Samfund

Næsehorn i Københavns Zoo bliver far lige om lidt - to gange

Arkivfoto. Bax Lindhardt / Scanpix Denmark

Et næsehorn i Københavns Zoo har gjort begge sine hunner drægtige. Den første kalv ventes inden for få dage.

Zoologisk Have i København gør i den kommende tid klar til ikke bare en men to nye næsehornskalve.

Begge den zoologiske haves hunner ventes nemlig at føde.

Den første kalv forventes i starten af oktober - altså i de nærmeste dage - mens unge nummer to kommer i starten af det nye år.

Problemer for få år siden

Det kommende babyboom kommer som en lettelse for Zoologisk Have i København, der for et par år siden havde problemer med at få nye medlemmer af besætningen.

Havens tidligere han blev sendt til Ungarn, da han ikke producerede nogen kalve med sin hun, og blev erstattet med en ny, der fik begge hunner til sin rådighed i 2012.

Det kastede en kalv af sig i 2015.

Videnskabelig direktør i Zoologisk Have i København Bengt Holst glæder sig over, at hannen har udnyttet sine muligheder med sit harem.

Bengt Holst glæder sig over harem

- Ser man på, hvordan det foregår ude i naturen, så er det sådan, at en han ofte har adgang til flere hunner. Det er der også tale om her, siger han.

Den produktive næsehornshan er ikke uden perspektiv. Der er tale om det hvide næsehorn i Zoologisk Have i København.

- Det er en art, der på grund af krybskytteri er under kraftig tilbagegang. De avlsresultater, man har i Københavns Zoo, bliver mere og mere værdifulde. Ikke kun med henblik på at have en reservebestand, så vi altid har det hvide næsehorn på denne jord, siger Bengt Holst.

- På nuværende tidspunkt kan vi bruge dem til at fortælle hele historien om næsehornets biologi og truede tilstand ude i naturen. Og skabe den fascination, der skal til, for at skabe den politiske støtte for at beskytte dem i naturen.

- Hvis det kommer så langt ned, at der ikke er særlig mange hvide næsehorn tilbage, så kan man bruge dem til at genudsætte dem i naturen, hvis man har fået beskyttet dem mod krybskytter.