Samfund

Flere partier er positive over for forslag, der kan give billigere tandlægebesøg

Mens Tandlægeforeningen advarer mod forslaget, mener sundhedsministeren, at der er behov for mere konkurrence.

Det er en god idé, når Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen foreslår, at landets tandlæger fremover skal have mulighed for at give billigere eller gratis behandlinger.

Sådan lyder det fra flere partier i Folketinget, som TV 2 torsdag har talt med.

Tandlæge kan ikke give rabat

I dag er priser på basisydelser som eksempelvis tandeftersyn og fyldninger lagt fast i en overenskomst mellem Tandlægeforeningen og Danske Regioner.

Derfor er det som udgangspunkt ikke muligt for de enkelte tandlæger at give eksempelvis et gratis tandeftersyn eller rabat på en pakkeløsning, men det foreslår Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i Politiken at lave om på.

- Der er ingen tvivl om, at der på det her område er behov for konkurrence, for vi kan se, at man generelt betaler meget for at gå til tandlæge i Danmark. Men det må ikke ske på bekostning af kvaliteten, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), der understreger, at hun ikke vil blande sig i overenskomstforhandlinger mellem Tandlægeforeningen og Danske Regioner.

Hos Socialdemokratiet hilser sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen forslaget velkomment.

- Det her er et liberalt erhverv, og jeg kan ikke forstå, hvorfor der skal være faste priser, siger Flemming Møller Mortensen til TV 2.

DF og Enhedslisten er positive

Konkret foreslår Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, at der skal indføres maksimalpriser i stedet for de faste takster.

Det vil ifølge kontorchef Adrian Lübbert gøre det lettere for tandlægerne at tiltrække nye kunder med tilbud, ligesom det for kunderne kan give billigere regninger.

Hos Dansk Folkeparti kalder sundhedsordfører Liselott Blixt det en god idé.

- Vi ved, at der er mange, der vender i døren, fordi det er for dyrt. Derfor synes jeg, man skal prøve det i et par år, og så kan man bagefter evaluere det og se, om det får flere til at gå til tandlæge, siger hun til TV 2.

Enhedslistens sundhedsordfører, Stine Brix, er heller ikke afvisende.

- Helt principielt mener jeg, at tandlægebesøg skal være gratis, så hvis priserne kan komme ned, synes jeg, det er positivt. Men grundlæggende tror jeg, det ville være langt bedre, hvis vi havde en offentlig tandpleje frem for at sætte sin lid til, at det er konkurrence, der kan løse det her problem, siger hun.

Frygter tilstande fra lavprisselskaber

Tandlægeforeningen og Danske Regioner er for øjeblikket i gang med overenskomstforhandlinger.

Ifølge kontorchef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Adrian Lübbert er timingen for forslaget ikke er tilfældig, da han håber at få ændret den næste overenskomst.

Tandlægeforeningen mener dog, det er ”utidig indblanding” og tager samtidig afstand fra forslagets indhold.

- Hvis man valgte at have en meget lav pris på en undersøgelsesydelse, kunne man måske forestille sig, at den manglende omsætning skal hentes ind på andre områder. Det ser man ofte ved lavprisselskaber inden for luftfarten, siger formand for Tandlægeforeningens klinikejerudvalg, Torben Schønwaldt, til TV 2.

Han roser den nuværende aftale om faste priser:

- Det sikrer en kontinuitet i behnadlingen og en tryghed for patienterne.

Den udlægning giver Socialdemokratiet ikke meget for.

- De siger, det handler om kontinuiteten og komme til en fast tandlæge, men det synes jeg, man skal lade være op til borgeren. Hvis man kan gøre noget for, at prisen falder, tror jeg, flere vil komme til tandlæge, siger Flemming Møller Mortensen.