Nye låneregler skaber usikkerhed på boligmarkedet - en farce, siger boligøkonom
Der hersker i øjeblikket tvivl om, hvilke typer lån boligkøbere i Københavnsområdet og Aarhus kan optage.
En række nye regler for boliglån i landets største vækstområder skulle efter planen være trådt i kraft søndag, men efter massiv kritik af de nye låneregler fra politisk hold har erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) valgt at udskyde planerne.
I stedet skal boliglånsreglerne nu indføres gradvist, men hvordan det praktisk skal ske, er endnu uvist.
- Det er aftalt, at der nu skal foretages en række beregninger, så styresignalet (boliglånsreglerne, red.) bliver afbalanceret og får den tilsigtede effekt. Drøftelserne fortsætter den kommende uge med henblik på at få rammerne på plads. De (reglerne, red.) vil herefter kunne træde i kraft, udtaler Brian Mikkelsen i en pressemeddelelse.
De nye boliglånsregler kræver i korte træk, at realkreditinstitutter og banker skal indskrænke typen af boliglån, der ikke har fast rente og månedlige afdrag.
Derfor kan langt de fleste lånere ikke få et nyt afdragsfrit lån eller flekslån, hvis lånet i boligen er mere end fire gange husstandens årlige indkomst. Det går især ud over førstegangskøbere, singler og ældre, der kan få svært ved at komme ind på boligmarkedet i og omkring storbyerne.
- En farce
Usikkerheden på boligmarkedet møder kritik fra Curt Liljegren, direktør i Boligøkonomisk Videnscenter.
- Det er en farce, og jeg tror ikke, at der bliver givet nogen lånetilbud her de kommende dage i bankerne. For der er jo ingen, der ved, hvilke regler der gælder, og hvad der kommer til at gælde i fremtiden, siger han til TV 2.
- Situationen er grebet meget uheldigt an, mener Curt Liljegren.
Boligøkonomen tror, at der i løbet af de kommende to til tre dage vil komme en afklaring om lånereglerne.
Skal forhindre boligboble
De nye regler skal forhindre, at priserne på boligmarkedet stiger uforholdsmæssigt hurtigt i Københavnsområdet og Aarhus, og det finder Curt Liljegren fornuftigt.
- Det er vigtigt at forhindre en ny boligboble, men vi skal ikke reagere overilet eller bruge de forkerte midler, siger han.
Han peger i stedet på ét centralt punkt, der skal slås ned på, for at forhindre udviklingen af en ny boligboble.
- Der skal gribes hårdt ind over for ethvert spekulativt køb. Specielt projektlejligheder, som man ikke selv har til sinde at flytte ind i, men blot leje ud.
Brug for afklaring
Usikkerheden omkring de kommende lånemuligheder kan mærkes blandt landets ejendomsmæglere.
- Det virker noget rodet, og det er svært for vores boligkøbere at vide, hvad der er op og ned. Derfor er det helt afgørende, at vi får en afklaring, siger Lone Bøegh Henriksen, ejendomsmægler hos Home, til TV 2.
Ejendomsmægleren ser derfor frem til en mulig løsning på boliglånsreglerne i den kommende uge:
- Problemet er, at vi i øjeblikket ikke kender de gældende låneregler. Det er ærgerligt, at tingene ikke er gennemarbejdet, inden de bliver meldt ud, og det er derfor svært at give en ordentlig rådgivning.
Men Lone Bøegh Henriksen afviser, at boligmarkedet i København lider under den gældende forvirring om lånereglerne.
- Vi har et stærkt boligmarked i København, men i fremtiden vil vi med de nye lånemuligheder formentlig opleve, at boligpriserne stiger knapt så hurtigt som tidligere.
Hun har derfor én bøn til erhvervsminister Brian Mikkelsens kommende lovgivningsarbejde:
- Se at få tingene gennemarbejdet, og få lavet en gennemskuelig aftale, som vi ved, hvornår bliver implementeret.