Samfund

Utilfredse elever blokerer gymnasier i protest

Tusindvis af elever og undervisere demonstrerer torsdag mod besparelser på uddannelserne.

Hundredvis af elever stod torsdag morgen i en stor gruppe udenfor Ørestad Gymnasium og spærrede skolens hovedindgang for at forhindre deres lærere i at komme ind.

Torsdag er al undervisning på gymnasiet aflyst.

For sammen med tusindvis af andre studerende og undervisere landet over demonstrerer gymnasiets elever mod regeringens besparelser på uddannelserne.

- Det er elevernes plan at holde skolen blokeret resten af dagen, og jeg vil løbende konstatere, om blokaden er så effektiv, at undervisningen fortsat ikke kan finde sted, lyder det fra rektor på Ørestad Gymnasium Allan Kjær Andersen på gymnasiets hjemmeside.

Ørestad Gymnasium er bare ét ud af mange steder, hvor dagens undervisning er skiftet ud med protester og blokeringer.

Det samme billede gør sig gældende landet over på gymnasier på både Fyn, Jylland og Bornholm.

Her vil gymnasieeleverne i løbet af dagen lave bannere og andre protestaktioner, som skal bruges torsdag eftermiddag, hvor eleverne vandrer mod de nærmeste store byer for at demonstrere.

Uddannelsesalliancen: Regeringen vil spare 15 milliarder kroner

Uddannelsesalliancen, der repræsenterer flere end 40 elevorganisationer og fagforbund, står bag demonstrationen. Sammen protesterer de mod det omstridte omprioriteringsbidrag, der betyder, at regeringen frem mod 2021 årligt vil spare to procent på uddannelsesinstitutionerne.

En besparelse, der ifølge Uddannelsesalliancen sammenlagt løber op i knap 15 milliarder kroner.

- Man bruger ikke ligeså mange penge pr. elev og studerende, som man har gjort før i tiden. I takt med, at der er kommet flere elever og studerende, så er pengene simpelthen ikke fulgt med, siger talskvinde for Uddannelsesalliancen Sana Mahin Doost.

- Konkret ser vi, at lærerne løber stærkere, har dårligere tid til vejledning, og at der mangler værktøj på værkstederne på erhvervsuddannelserne.

Det er et billede, som elevrådsformanden på Ørestad Gymnasium, Simun Samuelsen, genkender.

- Alt, der kan spares, er allerede sparet. Nu er noget af det eneste, der er tilbage, at skære i lærerlønninger. Det vil betyde, at lærere får endnu mindre tid til individuelle elever og til at rette afleveringer. Det betyder bare, at vi får værre og værre undervisning, siger han.

Lukkede lærerne inde på lærerværelset

Også eleverne på Svendborg Gymnasium på Fyn har nedlagt undervisningen i dag. Her lukkede eleverne torsdag morgen lærerne ind på lærerværelset og blokerede deres vej ud.

- Vi håber, vi bliver lyttet til. Vi håber, regeringen pludselig ser, at det er virkelig snæversynet at skære på fremtiden og skære på vores dannelse, lyder det fra gymnasiets elevrådsformand, Dante Egholm.

Mens lærerne er lukket inde, bruger eleverne dagen på at forberede sig til at tage til Odense i eftermiddag og deltage i Uddannelsesalliancens demonstration.

Eleverne havde forinden stemt om, hvorvidt de skulle nedlægge undervisningen eller ej. Ifølge elevrådsformanden stemte godt 96 procent af eleverne for.

- Det er også en dag, hvor vi træner vores medborgerlighed, og det er en dag, hvor vi træner vores demokratiske sans. Det er et led i noget større, et led i en demonstration, der kommer senere og en grundlæggende protest mod de besparelser. Så for mig at se, er det ikke spildt, uanset hvad udgangen på det bliver, siger Dante Egholm.

Det er tredje år i træk, at Uddannelsesalliancen arrangerer protestaktioner på en række gymnasier.

Eftermiddagens demonstrationer vil finde sted i København, Aarhus, Odense, Aalborg og Rønne og starter alle klokken 16.00.