Tyrkiet nægter flere danskere udrejse efter ferie i landet

Ifølge Berlingske sidder flere statsborgere og personer med dansk opholdstilladelse fanget i Tyrkiet.

To personer med dansk statsborgerskab og tre personer med permanent opholdstilladelse i Danmark er fanget i Tyrkiet. Det skriver Berlingske.

Ifølge avisen har de fem personer fået udrejseforbud fra Tyrkiet efter at have været på ferie i landet.

- Udenrigsministeriet er bekendt med, at to danske statsborgere har fĂĄet udrejseforbud fra Tyrkiet siden 1. juli 2016, og at tre tyrkiske statsborgere med permanent opholdstilladelse i Danmark har fĂĄet udrejseforbud fra Tyrkiet, siger kontorchef for Borgerservice, Kristoffer Vivike, til Berlingske.

Der kan være flere

Han oplyser, at der kan være flere danske statsborgere eller personer med permanent opholdstilladelse i Danmark, der er fanget under et udrejseforbud i Tyrkiet. De fem er dem, som Borgerservice er bekendt med.

Ifølge Enhedslistens udenrigsordfører Nikolaj Villumsen er tilbageholdelserne et tegn på, at Tyrkiets regering med præsident Erdogan i spidsen slår hårdere ned på sine politiske modstandere i landet.

- Det er dybt alvorligt, og det er udtryk for en form for fuldstændig uacceptabel chikane.

- Det er en helt uhørt procedure, de tyrkiske myndigheder gør brug af her, og det er vigtigt, at vi sætter foden ned og siger fra, for det er ikke okay, siger udenrigsordføreren til Berlingske.

Central og vigtig opgave

Udenrigsminister Anders Samuelsen skriver i en kommentar til Berlingske:

- Jeg kan naturligvis ikke udtale mig om konkrete personsager. Helt generelt tager jeg selvfølgelig den slags sager meget alvorligt.

- Udenrigsministeriets borgerservice i samarbejde med berørte ambassader gør dagligt alt hvad de kan for at bistå danske borgere, der er kommet i klemme i udlandet.

- Det er en central og vigtig opgave for det danske diplomati.

I sommeren 2016 var Tyrkiet og præsident Erdogan udsat for et kupforsøg, der slog fejl.

Siden da har landets regering anholdt og tilbageholdt 10.000'er af personer, som menes at have tilknytning til Gülen-bevægelsen, som anklages for at stå bag kupforsøget.