Anbragt i helvede

Nye anklager mod projektleder: Tæsket og truet i ni timer på iskold bjergside

Mads Juul fortæller, at den tidligere projektleder Ole B. Nielsen udsatte ham for både vold og dødstrusler.

- Det var ren og skær tortur, siger Mads Juul om sine oplevelser med Ole B. Nielsen, der drev firmaet Rejseprojektet og senere Vildmarksprojektet, som stod for at anbringe danske børn i udlandet. 

Mads Juul er en af flere unge, der har taget kontakt til TV 2 i kølvandet på dokumentaren 'Anbragt i helvede: Med vold og magt i vildmarken', hvor fire unge fortæller, hvordan en projektleder udsatte dem for vold.

Barn af narkomaner

Mads Juul kom i plejefamilie, da han var tre år gammel, fordi begge hans forældre var narkomaner. Han boede hos plejefamilien, indtil han som 10-årig flyttede på et opholdholdssted. Her kastede han med potteplanter, skubbede til pædagogerne og stak af flere gange.

Da Mads Juul var 14 år, skrev hans sagbehandler: "Mads er altså pt at betragte som et gadebarn, som ikke kan hjemgives, men hvortil der søges etableret en ny anbringelse."

Få dage senere blev han hentet af Ole B. Nielsen.

- Ole kommer bare ud af det blå. Jeg har ikke haft kontakt med kommunen eller noget, siger Mads Juul.

Mødet med projektlederen ændrede Mads Juuls liv for altid. Han fortæller om en episode, hvor Ole B. Nielsen låste ham inde i et hundebur, hvorefter han blandt andet råbte:

- Din mor er en junkieluder. Er du godt klar over, at jeg kneppede din mor, dengang hun var luder?

Den værste oplevelse fandt sted på et norsk, sneklædt fjeld. Ole B. Nielsen havde netop hentet ham hos den den norske plejefamilie, fordi Mads Juul var raget uklar med plejefaren, fortæller Mads Juul.

Han fortæller, at projektlederen stoppede bilen et øde sted, tvang ham ud af bilen og flere gange råbte, at han skulle løbe alt hvad han kunne - ellers ville han blive slået ihjel.

- Jeg kan se, at der sker noget i hans ansigt, og så løber jeg bare alt, hvad jeg kan, fortæller Mads Juul.

Ole B. Nielsen fangede ham dog igen og igen, og i følge Mads Juul udsatte projektlederen ham for utallige judo- og kvælningsgreb, så han mistede bevidstheden. Efter ni timer med vold og trusler i sneen, blev den unge teenager med afførring i bukserne ført ned ad bjerget, og ind i Ole B. Nielsens bil, hvorefter han blev kørt til en dansk plejefamilie nær Haslev.

Meddeler hændelsen til tilsynskonsulent

Mads Juul fortæller til TV 2, at han senere fortalte, hvad Ole B. Nielsen havde udsat ham for til sin tilsynskonsulent fra den private organisation Familieplejen - Holbæk. De var hyret af Bornholms Regionskommune til at stå 'for det administrative og for tilsyn' af Mads Juul. 

TV 2 har ringet til den daværende tilsynskonsulent Jan Kreuztfeldt, men han husker ikke, at Mads Juul har fortalt om vold fra Ole B. Nielsen. Til gengæld erindrer han, at Ole B. Nielsen fortalte om en 'strabadstur', han og Mads Juul havde haft på fjeldet.

- Ole fortalte om en episode, hvor de havde råbt og skreget af hinanden i bilen. Og så havde han taget ham ud af bilen og bare givet en strabadstur op på bjerget, og de havde tumlet i sneen.

Spurgte du nogensinde Mads, om hans version af den her tur op på fjeldet?

- Nej, det spurgte jeg ikke om. Jeg var sammen med ham, og han sagde ikke noget.

Bornholms Regionskommune beklager sagen

Mads Juul har har flere domme for vold og tyveri bag sig.

I dag er han familiefar på førtidspension.

I en speciallægeerklæring, der var afgørende for, at han kunne modtage førtidspension, står der, at han kom "i varetægt ved en kommunal myndighedsperson, som har udsat ham for svært traumatiserende oplevelser, hvor Mads Juul har følt sig i decideret livsfare. Siden har han haft symptomer på PTSD".

I speciallægeerklæringen nævnes Ole B. Nielsen ved navn i forbindelse med kvælning og dødstrusler.

Mads Juul erkender over for TV 2, at han var en udfordring som ung. Han mener dog ikke, at dette var med til at retfærdiggøre, at kommunen sendte ham til Norge.

Det var Bornholms Regionskommune, der stod for anbringelsen af Mads Juul. Tilbage i 2005 blev kommunen underrettet om, at Mads Juul havde haft ubehagelige oplevelser med Ole B. Nielsen, men kommunen reagerede ikke. 

- Det er blandt andet en af de ting, man burde have håndteret på en anden måde i dag, når vi kigger tilbage. Det er selvfølgelig rigtig, rigtig beklageligt, siger Johannes Nilsson, der er servicedirektør i Bornholms Regionskommune.

Afviser alle anklager

Ole B. Nielsen afviser de unges anklager og er aldrig dømt for noget. Han har ikke ønsket at stille op til interview i forbinelse med de beskyldninger, som Mads Juul kommer med. På en mail skriver han til TV 2:

- Vi brugte hverken hundebure eller abebure i rejseprojektet, men masser af frisk luft og gode aktiviteter i de norske fjelde.

I TV 2s dokumentar 'Anbragt - Med vold og magt i vildmarken' svarede Ole B. Nielsen følgende om de andre unges lignende anklager om fysisk og psykisk vold:

- Jeg havde voldelige børn. Det var dem, der var voldelige over for mig.

Ole B. Nielsen fortæller, at han i for ca. fire år siden stoppede med at arbejde med anbragte børn og lukkede firmaet Vildmarksprojektet. I dag er han førtidspensionist.

Under interviewet med TV 2 Dokumentar og i det efterfølgende møde med de tidligere anbragte unge, der afviser Ole Nielsen at have været voldelige. Det var de unge der var voldelige mod ham. Video: Ketil Alstrup Johansen

Endnu en anmeldelse 

Før programmet blev sendt havde TV 2 talt med syv unge, som sagde Ole B. Nielsen havde været voldelig mod dem. Efter dokumentaren har Mads Juul og tre andre unge altså henvendt sig til TV 2 og sagt, at de også var udsat for eller vidne til at Ole B. Nielsen var voldelig. 

En af dem var Tom Kvick, som siger at Ole B. Nielsen udsatte ham for vold tilbage i 2003 i forbindelse med en tur til Norge.

Han oplevede blandt andet, fortæller han, at blive kørt væk og få tæsk. En nat blev han efterladt på en motorvej - kun iført en undertrøje og joggingbukser.

- Det, jeg oplevede, var voldsomt. Jeg blev kørt væk i en gammel Transporter, dér fik jeg rigtig mange tæsk. Han slog mig ned i gulvet, pressede mig til, at jeg skulle slås imod ham. Jeg gjorde ikke noget. Jeg tog bare imod. Så blev jeg smidt af på motorvejen, og så måtte jeg selv finde hjem, siger han.

Tom Kvick er 26 år og arbejder i dag som ventilationstekniker.

- Det er vanvittigt, der skal gå 15 år, før der skal ske noget, siger han til TV 2.

Ole Nielsen skriver i et svar til Tom Kvicks anklager mod ham, at det var Tom Kvick, der havde været voldelig mod ham, og at Tom Kvick havde truet andre børn i Norge.