Samfund

Kæmpe karpe kidnappet ved nordjysk sø - skulle være endt som minkfoder

En sø i Nordjylland skal tømmes for karper for at genoprette et naturligt fiske- og planteliv. Men de lokale fiskere gør oprør.

Flere voksne mænd har 'kidnappet' en kæmpe karpe fra en sø i Nordjylland.

Dramaet fandt sted i forbindelse med, at Brønderslev Kommune i disse dage tømmer Klokkerholm Møllesø for vand i forbindelse med et EU-støttet miljøprojekt, der skal genoprette et naturligt fiske- og planteliv i søen.

Derfor skal der renses ud i bestanden af karper og andre uønskede fiskearter.

- Det er så sørgeligt. Klokkerholm Møllesø er Jyllands bedste karpefiskevand, siger Torben Pedersen, formand for Klokkerholm Sportsfiskerforening, til TV 2 Nord.

Redningsaktion - ikke kidnapning

Medlemmerne i Klokkerholm Sportsfiskerforening har kun kunnet se til, mens Brønderslev Kommune mandag og tirsdag har trukket vod i søen.

Men tirsdag fik to personer nok, og med et snuptag bortførte de den 80 centimeter lange græskarpe i bagsmækken på en bil med ordet 'Carpaholics' skrevet på døren.

Den store græskarpe var allerede blevet fanget af kommunen og klar til at ende sit liv som minkfoder.

- Det var en redningsaktion, ikke en bortførelse. Græskarpen skal have lov til at leve. Biologen ville have slagtet den, fortæller en af dem til Nordjyske.

Manden fra 'Carpaholics' vil ikke fortælle, hvor kæmpekarpen er nu.

- Den lever forhåbentlig i bedste velgående, sagde han tirsdag til avisen.

En halv million EU-kroner

Brønderslev Kommune har fået en halv million kroner fra EU til udrensningen af karper og andre uønskede fiskearter. Det hedder biomanipulation.

Nu skal der i stedet være flere aborrer og gedder i Klokkerholm Møllesø.

- En sø, der er så ustabil som Klokkerholm Møllesø, kan ikke holde til at have karper. De er med til at rode op i sedimentet, så der bliver frigivet fosfor. Så kommer der alger, og det er et stort problem, forklarer Therese Wallem, der er projektleder i Plan og Miljø i Brønderslev Kommune.

Imidlertid var det faktisk Brønderslev Kommune selv, der satte karperne ud i Klokkerholm Møllesø engang i 1980'erne, skriver TV 2 Nord.

- Det er vores eksistensgrundlag

Sportsfiskerne er langt fra enige i, at det er en god idé at fjerne dem igen.

De påpeger, at der hvert år kommer både hollændere, englændere, tyskere og folk fra det meste af Danmark for at fiske karper i Klokkerholm Møllesø.

Men nu skal der altså ikke længere være karper i søen. 

- Det er vores eksistensgrundlag, der forsvinder, når karperne ikke er her længere. Mange sportsfisketurister lægger penge her i kommunen, siger sportsfiskerformand Torben Pedersen til TV 2 Nord.