Frustreret købmand udstiller stort sliktyveri på Facebook

Dagligevarebutikker udsættes for organiseret tyveri, mener indehaver, der bryder loven for at gøre opmærksom på problemet.

En kasse slik.

To kasser slik.

Tre, fire, fem, seks, syv, otte kasser slik.

Det bliver udbyttet, da tre mænd går ind i en dagligvarebutik i Valby, og kommer ud igen med favnene fulde af slik.

Det er højlys dag. De er ikke maskerede. Det går hurtigt, men roligt. De går bare ind ad døren, forsyner sig med slik fra en vareopstilling ved indgangen og går ud igen.

Det hele foregår torsdag eftermiddag i Brian Rosenstands Meny i Valby. Ifølge købmanden sker det så ofte, at ”detailhandlen skriger på hjælp, mens tyveknægtene bare slipper afsted.”

Ulovligt, men nødvendigt

Fredag lagde han en overvågningsvideo af tyvene på butikkens Facebookside.

- Detailhandlen kan ikke vente længere, for tyveknægtene kommer HVER dag. Disse tyve besøgte Meny Toftegårdsplads torsdag eftermiddag, hvor de iskoldt slæbte kassevis af slik ud af butikken til en værdi af cirka 8000 kroner, skriver han.

Videoen kan du se øverst i denne artikel. Her er tyvenes ansigter sløret, men på Menys Facebookside har Brian Rosenstand lagt videoen ud uden sløring af gerningsmændene.

Det har han gjort for at skabe opmærksomhed om problemet, fortæller han til TV 2 Lorry. Han mener, tyveriet er organiseret.

- Jeg har en stærk formodning om, at det er bestillingsarbejde, siger Brian Rosenstand til TV 2 Lorry.

Han ved godt, det er ulovligt for ham at dele overvågningsbillederne, men han mener, det er nødvendigt for at råbe politi og politikere op.

-  Jeg har anmeldt det, men regner ikke med at høre noget. Jeg hører aldrig noget, siger købmanden, som ifølge ham selv årligt får stjålet varer for et millionbeløb, til TV 2 Lorry.

Politi: Vi må prioritere benhårdt

Det har ikke været muligt for TV 2 at få et interview med Københavns Politi, men i en skriftlig kommentar siger vicepolitiinspektør Jesper Bangsgaard:

- Vi har forståelse for den frustration, som købmanden føler. Men det ændrer ikke på, at det er ulovligt at dele denne slags billeder på de sociale medier. Vi vil derfor råde andre, der er i den samme situation, om at komme med billederne til politiet. I dette tilfælde er der tale om rigtig godt efterforskningsmateriale.

Politiet kan ikke kommentere på selv optagelsen, men man er i gang med at efterforske sagen, lyder det. Dog har andre typer kriminalitet højere prioritet.

- Vi prioriterer tyveri i dagligvarebutikker, men vi må netop prioritere benhårdt i politiet for tiden – og her prioriterer vi altid personfarlig kriminalitet som drab og voldtægt over tyveri, siger Jesper Bangsgaard i kommentaren til TV 2.

Billederne, som Brian Rosenstand ulovligt har lagt på Facebook, er på 11 timer blevet delt mere end 1400 gange.

I februar fortalte Brian Rosenstand TV 2 om de problemer, han oplever med organiseret tyveri fra hans butik.

Han er ifølge De Samvirkende Købmænd langt fra alene med problemet. Tyveriet er omfattende, det er organiseret og tyvene slipper billigt - hvis ikke gratis - fra det, lød opfattelsen dengang fra brancheorganisationen.