Professor om gyldne håndtryk til fyrede kommunalchefer: De skal ud på røv og albuer

Kommunerne bruger godtgørelserne forkert, mener professor.

De skal ud på røv og albuer.

Sådan lyder det fra professor fra Aalborg Universitet Anders Drejer om chefer, der ikke har opfyldt deres arbejdsopgaver.

Hans udmelding kommer, efter TV 2 fredag har kunne fortælle, hvordan der siden 2014 er blevet udbetalt mere end 220 millioner kroner i godtgørelser til fyrede kommunaldirektører, koncernchefer og andre topledere i landets kommuner og regioner.

Men ifølge Anders Drejer har kommuner og regioner brugt godtgørelserne helt forkert.

- Hvis der ikke er noget at blive godtgjort for, når vi snakker fratrædelsesgodtgørelse, så synes jeg da, at det er en rigtig dårlig idé at udbetale den, siger han til TV 2.

Fratrædelsesordninger: Sådan gjorde vi

TV 2 Nyhederne har søgt aktindsigt i, hvor meget de 98 danske kommuner og landets fem regioner har betalt i fratrædelsesgodtgørelse til fyrede topchefer, og hvad chefernes løn har været i opsigelsesperioden.

Derudover har vi undersøgt, hvor meget kommunerne og regionerne har betalt i godtgørelse til de topchefer, der blot har opfyldt eller får forlænget deres såkaldte åremålskontrakt.  

De 223 millioner kroner vedrører kun de absolutte topchefer. Det vil sige direktører, afdelingschefer og fagchefer.

Job skal gøres attraktive

Fratrædelsesgodtgørelser er af kommunerne tidligere blevet forsvaret med, at fyrede chefer skal have kompensation for at have mistet deres job på grund af svie og smerte og eventuelle problemer med at finde et nyt. Men det argument holder ifølge Anders Drejer ikke.

- Alle de standardargumenter, jeg i øvrigt selv plejer at fremføre, kan vi jo se ud fra de her cases, at de holder ikke. Der er en, der kommer i arbejde igen efter en måned. Så har han jo ikke brug for to års løn til at komme sig over chokket over at være blevet fyret, siger professoren.

Hvorfor skulle kommunerne udbetale en fratrædelsesgodtgørelse, hvis det ikke var nødvendigt?

- Det må være, fordi de er dårlige til at forhandle.

Anders Drejer medgiver, at det kan være svært for nogle kommuner at få stillinger besat, men derfor mener han, at der bør gøres mere for, at kommunerne bliver en attraktiv arbejdsplads, så der kommer flere ansøgere til de pågældende stillinger, der er svære at besætte.

- Det handler om udbud og efterspørgsel. I stedet for at arbejde på udbud, så arbejd på efterspørgsel. Det vil sige få nogle flere til at søge de kommunale lederjobs, for faktum er jo, at der er ikke ret mange, der søger, siger han.

Han mener, at ansøgere kan komme til at sidde i en for stærk forhandlingsposition, hvis ikke de kommunale lederjobs bliver mere attraktive.

Se, hvor mange mange penge din kommune har givet i gyldne håndtryk siden 2014 i kortet herunder:

Kommuner er dikteret af overenskomst

Både Kommunerne Landsforening og Kommunaldirektørforeningen i Danmark forklarer, at overenskomsten i høj grad er årsag til, at kommunerne betaler millionbeløb til sine afgående topchefer.

- I den overenskomst, der er blevet forhandlet på det her område, er der nogle vilkår omkring, at man får en fratrædelsesgodtgørelse, siger formanden for Kommunernes Landsforening, Michael Ziegler (K), og tilføjer:

- Vi er jo så fra KL’s side meget optagede af, at man kun skal have udbetalt fratrædelsesgodtgørelse, hvis man fratræder, siger han.

Millioner til topchefer: KL skyder skylden på overenskomsten Video: Julie Bjørn Teglgård