Samfund

15-årig i lære som tømrer efter ottende klasse

Folkeskolen giver faktisk mulighed for at kombinere Folkeskolen med en læreplads. Men det er ikke en mulighed, der bliver brugt så tit.

Nicolai Strømberg er blot 15 år og burde gå i 9. klasse.

Men det med at sidde stille i et klasseværelse er ikke lige noget for ham, og derfor er han – trods sin unge alder – kommet i lære som tømrer.

Og det passer ham perfekt.

- Man bliver træt i kroppen, sådan fysisk. Det er en dejlig måde at være træt på, synes jeg, siger han, mens han er i gang med at sætte skelettet til en vægbeklædning op.

Det specielle ved Nicolai Strømbergs læreplads er, at han kombinerer lærepladsen med, at han stadigvæk går i skole.

Hver torsdag formiddag deltager han i undervisningen på Marielundskolen i Kolding. Her følger han undervisningen i dansk og matematik sammen med sine gamle klassekammerater og satser på at få en afgangseksamen til sommer.

- Jeg går i skole fra 8 til 12, og så går jeg på arbejde bagefter, fortæller han.

'Det gav ikke mening'

På Marielundskolen siger skoleleder Henrik Balle Lauridsen, at det var det eneste rigtige for Nicolai at komme ud og lave noget praktisk. Derfor blev Nicolai Strømberg den første på skolen, der kom til at benytte en sjældent brugt dispensationsmulighed i folkeskoleloven, der netop kan give lov til at kombinere undervisning og praktik i en læreplads allerede efter 8. klasse.

- Det gav ikke nok mening for ham at sidde her. Jeg er sikker på, at hvis vi havde bedt Nicolai om at være i skole fuldtid, så havde han måske gjort det. Men han havde ikke fået noget ud af det. Han trængte til at komme ud og lave noget med sine hænder, siger Henrik Balle Lauridsen.

'Han skulle have en chance'

Før mesterlæren begyndte for to måneder siden, var Nicolai Strømberg i praktik hos tømrermester Martin Honoré, og her blev begge partnere overbevist om, at de havde en fremtid sammen.

- Vi stod faktisk ikke og manglede en lærling på det tidspunkt, men vi kunne bare se, at der var noget potentiale i Nicolai. Han var en god dreng, og han skulle have en chance, siger Martin Honoré.

Tømrer Kasper Jørgensen, der arbejder tæt sammen med Nicolai Strømberg til daglig, er ikke i tvivl om, hvad det er ved tømrerfaget, der har fanget folkeskoleeleven:

- Når jeg kører hjem i dag, så vil både Nicolai og jeg synes, at det har været fedt. Fordi man kan se, at man har lavet noget. Det tror jeg, Nicolai hurtigt blev fanget af som tømrer, siger Kasper Jørgensen.