Samfund

Har ventet et halvt år på sit kørekort - kan ikke længere passe sin uddannelse

Thomas Jensen sidder i kørestol på grund af en rygsygdom og en diskusprolaps. Privat.

Kommune bekræfter, at der lang ventetid hos Rigspolitiet på anmærkninger i kørekort vedrørende handicap.

Et halvt år. Så lang tid har 36-årige Thomas Jensen ventet på at få en anmærkning fra Rigspolitiet i sit kørekort, så han kan få tildelt en bil med automatgear, fordi han ikke længere er stand til at bruge sit venstre ben til en kobling.

Det meste af dagen tilbringer han i sin kørestol, fordi han har en diskusprolaps og desuden lider af rygsygdommen skoliose.

Thomas Jensen bor i Hornborg ved Hedensted med sin kone, Rikke, og deres seks børn.

Egentlig læser han til maskinmester, men han har været nødt til at sætte uddannelsen på pause. Han kan nemlig ikke længere komme frem og tilbage til skolen.

Har ventet over et halvt år

I april måned afleverede han sit kørekort hos Hedensted Kommune, som videresendte det til Rigspolitiet, hvor kortet skulle have en anmærkning på grund af handicap. Sådan en anmærkning er nødvendig for at Thomas Jensen kan få tildelt en bil med automatgear.

- Kommunen må ikke udskrive en bevilling på en handicapbil, før jeg har få den anmærkning, fordi de reelt ikke ved, hvad der skal bestilles.

- Jeg havde jo forestillet mig, at det gik forholdsvist hurtigt, og sagsbehandleren sagde også, at det ville tage en til to måneder, siger han til TV 2.

Bilinspektør er gået på pension

Hedensted Kommune bekræfter over for TV 2, at man i øjeblikket oplever ventetider hos Rigspolitiet ved anmærkninger til kørekort vedrørende handicap, men kommunen ønsker ikke at udtale sig yderligere i sagen.

- Det mest frustrerende er de mange forskellige forklaringer, jeg har fået. Hos Rigspolitiet har jeg fået den besked, at den person, som førhen havde ansvar for at give anmærkninger i kørekort, er gået på pension, og de har så ikke ansat nogen til at erstatte ham, siger Thomas Jensen

I et skriftligt svar oplyser Rigspolitiet til TV 2, at det er korrekt, at den pågældende bilinspektør gik på pension i april, men at der har været en erstatning for ham fra maj til og med august måned. Fra oktober er der tilknyttet en bilinspektør som konsulent, hvilket ifølge Rigspolitiet betyder, at det altså kun er i september måned, der ikke har været nogen på posten.

Får mange 'søforklaringer'

Men det er en noget anden melding end den, Thomas Jensen har fået.

- Jeg har ringet til både kommunen og Rigspolitiet, hvor jeg har fået en masse søforklaringer, så det er svært at vide, hvad der egentlig er rigtigt. Kommunen fik at vide, at der var ansat en vikar, men da jeg talte med dem hos Rigspolitiet sagde de, at der slet ikke var nogen til at varetage jobbet.

- For to uger siden fik jeg at vide, at de ville genansætte ham, der gik på pension, men siden har jeg talt med dem igen, hvor de fortalte, at han ikke var genansat endnu, siger han.

Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid for kørekortsager var i september 81,8 dage, oplyser Rigspolitiet, men for Thomas Jensen har det altså taget omkring dobbelt så lang tid. TV 2 har forelagt hans kritik for Rigspolitiet.

- Vi kan ikke gå ind i konkrete sager, men generelt kan siges, at disse sager kan være meget komplekse og i mange tilfælde meget tidskrævende, skriver Rigspolitiet i en mail til TV 2 og nævner desuden, at stillingen som koordinerende bilinspektør har været opslået, men at det ikke er lykkes at få den besat.

Kommer ingen steder

Tilbage i Hornborg venter Thomas Jensen stadig på at få sit kørekort tilbage, så han igen kan komme på skolebænken og færdiggøre sin uddannelse.

Han har tidligere lånt en større bil af sin far, så han har kunne tage sin kørestol med, når han skulle nogen steder hen.

- Men det fungerer heller ikke, for jeg har ikke kræfter til at løfte kørestolen ind i bilen. Så vi kan ikke rigtig komme nogen steder, siger Thomas Jensen.