Fædre har ikke set deres børn i halvandet år - og de kan ikke komme til det med det samme

Det er planen, at fædrene skal genforenes med deres børn i denne uge efter have været bortført i halvandet år.

Børnene Leonardo og Aia på nu fire og syv år blev i marts sidste år kidnappet af deres mor, Angelina Mathiesen, og taget med til Brasilien, hvor de gik under jorden.

Halvandet år efter bortførelsen lykkedes det fædrene at få børnene tilbage Danmark. De ankom i Københavns Lufthavn søndag.

Men kampen er ikke slut endnu.

Børnene er nemlig ikke hjemme ved deres fædre endnu. Indtil videre er de i stedet anbragt på et professionelt værested.

Foran venter der nu familien et stort rehabiliteringsarbejde, som skal få børnene tilbage til en normal hverdag. Et arbejde, der kommer til at ske i tæt samarbejde med Københavns Kommune.

En lang kamp

I dokumentaren ’Bortført af mor’ kan TV 2 fortælle historien om de to fædres kamp for at få deres børn at se igen.

Peter Lawaetz og Vladimir Valiant har begge et barn med Angelina Mathiesen og som kulmination på en årelang konfliktfyldt kamp om børnene, flygtede hun med Leonardo og Aia til Brasilien.

Fædrene måtte tage sagen i egen hånd, og ved hjælp af en privatdetektiv og det lokale politi i Brasilien lykkedes det til sidst at finde frem til moren og børnene, som befandt sig i den brasilianske turistby Mosqueiro.

Det er ikke vores behov, det handler om, det er børnenes. Vi ved stadig ikke, hvad de er blevet udsat for, eller hvad de har fået at vide om os

Peter Lawaetz, far til Aia

Efter flere forsøg på at finde det sted, hvor Angelina Mathiesen gemte børnene, endte det hele i en 40 timer lang høring over tre dage, hvor den brasilianske dommer besluttede, at børnene skulle flyves hjem til Danmark samme aften.

Skal se børnene i denne uge

De sidste par dage har fædrene sendt videohilsener, gamle billeder fra tiden før bortførelsen og bamser, som børnene måske kan huske fra deres tid i Danmark.

Leonardo tager sig en lur på sofaen under et besøg ved Vladimir Valiant før bortførelsen.
Leonardo tager sig en lur på sofaen under et besøg ved Vladimir Valiant før bortførelsen. Foto: Vladimir Valiant / Privat billede

Det er en del af optakten til, at børnene skal se deres respektive fædre igen snarest.

Hvis alt går som planlagt, sker det i denne uge.

På børnenes præmisser

Begge fædre understreger, at alt skal ske på børnenes præmisser.

De skal mødes på et sikkert, neutralt sted. Derfor er det ikke til at sige, hvor lang tid de har med deres børn ved første møde, eller om planen i sidste øjeblik bliver ændret, fordi omstændigheder omkring børnene kræver det.

Og det er forældrene forberedt på.

- Det er ikke vores behov, det handler om, det er børnenes. Vi ved stadig ikke, hvad de er blevet udsat for, eller hvad de har fået at vide om os (af moren, red.), siger Peter Lawaetz.

Peter Lawaetz har også to voksne børn fra et tidligere forhold, en pige på 22 år og en dreng på 25. De kommer til at se deres lillesøster før faren, da de ikke har været direkte involveret i striden mellem Peter Lawaetz og Angelina Mathiesen.

Tæt samarbejde med kommunen

Leonardos far, Vladimir Valiant, fortæller, at de to fædre har indgået et frivilligt samarbejde med Københavns Kommune om genforeningen.

Sammen med dem har de lagt en plan for, hvordan børnene på den bedste og mest skånsomme måde kan komme tilbage til en naturlig hverdag.

Den lang sigtede plan er, at de skal have opbygget et forhold til deres mor igen

Peter Lawaetz, far til Aia

- Uanset hvilken plan, der er lagt, tager vi bestik af, hvordan barnet reagerer, siger Vladimir Valiant.

Til fælles har fædrene et mål, der hedder, at børnene skal hjem til deres respektive fædre at bo. Men det vigtigste er, at Aia og Leonardo kommer til at se hinanden.

- Målet er, at deres tilværelse skal ligne andre børns, der har to forskellige fædre, siger Vladimir Valiant og fortsætter:

- Vi vil gøre alt for, at børnene forbliver sammen. De skal ses til hverdag, i weekenden og i skolen, siger Vladimir Valiant.

Peter Lawaetz på kælketur med datteren Aia inden bortførelsen.
Peter Lawaetz på kælketur med datteren Aia inden bortførelsen. Foto: Peter Lawaetz / Privat billede

Tiden er underordnet

At børnene kommer til at bo ved hver deres far, er den kortsigtede plan, fortæller Peter Lawaetz. Men der er også en langsigtet plan.

- De skal have opbygget et forhold til deres mor igen, siger han.

Den plan er Vladimir Valiant enig i. Men hvor lang tid kort og lang sigt helt konkret er, findes der ikke et svar på.

Det hele kommer til at handle om, hvordan børnene reagerer, og at børnenes nye hverdag skal komme naturligt.

- Tiden er underordnet, understreger Vladimir Valiant.

Går den rigtige vej

Københavns Kommune kan ikke fortælle, hvordan Leonardo og Aia har det efter hjemkomsten, da de ikke må udtale sig i personsager.

Men Peter Lawaetz fortæller, at han ud fra den kontakt, han har haft med værestedet, har en følelse af, at det er startet godt, og at det går den rigtige vej.

Hvordan rehabiliteringsforløbet er er skruet sammen, kan kommunen ikke sige.

Der findes ikke findes en drejebog for, hvordan sager med bortførte børn håndteres, da omfanget af lignende sager er meget begrænset, og det er forskelligt fra sag til sag, hvordan det gribes an.

Se dokumentaren 'Bortført af mor' på TV 2 torsdag kl. 20.00.