Elever løber for fattige børn: - Det er ligesom om, man er en superhelt for dem
Skolernes Motionsdag er en årlig begivenhed for alle skoler i Danmark.
- Når fløjten lyder, må I løbe. Er I klar?
Ved startstregen står en gruppe af elever fra Skolen i Sydhavnen klar. Ligesom 700.000 andre børn deltager de i den årlige Skolernes Motionsdag.
Eleverne vil for hver kilometer, de løber, donere penge til Røde Kors' arbejde for de dårligst stillede børn i Danmark og resten af verden.
Fløjten er lydt.
- Pas på, træbrædderne kan være glatte, råber læreren, mens elevflokken fra 1. klasse spurter afsted.
En elev er allerede væltet. Han kom for hurtigt afsted, men på ingen tid bliver han hjulpet op af sine kammerater. Sammen skal de se, hvor mange gange de kan løbe turen på 500 meter rundt om skolens bygning.
Vigtig tradition at støtte
Skolernes motionsdag blev afholdt første gang i 1982 og er siden blevet en stor succes. 98 procent af landets folkeskoler deltager, og mange børnehaver har også taget konceptet til sig.
Morten Biering, skoleleder på Skolen i Sydhavnen, synes, det er en vigtig tradition at bakke op om.
- Det er et spørgsmål om at få markeret, at det er en god ting at bevæge sig og være sund. Hele skolen er sammen om det. Både lærere og elever ser frem til dagen, siger han og fortæller, at motion også ligger i tråd med folkeskolereformen fra 2014.
Her blev det et krav, at eleverne skal bevæge sig 45 minutter om dagen, og ifølge en undersøgelse, udarbejdet af Oxford Research for Dansk Skoleidræt og Trygfonden, lever 68 procent af landets folkeskoler op til kravet.
Tilbage på legepladsen har eleverne løbet de første to runder.
- Åh, det er hårdt. Jeg er ved at dø, siger syvårige Noah Dalsgaard Larsen, mens han er på vej til sin næste runde.
Nogle elever har sat tempoet ned, flere er stoppet op for at få vejret igen, og andre er slet ikke færdige.
- Hvor er I gode! Husk lige at trække vejret også, lyder det fra lærerstaben.
Elever hjælper udsatte børn
Selvom syvårige Lea Eline Boesen også lige skal have vejret efter flere ture rundt om skolen, bakker hun op om skolens indsamling.
- Vi skal give penge til nogen børn, der ikke har nogen penge. Så det er ligesom om, at man er en superhelt for dem, siger hun.
- Det er fint, at man redder andre mennesker. Det er jo ikke sjovt for dem, men det er sjovt for os at løbe.
Ifølge skolelederen er børnene bevidste om, at nogle børn har brug for hjælp.
- Det er en del af deres hverdag. Derfor er det vigtigt, at skolen også har fokus på det.
Motion skal være sjovt
På Bindelev Skole i Nordjylland har man også valgt at gå utraditionelt til værks med Skolernes Motionsdag. Her kan de godt 200 børn med hjælp fra initiativtager Ruth Kirstine Larsen, der arbejder i Forsvaret, boltre sig på en mini-militærøvelsesbane.
- Motion er jo alt andet end løb. Motion skal være sjovt, og man må gerne blive beskidt. Og man kan jo høre, at børnene synes, at det er super sjovt, siger hun til TV 2.
På den konstruerede træningsbane er der sat snore op, som børnene skal kravle under i mudderet - samt traktordæk, halmballer og skrottede biler, som børnene skal over.
- Det er mega fedt. Vi kommer til at have det rigtig sjovt sammen, siger et par af eleverne, hvorefter de viser, hvordan en af forhindringerne, der går ud på at kravle under noget reb i mudder, skal gribes an.
Ifølge Ruth Kirstine Larsen har en masse frivillige hjulpet med at stable dagen på benene. Blandt andet landmænd, der har sørget for halmballer, dæk og en mudderbane.
- De kommer til at bruge deres krop på en helt anden måde, end et løb kan give. Det gør bestemt ikke noget, at motion bliver noget andet end bare løb, siger hun.