Samfund

Sved og prutter fra besøgende truer dansk kulturarv - 'skræmmende' mener museum

Sved, varme og prutter skader en særlig slags tegninger på Statens Museum for Kunst. Nu prøver museet at redde vores allesammens kulturarv.

Efter to års undersøgelser har forskere ved Statens Museum for Kunst nu fundet årsagen til, at hundredvis af værker fra museets Kobberstiksamling er ramt af brune og sorte plamager. Det skriver Politiken.

- De luftgasser, der er omkring os i huset - både i magasinerne og oppe i udstillingsrummene - har en indflydelse på, hvordan kunstværkerne bevares for fremtiden, forklarer Jørgen Vadum, der er professor, centerleder og seniorforsker ved Statens Museum for Kunst, over for TV 2.

Nogle af gasserne stammer fra de kartoner, tegninger opbevares i, mens andre stammer fra rum med gæster, der ser på kunst - og skiller sig af med gasser, der kan angribe tegningerne. 

- Det er gasser som sved, varme og prutter, siger Jørgen Vadum.

Enestående del af dansk kulturarv

Kobberstiksamlingen, som består af tegninger, akvareller, raderinger, træsnit, litografier, fotografier og andre former for kunst på papir, er en enestående del af dansk kulturarv.

Derfor vil museet nu sætte alle sejl til for at redde tegningerne. Det håber at kunne sætte en akut redningsaktion til 5,7 millioner kroner i gang.

- Vi er i færd med at montere aktive kulfiltre på vores klimaanlæg, så lufter bliver renset og recirkuleret og renset igen. Så vi får en renere luft herinde end udenfor. På den måde kan vi komme noget af problemet til livs, siger Jørgen Vadum.

En fremtidssikring af hele samlingen vil dog koste op imod 65 millioner kroner.

- En anden udfordring er at skifte alle kartonerne, forklarer professoren.

Svovlholdig gas med klimaanlæg

Skaderne stammer som skrevet fra luftforurening fra to kilder på museet.

Dels føres svovlholdig gas fra museumsgæsterne i en velbesøgt udstillingssal i stueetagen via et klimaanlæg ned til et kældermagasin med de skrøbelige danske tegninger. Dels udskiller gamle æsker og kartoner, som skulle beskytte tegningerne, kunstskadelig svovldioxid.

- Det er skræmmende, at tegninger, der har ligget i fred med sig selv i 500 år, lige pludselig begynder at ændre sig så hurtigt, siger museets direktør, Mikkel Bogh, til Politiken.

- Der er tale om en pludselig nedbrydningsproces, som gør, at tegninger, du troede, du kendte, nærmest ikke kan aflæses mere.

Akut redning af 17.500 tegninger

En akut redningsaktion vil indebære, at æsker med 17.500 tegninger flyttes fra den øvrige kobberstiksamling og isoleres i et magasin med renset luft.

Herefter skal konservatorer udskifte tegningernes æsker og kartoner. Det vil tage cirka fire år.

- Det kræver fondsmidler, som vi skal i gang med at søge, siger Mikkel Bogh.

Det er urealistisk at kunne bruge 65 millioner kroner på at fremtidssikre hele samlingen, når museets bevilling for 2017 er på i alt 77 millioner kroner, siger Mikkel Bogh.

Samtidig er 65 millioner kroner en stor mundfuld for de fleste fonde. Derfor er museet formentlig nødt til at bryde det ned til mindre delprojekter.

Kulturminister Mette Bock (LA) kunne ikke kommentere sagen.