Samfund

Nøgen Mona Lisa kan være fundet i Paris

Leonardo da Vinci kan have været i gang med flere malerier af Mona Lisa, mener franske kunsteksperter.

En gammel kultegning kan nu vise sig faktisk at forestille en nøgen Mona Lisa.

Tegningen har været en del af en renæssance-kunstudstilling på Conde Museet nord for den franske hovedstad, Paris, i mere end 150 år, og er kendt som Monna Vanna.

Værket har indtil nu kun været tilskrevet at komme fra Leonardo da Vincis studio - og dermed ikke nødvendigvis at være malet af da Vinci selv, skriver BBC.

Men nu mener eksperter fra Louvre Museet i Paris, hvor den originale Mona Lisa hænger, at have fundet tilstrækkeligt med beviser for, at da Vinci stod bag begge værker. Og at tegningen kan være et forstudie til et andet maleri af samme kvinde.

Et af verdens mest kostbare malerier

Leonardo da Vinci, som levede fra 1452 til 1519, var en af de mest kendte italienske renæssancemalere. Hans maleri af Mona Lisa - også kendt som La Gioconda - er en af verdens mest kendte og genkendelige kunstværker.

Værket blev efter alt at dømme bestilt af Francesco del Giocondo, som var en handelsmand fra Firenze. Billedet skulle være et portræt af hans kone Lisa Gherardini.

Mange ligheder mellem værker

Kurator Mathieu Deldicque siger til nyhedsbureauet AFP, at værket er meget bemærkelsesværdigt, og at tegningen højst sandsynligt har været en del af det forberedende arbejde til et oliemaleri.

Deldicque peger blandt andet på, at hænderne og kroppen på de to værker er næsten identiske, og at portrætterne er næsten den samme størrelse.

På trods af sammenfaldene i de to værker, mener Deldicque dog, at man skal slå koldt vand i blodet og være varsom med at udråbe maleriet til med sikkerhed at forestille en nøgen Mona Lisa.

- Det kommer til at tage noget tid. Det er en meget svær tegning at arbejde med, fordi den er skrøbelig, siger han.