Samfund

Tivoli må opgive ny forlystelse efter voldsom kritik

To dage før åbningen af Tivoli laves en af deres nye forlystelser nu om.

Tivolis nye halloween-forlystelse er endt som et mareridt.

Under navnet 'Det hjemsøgte børnehjem' skulle gæster se frem til gys og uhygge på fredag, men modtagelsen har været grufuld i sig selv. 

Forlystelsen, der skal lede tankerne hen på et børnehjem, hvor børnene lider en grufuld skæbne, er nemlig lidt for virkelighedstro for tidligere anbragte.

Som tidligere børnehjemsunge finder jeg det ærlig talt temmelig smagløst og empatiforladt 

Peter Bjørn Hviid

Det mener blandt andre formanden for foreningen Godhavnsdrengene, Poul Erik Rasmussen.

- Det er grotesk. Det føles som om, der bliver gjort grin med os. Det ligner en grov spøg, siger han til TV 2.

I 1960'erne var han barn på børnehjemmet Godhavn, hvor flere tidlige drenge fra stedet har berettet om overgreb, og siden 2005 har foreningen forsøgt at lægge sag an mod staten og få en officiel undskyldning.

- Helt ubegribeligt upassende

På Tivolis Facebook-side har afsløringen af forlystelsen fået flere til at anklage parken for at gøre nar af nuværende og tidligere anbragte.

- Som tidligere børnehjemsunge finder jeg det ærlig talt temmelig smagløst og empatiforladt at lave en forlystelse ud af de mishandlinger, vi blev udsat for, skriver Peter Bjørn Hviid, mens Tina Djurhuus slet ikke kan begribe, at Tivoli ikke har forudset kritikken.

- Følger I slet ikke med i samfundsdebatten? Hvordan kan I synes, dette er en god idé, når så mange tidligere anbragte kæmper for en anerkendelse af statens svigtende tilsyn, samtidig med at hele deres tilværelse har været tynget af de overgreb, de blev udsat for i deres barndom. Det er helt ubegribeligt upassende, skriver hun.

De kritiske ryster bakkes op af tidligere direktør for Socialstyrelsen Knud Aarup, der er forarget over den gamle haves situationsfornemmelse.

- Når børnehjem er noget, der stadig er til i dag, og voksne stadig lever med ar på sjælen, er det utilstedeligt at lave. Det viser også, at kendskabet til de sociale forhold i Danmark er dårlige, og illusionen om et velfungerende samfund lever i bedste velgående. Men det er vi ikke, siger han.

Tivoli ændrer navn og beskrivelse

Kritikken har gjort indtryk på Tivoli, der nu undskylder.

- Vi erkender, at vi har lavet en fejlvurdering med hensyn til spøgelseshuset. Det har nogen gjort os opmærksom på, og vi retter ind så hurtigt, som det er praktisk muligt. Vores tanke var at spille med på et gys, der historisk eksisterer i bøger, på film og tv. Det var ikke hensigten at være ufølsom eller at støde nogen, siger Tivolis pressechef, Torben Plank, til TV 2.

Det er stadig noget svineri. Det virker som om, de forsøgte at tjene profit på det

Poul Erik Rasmussen, formanden for foreningen Godhavnsdrengene

Den gamle have har nu haft travlt med at justere forlystelsen, så den ikke længere refererer til et børnehjem inden åbningen fredag.

- Vi kan godt se pointen og ændrer navnet til ’Det Hjemsøgte’. Reklamekampagnen bliver justeret, spøgelseshuset er blevet gennemgået, og direkte referencer til børn er blevet fjernet, forsikrer Torben Plank.

Virkelig ærgerlig form for underholdning

Formand for Socialpædagogernes Landsforbund Benny Andersen kalder ændringerne et fornuftigt træk af Tivoli.

- Det er helt rigtigt set, at Tivoli nu ændrer på konceptet for den forlystelse. For det var virkelig en ærgerlig form for underholdning, hvor mange af de 11.000 børn, der i dag er anbragt udenfor hjemmet, ville føle sig forkerte og nedgjorte, siger han.

Men selvom Tivoli har ændret navn og beskrivelse af forlystelsen, mener Poul Erik Rasmussen ikke, at det retfærdiggør det første udspil.

- Det gør ingen forskel. Det er stadig noget svineri. Vores sag har været dækket meget i medierne. Det virker som om, de forsøgte at tjene profit på det. Det er så usmageligt.