Samfund

Godt at Muhammed-tegningerne ikke er med på udstillingen, mener biskop

Museumsleder Anne-Mette Willumsen, der har fravalgt Muhammed-tegningerne, fortæller, at tegningerne ville tage for meget fokus.

Debatten om ytringsfrihed og Muhammed-tegninger ruller igen på grund af en udstilling på Skovgaard Museet i Viborg, der netop undlader at vise tegningerne. Udstillingen Billedstorm portrætterer blasfemi gennem de seneste 500 år, men Muhammed-tegninger er der ikke nogen af, hvilket glæder biskop i Viborg Henrik Stubkjær, der var med til åbningen af udstillingen fredag:

- Muhammed-tegningerne går skævt med det tema, som udstillingen egentlig har, hvilket er billeder fra reformationen og op til i dag, som går ind og puffer til os danskere. Hvis Muhammed-tegningerne havde hængt der, så var provokationen indad mod os selv blevet meget mindre, siger han til TV 2.

Provst i Hjørring Thomas Reinholdt Rasmussen kalder det omvendt trist, at museet ikke viser Muhammed-tegningerne.

Han mener, at Folkekirken generelt set bør forsvare religionskritik, fordi Folkekirken kommer af den evangelisk-lutherske tradition, hvor man er optaget af spørgsmålet om frihed.

- Frihed og kritik er to sider af samme sag, og man kan ikke have frihed uden også at have kritik, siger han til TV 2.

Om Muhammed-tegningerne

 • 12 satiriske tegninger af islams profet Muhammed, der i 2005 blev bragt i Jyllands-Posten.
 • De 12 tegninger er tegnet af 12 forskellige bladtegnere. 
 • Den mest omdiskuterede tegning forestiller Muhammed med en tændt bombe i turbanen. Det var tegneren Kurt Westergaard, der stod bag denne tegning.

Fernisering skaber debat i Viborg

I forbindelse med ferniseringen fredag har flere personer givet deres meninger til kende. Gruppen Stop Islamisering af Danmark var mødt op foran museet med tegninger af Muhammed, for at vise deres utilfredshed med at der ikke er tegninger af profeten. 

Reporter fra TV MIDTVEST: Den omtalte udstilling Billedstorm har skabt debat i Viborg

Performance-kunstneren Uwe Max Jensen gav også sin mening til kende. Han stillede op foran museet med nedtrukne bukser og et kors mellem benene samt en Muhammed-tegning foran ansigtet.

Museumsleder Anne-Mette Willumsen, der har fravalgt Muhammed-tegningerne, fortæller, at tegningerne ville tage for meget fokus:

- Fordi de er så polariserende. Så vi synes, at hvis vi viser dem, vil det være det eneste, der vil blive talt om, siger museumslederen. Hun afviser over for TV 2, at fravalget af tegningerne skyldes frygt for at have dem hængende.

Biskop om Jesus nedsænket i urin

Biskop Henrik Stubkjær sagde ja til at åbne udstillingen Billedstorm for et halvt år siden. Han indrømmer over for TV 2, at han selv bliver stødt af billedet af Jesus på korset, der er nedsænket i urin. Han forklarer dog, at det handler om at tænke et skridt videre:

- Kunstneren bag billedet er selv kristen. Jeg tænker, at kunstneren vil have os til at tænke over, hvordan vi lever vores liv, hvordan vi møder fremmede, og hvordan vi overforbruger jordens ressourcer. Vi er måske selv med til at kaste vrag på den kristus, der hengav sig selv til os på korset.

Jesus på korset nedsunket i urin.

Biskoppen går altså ind for provokation, så længe den har et konstruktivt formål.

- Hvis udstillingen kan være med til at trykke lidt på os rationelle danskere, sådan at vi oplever, at vi har en religiøsitet, så har den da gjort noget, forklarer han. 

Indblanding fra integrationsminsteren

Tirsdag blandede integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg (V) sig i debatten i et opslag på Facebook, hvor hun viste, at den mest omtalte Muhammed-tegning er baggrundsbillede på hendes iPad. Ministeren gav i opdateringen udtryk for, at det ærgrede hende, at museet ikke havde en eneste tegning med af Muhammed.

Hackerangreb i kølvandet på Muhammed-kommentar

Den seneste uge har der været i alt fire cyberangreb mod flere ministerier, herunder Udlændinge- og Integrationsministeriet, og Nationalbankens hjemmeside. Center for Cybersikkerhed (CFCS) vurderer, at det er sandsynligt, at det er den tyrkiske gruppe Aslan Neferler Tim, der står bag angrebene.

 

Muhammed-krisen

 1. 2005

  1. Jyllands-Posten bringer 12 Muhammed-tegninger

   Morgenavisen Jyllands-Posten bringer i kultursektionen 12 karikaturtegninger af profeten Muhammed. Baggrunden for optrykningen af tegningerne er en artikel fra Ritzaus Bureau den 16. september 2005 med titlen ”Danske kunstnere bange for kritik af islam”.

   Her bliver det beskrevet, hvordan flere danske tegnere af frygt for vold har sagt nej til at illustrere forfatteren Kaare Bluitgens børnebog om profeten Muhammed. Jyllands-Posten spørger derpå medlemmerne af bladtegnernes forening, om de vil tegne profeten Muhammed. Ifølge avisens kulturredaktør Flemming Rose, fordi ”Jyllands-Posten står på ytringsfrihedens side”.

   12 ud af foreningens cirka 25 aktive tegnere siger ja til at tegne Muhammed, og det er deres tegninger, der bliver bragt i Jyllands-Posten den 30. september. Nogle af dem kritiserer Kaare Bluitgen og Jyllands-Posten for at provokere og lave et PR-stunt, mens den mest kontroversielle og kendte er Kurt Westergaards, hvor profeten Muhammed er afbilledet med en bombe i turbanen.

  2. Det Islamiske Trossamfund kræver undskyldning

   Selvom flere kioskejere nægtede at sælge Jyllands-Posten, er reaktionerne på tegningerne i begyndelsen forholdsvis afdæmpede. Den første markante udmelding kommer fra Det Islamiske Trossamfund, der forlanger, at Jyllands-Posten trækker flere af tegningerne tilbage og giver en undskyldning til alle muslimer.

  3. Ambassadører forlanger møde statsministeren

   Ambassadører fra 11 muslimske lande vil mødes med statsminister Anders Fogh Rasmussen for at diskutere tegningerne. Han afviser anmodningen.

  4. Stor demonstration mod tegningerne i København

   I København demonstrerer mere end 3000 mennesker imod tegningerne og den generelt negative tone over for islam og muslimer.

  5. Dødstrusler mod tegnerne

   Efter dødstrusler mod en af tegnerne bliver en 17-årig sigtet. Anders Fogh Rasmussen tager afstand fra truslerne, og siger, at ytringsfriheden også omfatter adgangen til at stille sig kritisk over for religion.

  6. Statsministeren vil ikke møde utilfredse ambassadører

   Anders Fogh Rasmussen svarer ambassadørerne fra 11 muslimske lande, der to dage forinden har sendt en protestskrivelse, at han ikke vil mødes med dem.

   ”Det er noget principielt. Det vil jeg ikke, fordi det er så selvindlysende klart, hvad det danske samfund bygger på af principper, at det er der ikke nogen baggrund for at holde et møde om,” siger Anders Fogh Rasmussen.

   Mener ambassadørerne, at der er blevet begået noget strafbart, kan de gå til domstolenene, lyder beskeden fra den danske statsminister.

   I videoen fra TV 2 Nyhederne den 20. oktober 2005 forklarer den egyptiske ambassadør i Danmark Mona Omar og Maie Sarraf, repræsentant for det palæstinensiske selvstyre, at de mangler en tilkendegivelse fra regeringen om, at den respekterer dem.

  7. Danske muslimer rejser til Mellemøsten

   En gruppe danske muslimer – heriblandt den nu tidligere imam Ahmed Akkari – rejser i november til Mellemøsten og opfordrer til fordømmelse af tegningerne. Senere viser det sig, at der på turen er medbragt materiale, der ikke har noget at gøre med Jyllands-Postens tegninger. Blandt andet et billede af en mand med grisetryne, som stammer fra en konkurrence i Frankrig.

  8. Dusør for at slå tegnerne ihjel

   I Pakistan udlover lederen af et fundamentalistisk, islamisk ungdomsparti en dusør for at slå tegnerne ihjel. Anders Fogh Rasmussen kalder truslen ”foruroligende og uacceptabel”. PET går ind i sagen.

  9. FN går ind i krisen

   FN går ind i sagen samtidigt med, at 57 muslimske lande er samlet til den islamiske verdenskongres OIC, hvor tegningerne er øverst på dagsordenen. To dage senere, den 9. december, afviser en politiker fra det pakistanske parti Jamaat-e-Islami, at der er en dusør for tegnernes hoved.

  10. Tidligere danske ambassadører kritiserer Fogh

   I et debatindlæg i Politiken kritiserer 22 tidligere danske ambassadører Anders Fogh Rasmussen for ikke at ville mødes med ambassadørerne fra 11 muslimske lande. Den tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen bakker op om kritikken af sin partifælle.

 2. 2006

  1. Fogh opfordrer til god debattone i nytårstale

   I sin nytårstale opfordrer statsminister Anders Fogh Rasmussen til en god debattone. Han tager afstand fra enhver “udtalelse, handling eller tilkendegivelse, som forsøger at dæmonisere grupper af mennesker på baggrund af deres religion”. Talen bliver oversat til arabisk og indgår også i et brev, som bliver sendt til flere arabiske lande.

  2. Opfordrer til boykot af danske varer

   En international sammenslutning af lærde muslimer opfordrer trosfæller verden over til at boykotte danske varer. Saudi-Arabien går forrest. Det går blandt andet ud over Arla, som senere må fyre medarbejdere i Danmark på grund af nedgang i eksporten. Se mere i indslaget fra TV 2 Nyhederne den 25. januar 2006.

  3. Arla indrykker annoncer i mellemøstlige aviser

   Arla forsøger via annoncer i flere mellemøstlige aviser at stoppe boykotten af deres produkter.

  4. Dannebrog bliver brændt - boykot breder sig

   Libyen lukker sin ambassade i Danmark i protest mod tegningerne. Samme dag bliver Dannebrog brændt af. Det sker blandt andet i byerne Nablus og Hebron på Vestbredden. I Gaza opfordres alle danskere, nordmænd og svenskere til at rejse inden 72 timer, mens boykottet breder sig i Mellemøsten. Se med i indslaget fra TV 2 Nyhederne samme dag.
    

  5. Jyllands-Posten beklager

   I danske og arabiske medier udsender Jyllands-Posten en beklagelse. Avisen undskylder ikke for at have bragt tegningerne, men for at have trådt på muslimers følelser.

   Samme dag tager Anders Fogh Rasmussen afstand fra tegningerne ved at sige: “Jeg har personligt en sådan respekt for menneskers religiøse overbevisning, at jeg personligt aldrig ville fremstille Muhammed, Jesus eller andre religiøse skikkelser på en måde, som kan krænke andre mennesker”. Han slår dog fast, at den danske regering står vagt om ytringsfriheden, og det betyder, at den hverken vil undskylde eller blande sig i offentliggørelsen af tegningerne.

  6. Jyllands-Postens kontorer modtager bombetrussel

   Flere muslimske foreninger i Danmark er ikke tilfredse med Jyllands-Postens beklagelse. Samme dag fører en bombetrussel mod Jyllands-Posten til evakuering af avisens kontorer i Århus og København. Anders Fogh Rasmussen beder på en pressekonference muslimer i Danmark om at være med til at forbedre situationen.

  7. Flere europæiske aviser trykker tegningerne

   Flere europæiske aviser trykker Muhammed-tegningerne i sympati med Jyllands-Posten. Det franske satiremagasin Charlie Hebdo bringer dem også. Jyllands-Posten modtager for anden dag i træk en bombetrussel.

  8. Fogh udtaler sig til arabisk tv

   Til en arabisk tv-station siger Anders Fogh Rasmussen, at Danmark ikke ønsker at fornærme muslimerne. Samme dag bliver Danmark truet med blodig krig af en gruppe, der hævder, at de har tilknytning til al-Qaeda. Se med i indslaget fra TV 2 Nyhedernes samme dag.

  9. Statsministeren møder ambassadører

   Anders Fogh Rasmussen og udenrigsminister Per Stig Møller mødes med flere muslimske ambassadører i Danmark. Den egyptiske ambassadør kritiserer regeringen for at have handlet for langsomt.

  10. Dansk ambassade i Syrien sættes i brand

   I Syriens hovedstad Damaskus bliver den danske ambassade brændt ned af vrede demonstranter. Med slagord som “Europa, jeres 11. september vil komme” demonstrerer omkring 1000 mennesker foran den danske ambassade i London. Se med i indslaget fra TV 2 Nyhederne samme dag.

  11. Dukker af Anders Fogh bliver sat i brand

   Det danske generalkonsulat i Libanons hovedstad Beirut bliver brændt af. Demonstrationerne spreder sig til Tyrkiet, hvor der bliver sat ild til dukker af Anders Fogh Rasmussen. I København deltager omkring 3000 muslimer og danskere i en demonstration til fordel for fred og dialog. Se med i indslaget fra TV 2 Nyhederne samme dag.

  12. Ambassaden i Teheran under angreb

   Danmarks ambassade i Irans hovedstad Teheran bliver angrebet og sat i brand. Dagen efter bliver ambassaden igen udsat for angreb. Se med i indslaget fra TV 2 Nyhederne den 6. februar 2006.

  13. Fogh møder Demokratiske Muslimer

   Anders Fogh Rasmussen mødes med netværket Demokratiske Muslimer. Den nuværende konservative folketingspolitiker Naser Khader er gruppens leder. Se mere i indslaget fra TV 2 Nyhederne den 13. februar 2006.
   Foto: Polfoto

    

  14. 15 personer mister livet i Nigeria

   Mindst 15 personer mister livet i Nigeria under en demonstration mod tegningerne. Der bliver sat ild til 11 kirker.

  15. Ambassadør i Syrien vender tilbage

   Den danske ambassadør i Syrien vender tilbage til landet, efter ambassaden i Damaskus blev brændt ned den 4. februar.

  16. EU's udenrigsministre betoner vigtigheden af ytringsfrihed

   EU’s udenrigsministre understreger i en fælles erklæring vigtigheden af ytringsfrihed. Samtidigt beklager de, at tegningerne har krænket muslimer.

  17. Ambassadører til møde i Udenrigsministeriet

   I et forsøg på at dæmme op for krisen bliver alle udenlandske ambassadører inviteret til møde i Udenrigsministeriet.

  18. Muslimske organisationer beder FN se på lovgivningen

   27 muslimske organisationer beder FN’s menneskerettighedskommisær om at se nærmere på, om Jyllands-Posten har overtrådt lovgivningen om blasfemi og racediskrimination. To dage tidligere har den danske rigsadvokat afvist at indlede en sag. Den beslutning giver anledning til ros fra EU’s justitskommisær, som mener, at det er et perfekt eksempel på, hvordan et demokrati virker.

  19. FN kritiserer regeringen

   En rapport fra FN’s menneskerettighedskommission konkluderer, at den danske regering ikke har levet op til internationale forpligtelser med hensyn til moderne former for racisme, racediskrimination, fremmedhad og intolerance, da den afviste at mødes med udenlandske ambassadører. Dansk Folkeparti kræver rapportøren fyret.

  20. Arla møder hård kritik for ikke at bakke op om ytringsfriheden

   Arla møder kritik fra Venstre og Dansk Folkeparti for ikke at bakke op om ytringsfriheden. Mejerikoncernen har i annoncer i mellemøstlige aviser udtrykt respekt og forståelse for boykot af danske varer "ovenpå denne uansvarlige og ulykkelige hændelse". Venstres politiske ordfører, Jens Rohde, kalder annoncerne et “ynkeligt knæfald” for de vrede muslimer. Se mere i indslaget fra TV 2 Nyhederne samme dag.

  21. Opfordrer til at sprænge Naser Khader i luften

   På en konference i Bahrain, hvor muslimske imamer fra hele verden er samlet, lyder opfordringen, at danske varer fortsat skal boykottes, og at den lokale produktion i stedet skal styrkes. Seks danske imamer forsøgte ellers at få boykottet ophævet. Samme dag afslører optagelser fra den franske tv-station France 2, at den danske imam Ahmed Akkari opfordrer til at sprænge Naser Khader i luften, hvis han bliver minister.

  22. Muslimer anlægger privat straffesag mod Jyllands-Posten

   En gruppe danske muslimer anlægger en privat straffesag mod Jyllands-Posten. De mener, at avisen mod bedre vidende har offentliggjort tekst og tegninger, der er ærekrænkende og injurienrende over for muslimer.

  23. Danske varer vender tilbage til Mellemøsten

   De danske varer begynder stille og roligt igen at blive solgt i muslimske lande.

 3. 2015

  1. Jyllands-Posten bringer ikke tegningerne på tiårsdagen

   Under overskriften "Muhammeds ansigt" bringer Jyllands-Posten på tiårsdagen den nøjagtig samme artikel, som for ti år siden ledsagede de 12 tegninger. Den nuværende udlandsredaktør og daværende kulturredaktør Flemming Rose er forfatteren, men den store forskel fra dengang til i dag er, at de 12 tegninger er blevet erstattet af tomme felter.