GO'

12-talselev chokerede lærere: - Folk mente, jeg skulle noget andet og bedre

Færre og færre unge søger ind på en erhvervsuddannelse, men 19-årige Freja Bechmann Jensen valgte at gå mod strømmen.

Det er ikke alle, der gør sig særlig høje tanker om Danmarks erhvervsuddannelser, og de elever, der vælger at gå den vej.

Det kan 19-årige Freja Bechmann Jensen skrive under på.

Selvom hun fik masser af 12-taller i folkeskolen, valgte hun en erhvervsuddannelse som kosmetiker, og det har hun måttet høre meget for, fortæller hun i 'Go' morgen Danmark'.

- Folk mente, jeg skulle noget andet, noget mere og bedre, lyder det fra Freja Bechmann Jensen.

Men på trods af, at folk kaldte hendes fag for et ”dullefag” og et ”overfladisk” fag, gik hun alligevel den vej.

Lærer: Jeg bliver sur, hvis du gør det

Første gang Freja Bechmann Jensen oplevede, at folk rystede på hovedet over hendes uddannelsesvalg, var, da hun valgte en erhvervsrettet 10. klasse fremfor gymnasiet.

- Lærerne var dybt chokerede. De syntes, at jeg var havnet i den forkerte klasse, og at jeg havde truffet et forkert valg, for det var jo ikke normen, når jeg havde de karakterer, jeg havde, fortæller hun.

I folkeskolen sagde en af Freja Bechmann Jensens lærere sågar, at han ville blive sur, hvis han så hende sidde og ordne negle en dag.

Han sagde det med et smil, men det er et eksempel på, hvordan mange anser erhvervsuddannelserne, mener Freja Bechmann Jensen.

Færre elever vælger erhvervsuddannelser

Det er ikke kun 19-årige Freja Bechmann Jensen, der mener, at der er noget galt på området.

Knap otte procent færre elever begyndte på en erhvervsuddannelse i sommeren 2017 sammenlignet med 2016, skriver Berlingske.

Derudover har en rapport fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd vist, at Danmark kommer til at mangle mere end 70.000 faglærte frem mod 2025, hvis ikke udviklingen ændres, skriver avisen.

Det håber Freja Bechmann Jensen, at hendes historie vil være med til at gøre.

Hendes egen far arbejder med erhvervsuddannelser, og han har hjulpet hende med at finde det, hun gerne ville, og det er netop det, som bør være i fokus, lyder det fra den 19-årige.

Freja: Det er lige meget, hvad du laver

I januar blev Freja Bechmann Jensen Danmarks bedste kosmetikerelev, da hun modtog prisen ’DM i Skills’, og det var ikke kun en personlig sejr for hende.

- Det handlede også for mig om at vise, at det er lige meget, hvad man laver, så længe man er glad for det og er god til det. Det er jo lige meget, om man får 12-taller i gymnasiet eller 12 i sine fag på kosmetikeruddannelsen, siger Freja Bechmann Jensen.

Hun synes, at uddannelsesstederne bør være bedre til at fortælle om de fag, de tilbyder.

Det er den eneste måde, man kan aflive myterne på, lyder det.

- Der er ikke mange, der kender erhvervsuddannelserne, for vi hører ikke ret meget om dem, men der er altså 100 forskellige linjer, så der er noget for enhver smag, siger Freja Bechmann Jensen i ’Go’ morgen Danmark’.

- Man skal bare lige lede efter det for at finde det, slutter hun.