Samfund

Landmænd opfordrer til at boykotte Coop

Coop og Danmarks Naturfredningsforening vil med ny kampagne sætte fokus på økologi, men de konventionelle landmænd er sure.

En kampagne om økologi og pesticidrester fra Coop og Danmarks Naturfredningsforening får nu det konventionelle landbrug til at gå til modangreb.

Landbrugsorganisationen Bæredygtigt Landbrug opfordrer direkte til boykot af Coop.

- Jeg har sagt til mine medlemmer, at de ikke skal handle hos Coop, indtil de begynder at opføre sig anstændigt. Det her er en smædekampagne, der er helt ude af proportioner. Den har udelukkende et formål – at skræmme danskerne fra at købe konventionelle fødevarer, der er nogle af bedst producerede og kontrollerede i hele verden, siger Bæredygtigt Landbrugs formand Flemming Fuglede Jørgensen til TV 2.

Spiser salat iført gasmaske

Han reagerer især på et ni sider langt tema i Coops medlemsblad Samvirke, hvor forsiden viser en person, som spiser salat iført beskyttelsesdragt og gasmaske.

Coop skriver i en pressemeddelelse, at man sammen med Danmarks Naturfredningsforening vil gøre fælles front mod pesticider i danskernes fødevarer. Derfor er oktober omdøbt til Øktober.

Fakta om pesticidrester

Pesticidrester i fødevarer er et af de mest regulerede områder inden for kemisk fødevaresikkerhed. Der er fastsat grænseværdier for restindhold af alle sprøjtemidler i fødevarer.

I Danmark er godkendelsen af sprøjtemidler til anvendelse i gartneri og landbrug meget restriktiv. Der tages særligt hensyn til det danske grundvand, som man har et særligt ønske om at beskytte.

For at et sprøjtemiddel kan godkendes, skal ansøgeren vise, at det er den lavest muligt virksomme dosis, der søges om.

Kilde: Fødevarestyrelsen.

Formålet er at få flere økologiske varer på hylderne og øge den økologiske produktion.

- En fuldstændig vanvittig overreaktion

Tre ud af fire danskere køber i forvejen økologi. Og den vigtigste årsag er, at de vil undgå pesticidrester i deres mad. Det viser en ny undersøgelse fra Coop Analyse.

Afstemning

Hvorfor køber du økologi?

CSR-chef i Coop Thomas Roland mener, at Samvirke sætter fokus på en vigtig problemstilling, nemlig anvendelsen af pesticider i fødevareproduktionen.

- Det er en fuldstændig vanvittig overreaktion fra det konventionelle landbrugs side. Når man som Samvirke laver en forside, der skaber debat, har man opfyldt sin mission. Det er vigtigt, at man diskuterer det faktiske indhold og ikke kun formen, men vi i Coop har ikke indflydelse på Samvirkes redaktionelle valg, understreger Thomas Roland til TV 2.

- Jeg kan godt forstå, at den forside provokerer. Men jeg vil ikke fordømme Samvirkes valg af forside, men appellerer til, at vi kan få en saglig diskussion med Bæredygtigt Landbrug og Landbrug & Fødevarer om indholdet af kampagnen og artiklen.

Svært med saglig debat

Hos Landbrug & Fødevarer vil man ikke direkte opfordre forbrugerne til boykot af Coop, men viceformand Asger Krogsgaard siger:

- Jeg vil opfordre den enkelte forbruger til at tage en snak med lederen i den butik, hvor man handler. Om de støtter op om Coops kampagne. Jeg undrer mig over, at Coop i den grad vil markedsføre sig på en produktionsform på bekostning af en anden. De fødevarer vi producerer i dansk landbrug er ikke sundhedsskadelige på nogen måde. Så forsiden og artikelserien i Samvirke sender nogle signaler til forbrugerne, der er noget afsporede.

Asger Krogsgaard har svært ved at forestille sig en saglig debat på baggrund af Coops kampagne:

- Bevæggrunden fra Coops side må være at få en politisk diskussion om økologi og pesticider. Men at gøre det på så useriøst et grundlag, undrer mig. Jeg mangler fagligheden i den artikelserie, de har lavet. Derfor er det svært at få en saglig debat.

Debat på Facebook

Samvirke har delt en video på  Facebook, hvor en ung mand iført beskyttelsesdragt og gasmaske spiser en tallerken konventionelt dyrkede grøntsager.

Af teksten i opslaget fremgår det, "at forskere mistænker sprøjtegifte for at kunne give kræft og adfærdsforstyrrelser. I 67 procent af alle prøver af konventionelt dyrket frugt og 39 procent af alle konventionelle grøntsager i de danske supermarkeder er der rester af en eller flere sprøjtegifte."

Opslaget har affødt en masse vrede kommentarer, hvor Coop og Samvirke anklages for at vildlede forbrugerne og køre skræmmekampagne.

Blandt andet skriver Jakob Emil:

"Tåkrummende pinlig symbolik med maske og malerfaget (skulle det forestille et hazmat suit?) (beskyttelsesdragt, red.) som kun vil bidrage til kløften mellem forbrugere og saglig videnskab."