Samfund

Bevæbnede soldater holder nu vagt i gaderne i København

160 soldater skal aflaste dansk politi i København og ved grænsen til Tyskland.

Bevæbnede soldater er nu indsat i de danske gader.

Fredag morgen kunne de første soldater ses i Krystalgade i København, hvor de skal bevogte Synagogen.

Omkring 75 soldater skal aflaste politiet i bevogtning af jødiske institutioner i hovedstadsområdet.

I alt bliver 160 soldater indsat til at varetage politiopgaver. Udover i hovedstaden skal soldaterne hjælpe til ved den dansk-tyske grænse, hvor soldaterne skal stå for forskellige transport- og bevogtningsopgaver. Også her bliver soldaterne indsat fredag morgen.

Kan ikke udføre anholdelser

Ordningen blev offentliggjort af justitsminister Søren Pape Poulsen (K), forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg og forsvarschef Bjørn Bisserup på et pressemøde den 8. september.

Siden har alle soldaterne været på et to ugers uddannelsesforløb.

- Vi føler os rigtig godt rustede til den her opgave, siger Steen Dalsgaard, der er oberstløjtnant fra 2. Brigade, foran synagogen i Krystalgade i København fredag morgen.

Soldaterne er bevæbnede på samme måde som politiet, men kan ikke anholde personer, som politiet kan. De kan dog udføre en civil anholdelse, hvorfor den anholdte kan overdrages til politiet.

Det er hensigten, at soldaterne skal aflaste politiet for at frigive betjente til andre opgaver som eksempelvis bandekonflikten.

Soldater bevogter den jødiske synagoge i København fredag morgen den 29. september 2017.

Hvor længe soldaterne skal aflaste politiet, er uvist, og det bekymrer Jesper K. Hansen, der er formand for Forsvarets største fagforening, Centralforeningen for Stampersonel.

- Og det er ikke bare en lille bekymring. Det bekymrer mig faktisk rigtig meget, siger han til TV 2.

Tidligere har han også kaldt ordningen for en "panikhandling".

- Der ligger det i det, at Forsvaret jo ikke bare sidder og venter på, der kommer opgaver fra politikerne. Vi har faktisk også et stykke arbejde at gøre. Og hvis det kommer til at løbe for lang tid, så bryder det jo ind i de opgaver, vi skal løse. Og det kan jeg godt frygte, det kommer til at gøre. Jeg kan godt frygte, det bliver en længerevarende opgave.

Her skal de 160 soldater bistå politiet

Cirka 75 af soldaterne skal indsættes ved Danmarks grænse mod syd, hvor de skal aflaste politiet med transportopgaver og bevogtning. De skal ikke lave indrejsekontrol, som fortsat varetages af politiet og Hjemmeværnet.

Cirka 75 af soldaterne skal aflaste politiet i bevogtning af jødiske institutioner i hovedstadsområdet.

20 af soldaterne er hjemmeværnsfolk, der skal hjælpe ved grænsen, så Hjemmeværnet når op på 145 frivillige i grænsekontrollen.

Cirka 10 er administrativt personel fra Forsvaret, der skal aflaste politiet i forbindelse med EU's grænseagentur, Frontex.

Kilde: Regeringen, Forsvaret.

Soldater ved den jødiske synagoge i København.

Repræsenterer 128 fuldtidsstillinger

De 160 soldater repræsenterer i alt 128 årsværk - altså 128 fuldtidsarbejdende politimænd i et år.

Af en aktindsigt, som Ritzau har fået fra Rigspolitiet, fremgår det imidlertid, at politiet i dag bruger et månedligt antal mandskabstimer på grænsekontrol og terrorbevogtning, der svarer til 456 årsværk.

Dermed vil politiet stadig bære broderparten af byrden sammen med Hjemmeværnet, der allerede støtter politiet ved grænsen.

Afstemning

Er det en god idé, at soldater nu skal hjælpe politiet med grænsekontrol og bevogtningsopgaver?

Jødisk samfund: Håber ikke, at folk bliver skræmt væk

Formanden for Det Jødiske Samfund i Danmark, Dan Rosenberg Asmussen, fortæller til TV 2, at han endnu ikke har hørt nogen negative reaktioner på, at soldater nu skal bevogte jødiske institutioner.

- Den bekymring, vi har haft, om at nogle måske ville opleve det som for voldsomt og af den grund ville overveje ikke at besøge vores institutioner, håber jeg, bliver gjort til skamme, siger han.

Jødisk samfund: Håber ikke, at folk bliver skræmt væk Video: Julie Bjørn Teglgård