Sjælden fugl filmet ud for dansk kyst

Inden for de seneste 10 år har en sortbrynet albatros kun fløjet forbi Danmark et par gange.

Fugleinteresserede stod onsdag eftermiddag samlet i Nordsjælland for at få et glimt af en yderst sjælden havfugl.

Fakta: Sortbrynet albatros

Sortbrynet Albatros har en længde på 80-95 cm og et vingefang på 200-235 cm. Den kommer oprindeligt fra Sydatlanten, men forekommer dog regelmæssigt i Nordatlanten.

Fuglen kan blive helt op til 50 år, og yngler ved 4-års alderen. Den yngler på fuglefjelde i kolonier med oftest op til mange tusinder ynglepar.

Fuglen er stor og minder om en gigantisk mallemuk med et vingefang som en knopsvane. Hele undersiden af vingerne er hvide med en bred sort kant. Arten har et markant sort øjenbryn, deraf navnet Sortbrynet Albatros. Næbbet er langt, gult og kraftigt.

Kilde: Fugleognatur.dk

En sortbrynet albatros, der har sin vanlige gang i Sydatlanten, havde forvildet sig nordpå - nærmere bestemt til den nordsjællandske østkyst.

Blandt de mange håbefulde fugleentusiaster stod Rasmus Strack. Han havde fået en melding om fuglens tilstedeværelse og besluttede sig for hurtigt at tage ud til kysten.

Og han var heldig at få øje på den.

- Det var en meget speciel oplevelse, siger han til TV 2.

Arten er 'havets konge'

En sortbrynet albatros har en længde på 80 til 95 centimeter, og den har et vingefang på 200 til 235 centimeter. Det gør fuglen til havets konge, mener Rasmus Strack.

Siden barnsben har han været fascineret af fugle, og i sit voksenliv har han studeret dem nøje. Mødet med albatrossen var derfor usædvanligt.

- Det var det, fordi det er en kæmpestor havfugl. Det er en af de største havfugle overhovedet. Det er en rigtig god flyver, men den kommer sjældent på den nordlige halvkugle, siger han og tilføjer:

- Der er noget specielt ved dem. Normalt bliver den set på oceaner, fordi den skal have store havdybder. Derfor ses den også sjældent på land. Derfor er det meget fascinerende, at vi fik muligheden for at se den.

Her ses den sortbrynede albatros ved Nødebohuse i Nordsjælland.
Her ses den sortbrynede albatros ved Nødebohuse i Nordsjælland. Foto: Lars Jensen Kruse / TV 2

Rasmus Strack nåede at optage en kort video af den sjældne fugl, inden den fløj videre igen. Formanden for Dansk Ornitologisk Forening, Egon Østergaard, har set videoen, og han kan bekræfte, at der er tale om en sortbrynet albatros.

Samtidig understreger mindst 31 registrerede observationer fra forskellige ornitologer i foreningens database fuglens tilstedeværelse i Danmark.

- Den er absolut god nok. Det er en sortbrynet albatros, siger Egon Østergaard.

- Det er meget usædvanligt. Det er sådan en art, fuglefolk rykker ud for at få chancen for at se. Man skal være heldig, hvis man får den at se.

Se Rasmus Stracks video øverst i artiklen.

Havfugl lider ingen nød i Danmark

En søgning i foreningens database over observationer af fugle viser, at en sortbrynet albatros for første gang i 10 år blev set på dansk grund i 2014. Her holdt den til ved Grenen i Skagen og i Hirtshals.

I 2015 blev arten også set talrige gange ved Agger Tange i Nordjylland. Men hvorfor trækker en sortbrynet albatros til Danmark, når fuglen har hjemme i Sydatlanten?

- Den kan være blevet slået ud af kurs eller have svært ved at orientere sig, siger Egon Østergaard.

Selvom fuglen er langt væk fra sin hjemegn, mener formanden ikke, at der er grund til at bekymre sig om fuglens overlevelse.

- Den lever udelukkende af fisk, så den kommer ikke til at lide nogen nød. Vi har masser af fisk til at mætte den, siger Egon Østergaard.