Misbrug

Kæmpede for at få kæresten ud af misbrug - nu fortæller hun om sin egen kaotiske fortid

Magnus forlod Katharina, efter hun stillede ham et ultimatum om at droppe alkoholen eller miste hende. Det kalder hun i dag en gave.

Når han drak sig fuld, ville hun hellere være med end at se på hans misbrug. For når de hyggedrak sammen, virkede det knap så slemt, og så kunne de skabe en god stemning.

Lige indtil det ikke var hyggeligt mere.

I dag kan 29-årige Katharina Andersen tydeligt huske, når hendes kæreste Magnus ikke kunne styre det. Når han brugte alkoholen til at flygte fra de problemer, han kæmpede med.

Men hvorfor forlader man ikke en kæreste, der har et så massivt alkoholmisbrug?

Barn af misbrugere

For Katharina Andersen handlede det om, at der også lå noget velkendt i det kaos, som viser sig i TV 2-dokumentaren 'Misbrug'.

- Jeg er vokset op med forældre, der var misbrugere. Derfor var der noget trygt og velkendt ved Magnus, og det kan jo lyde helt absurd. Men jeg tror, at det er grunden til, at jeg kunne være i det - og måske endda have det så godt i det, siger Katharina Andersen.

Hun husker selv sin barndom som en tid, hvor der ikke var plads til at være barn. Men dengang var hun for lille til at kunne hjælpe sine forældre væk fra alkoholen og stofferne.

Lige siden har de følelser, som den lille pige dengang sad med, været svære at få bearbejdet for Katharina.

Vi skulle lykkes

Da hun forelskede sig i Magnus, kendte hun ikke til hans alkoholmisbrug. Men hun så en person, der havde det svært, og som hun måske kunne gøre en forskel for. 

Det var først, da de flyttede sammen, at hun opdagede, han var alkoholiker. Alligevel kunne hun ikke forlade ham. Både fordi hun ville hjælpe ham - men også redde en del af sig selv.

- Jeg havde følelsen af, at vi skulle lykkes. Det kunne ikke passe, at jeg ikke var stærk nok, når jeg nu havde stået i det før, siger Katharina Andersen.

Derfor blev hun mere og mere viklet ind i misbruget, så det til sidst blev svært at se andre muligheder.

- Jeg var så indlullet i det misbrug, at jeg var bange for at træde ud af det. For hvad ville der så ske med Magnus - og med mig?, siger hun.

Magnus gjorde os begge en tjeneste ved at tage den beslutning

Katharina Andersen

Men Magnus' misbrug eskalerede, og hans temperament var uforudsigelig. Til sidst ville hverken Katharina eller hans forældre længere se på, at han ødelagde sig selv i druk.

Derfor fik Katharina overtalt Magnus til at deltage i TV 2-programmet 'Misbrug', hvor hun sammen med hans forældre gav ham et ultimatum:

- Gå behandling - ellers mister du kontakten til os. 

Katharina læser sit brev op for Magnus, inden familien stiller ham et ultimatum. Video: Anne Brandbjerg

Fortryder ikke forholdet

Magnus Juncher tog imod behandlingen, men han endte samtidig med at slå op med Katharina. Et valg, som Katharina gerne indrømmer, at hun i begyndelsen havde svært ved se retfærdigheden i, efter hun havde kæmpet for at få ham ud af misbruget.

I dag - et år efter dokumentaren er optaget - ser hun dog helt anderledes på det.

- Vi sad fast i et mønster. Så Magnus gjorde os begge en tjeneste ved at tage den beslutning, for jeg havde ikke selv taget den på det tidspunkt, siger Katharina Andersen.

Hun er i dag flyttet hjem til Aarhus, hvor hun ved at skabe sig et nyt liv med nye drømme for fremtiden. Der er ikke nogen ny kæreste i hendes liv, for det er først nu, hun er ved at være klar til at rumme en anden person igen.

Ser hun tilbage, fortryder hun dog ikke forholdet med Magnus.

- Jeg havde også en masse problemer og var tryghedsnarkoman. Men bruddet har hjulpet mig til at finde ud af, at jeg er rigtig meget værd og givet mig mere selvrespekt. Så på den måde har Magnus givet mig en gave ved at give slip, siger hun.

Du kan se hele programmet 'Misbrug' samt ekstraprogrammet om Magnus Juncher på TV 2 PLAY