Flere danskere smittes af frygtet sygdom i badet
Danskerne rammes i langt højere grad af bakterien legionella pneumophila end svenskere, tyskere og briter.
Antallet af mennesker, der bliver smittet med legionærsyge, er stærkt stigende.
I år er der indtil videre registreret flere tilfælde end nogensinde før.
Tal fra Statens Serum Institut viser, at 136 danskere i årets ni første måneder er blevet smittet med legionærsyge. Til sammenligning blev 98 personer smittet i hele 2010 og 75 i år 2000.
Det viser en ny opgørelse fra Dansk Miljøteknologi.
Legionærsyge er en lungebetændelse, der forårsages af bakterien legionella pneumophila og i sjældne tilfælde af andre legionella-arter.
Mere udbredt i Danmark end nabolande
Der er dobbelt så mange tilfælde af legionærsyge per indbygger i Danmark som i Sverige. Og tallet er tre gange så stort som i Tyskland og fem gange så stort som i Storbritannien.
De danske sundhedsmyndigheder ved ikke med sikkerhed, hvad der er grunden til de mange tilfælde af legionærsyge i Danmark.
Ifølge Tyra Grove Krause, overlæge, Ph.d. og afdelingschef ved Statens Serum Institut, er der ikke en simpel forklaring på, hvordan legionella-bakterien udvikler sig. Men særligt ét forhold kan være afgørende for, at flere danskere bliver smittet med sygdommen.
- Brugsvandet i danskernes hjem skal være mindst 50 grader varmt dér, hvor det tappes, ved enten vandhanen eller ved brusehovedet. Er det tilfældet, vil legionella-bakterien ikke kunne overleve, siger Tyre Grove Krause.
Hun giver et godt råd i forsøget på at undgå bakterien.
- Sørg for at lade vandet løbe lidt inden brusebadet, så det varme vand er skyllet igennem, fortæller overlægen.
Hver 10. smittet dør af sygdommen
Tyra Grove Krause forklarer, at legionærsyge skal tages meget alvorligt, da det er en sygdom med høj dødelighed.
Hver 10. dansker, der bliver smittet med sygdommen, dør. Derfor følger Statens Serum Institut udviklingen i sygdommen nøje.
Symptomer på legionærsyge ligner influenza og er typisk høj feber, hovedpine og muskelsmerter.
Legionærsyge rammer oftest personer, der i forvejen har et nedsat immunforsvar, typisk ældre.
Bekymrede borgere
Medlem af Dansk Folkeparti og formand for Folketingets sundhedsudvalg Liselotte Blixt mener, at der skal gøres noget ved udviklingen.
- Jeg får mange henvendelser fra borgere, der er bekymrede for, om deres vandbeholdere kan indeholde legionella. Det er vigtigt, at vi politikere tager det alvorligt, siger hun.
Liselott Blixt agter at rejse en forespørgselsdebat om emnet i Folketinget.
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) har indtil videre bedt Statens Serum Institut om at indsamle de relevante myndigheder til en drøftelse af den foreliggende viden og grundlaget for eventuelt at analysere årsagen til stigningen og mulighederne for at reducere den. Det skriver Dansk Miljøteknologi.