hvor vi skal gøre mere for at instruere personalet i at overholde reglerne.

Derfor er der sat forskellige tiltag i søen med bedre skiltning i butikkerne og installationer ved kasseapparaterne, der minder medarbejderne om at spørge om alder og ID ved salg af tobak og alkohol.

- Loven skal overholdes, og så må vi håbe, at den opmærksomhed, der har været om sagen, er med til at disciplinere butikkerne, siger John Wagner.

Men Kræftens Bekæmpelse giver ikke meget for en partnerskabsaftale som det forreste våben i kampen mod at sælge tobak og alkohol til unge under 18 år.

- Det går ikke over med et partnerskab med detailhandlen, siger Leif Vestergaard Pedersen.

- Vores politikere kan ikke være bekendt, at butikker ustraffet kan sælge de her produkter, mener formanden for Kræftens Bekæmpelse.

Straffes hårdere i Holland

I andre lande er det kommunerne, der har ansvaret for at håndhæve forbuddet. Sådan er det eksempelvis i Norge, Sverige og England.

I Tyskland står delstaterne for at håndhæve, mens der er et afhængigt agentur i Holland, og sundhedsmyndighederne står for det i Irland.

Straffen for at sælge tobak til mindreårige er også skrappere i andre lande.

I Holland var der sidste år 4000 kontroller, og der blev uddelt 176 bøder. Desuden mistede 11 butikker deres licens.