Samfund

Tidligere PET-chef: Støjberg har ansvaret for at cyberangreb blev udløst

Angrebet kommer få dage efter, at integrationsminister Inger Støjberg (V) lagde et billede af Kurt Westergaards Muhammed-tegning på Facebook.

En tyrkisk hackergruppe har i dag taget skylden for at have angrebet Integrationsministeriets hjemmeside. Hjemmesiden blev lagt ned i aftes, og har været nede det meste af dagen.

Det sker få dage efter, at integrationsminister Inger Støjberg (V) lagde et billede af Kurt Westergaards Muhammed-tegning på Facebook. Og det er netop det, gruppen bruger som begrundelse for angrebet.

Hans Jørgen Bonnichsen, som var operativ chef i PET under Muhammed-krisen, mener, at ministeren bærer ansvaret for at cyberangrebene blev udløst.

- Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, som ministeren også selv erkender, at der tidsmæssigt er et sammenfald, som man ikke kan komme udenom. Man så jo også, hvor hurtigt budskabet blev spredt worldwide. Så det er da en reaktion. Det tror jeg, de fleste vil give mig ret i.

- Inger Støjberg er beskyttet af PET’s ressourcer. På den måde sidder man jo meget sikkert i sit lille Fort Knox, men os almindelige borgere har jo ikke en jordisk chance, hvis terroristerne nu pludselig får revitaliseret deres had i forhold til Danmark, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Støjberg kryptisk om sin egen rolle

Selv er Inger Støjberg kryptisk omkring sin rolle i sagen.

- Der er i hvert fald et tidsmæssigt sammenfald. Vi ved jo ikke præcis, hvad der er op og ned i det her, siger ministeren i dag til TV 2.

Den tyrkiske gruppering Aslan Neferler Tim tog i går eftermiddag ansvaret for angrebet med et Facebook-opslag, hvor de skriver følgende:

- Den danske minister har fornærmet Muhammed. Den danske integrationsministers ministeriehjemmeside er blevet nedlagt af os.

- Det er tid til at opleve helvede

Senere på aftenen oplyste de så, at de også havde angrebet et andet ministeriums hjemmeside.

- Fra dette øjeblik har vi lukket for al adgang til det danske Udenrigsministeriums hjemmeside. Det er slut med diplomati, det er tid til at opleve helvede.

Udlændinge og integrationsministeriet oplyser her til aften, at det formentlig er den tyrkiske gruppe, der står bag.

It-sikkerhedsekspert Christian Monrad kender gruppen, og kalder sandsynligheden for stor:

- De har også en vis interesse i at drive en pro-islamisk ideologi, og det vil sige, at de vil gå til modangreb på interesser, hjemmesider, personer eller politikere, som forsøger at drive en modsat ideologi eller et modsat politisk budskab.

Støjberg fortryder ikke opslag

Men ministeren har ikke fortrudt sit opslag:

- Vi lever i et land, hvor alting kan debatteres, og sådan skal det blive ved med at være, siger Inger Støjberg til TV 2.

- Jeg mener, det er afgørende vigtigt, at vi netop står på vores frihedsrettigheder, og herunder selvfølgelig også ytringsfriheden. Det er et fundament i Danmark, og det er der altså ingen, der skal komme og hverken krænke eller anfægte.

TV 2 har i dag været i kontakt med den tyrkiske gruppering. Ingen af medlemmerne vil medvirke med navn.

Hjemmesiderne er oppe igen

Begge ministeriernes hjemmesider er torsdag aften tilgængelige igen. Og myndighederne understreger i øvrigt, at gerningsmændene ikke har haft adgang til personfølsomme oplysninger.

Udlændinge- og Integrationsministeriets hjemmeside uim.dk blev lagt ned onsdag klokken 15. Der var tale om et DDoS-angreb, der går ud på at overbelaste en server i så voldsom grad, at den lukker ned.

Rent praktisk foregår det ved, at mange tusinde computere på en og samme tid sender gentagne forespørgsler til den samme adresse på internettet.

Også Udenrigsministeriet hjemmeside blev udsat for et såkaldt DDoS-angreb. Hjemmesiden var nede i under en time.