Samfund

Milliarder ender i skattely: Schweiz vil ikke hjælpe Danmark

926 personer er rejst til udlandet med en skattegæld på over fire milliarder. Staten regner med blot at kunne inddrive omkring to procent af gælden.

Danmark skal ikke regne med hjælp fra Schweiz til at inddrive skattegæld.

- Vi har ikke det problem.

Så præcist svarer den schweiziske ambassadør, da TV 2 spørger ham, hvorfor Schweiz ikke vil lave en aftale om skatteinddrivelse med andre lande – heriblandt Danmark.

Vores problem er, at dansk skattegæld for millioner er endt i Schweiz. Hvad synes du, vi skal gøre ved det?

- Det er ikke min opgave at anbefale jer, hvad I skal gøre. Det er et emne, som det danske politiske system må beslutte, hvordan det skal håndtere, siger Benedikt Wechsler, den schweiziske ambassadør i Danmark, da han efter mange forgæves forsøg stiller op til interview med TV 2.

Det er en torn i øjet og meget utilfredsstillende for os, at Schweiz på den måde nægter at samarbejde

Jesper Petersen, skatteordfører, Soc.dem.

Enorm skattegæld blandt få udlandsdanskere

Nogle af de personer, som ifølge Skat skylder enorme beløb til staten, er rejst til alpelandet Schweiz, hvor de danske myndigheder ikke kan inddrive deres skattegæld.

TV 2 opsøgte derfor tidligere på året flere af de udlandsdanskere, blandt andet i Schweiz, som ifølge Skat skylder flere millioner til staten for at høre, om de har tænkt sig at betale deres gæld.

I kølvandet på sagen besluttede et enigt folketing at nedsætte en arbejdsgruppe, hvis opgave fremover skal være, at gå efter udlandsdanskere, som gemmer sig i udlandet med deres skattegæld. 

Men meget tyder på, at de store skatteskyldnere i udlandet også fremover vil kunne leve trygt og godt i skattely.

I et svar til Folketinget skriver skatteministeren nemlig, at man blot regner med at kunne inddrive 82 millioner kroner af de i alt fire milliarder kroner, som skyldes af 926 danskere med skattegæld på over en million kroner. Det svarer til to procent.

Skatteminister: - For lidt!

- Det er alt alt for lidt, siger skatteminister Karsten Lauritzen til TV 2.

- Men jeg kan jo ikke ændre, hvad der er vurderingen, og hvis folk gemmer sig i udlandet, hvor vi ikke kan nå dem med retlige midler, så er vi jo begrænset i at få de her penge i kassen, men jeg vil gøre alt hvad jeg kan, uddyber ministeren.

Den tidligere boligmilliardær Peter Halvorsen skylder ifølge Skat over fem millioner kroner til staten. De danske myndigheder kan ikke røre ham i Lugano i Schweiz, hvor han bor.

Aflyste interview

Én af grundene, til at Skat kun kan inddrive omkring to procent af gælden, er, at lande - som for eksempel Schweiz - ikke har underskrevet aftaler med Danmark om inddrivelse af skat. Det er derfor praktisk umuligt at få hjælp fra den schweiziske stat til at inddrive gæld hos de udlandsdanskere, som bor i landet.

Allerede i april fik TV 2 en interviewaftale i stand med den schweiziske ambassadør i Danmark. TV 2 ville gerne vide, hvorfor Schweiz ikke underskriver aftaler om inddrivelse af skattegæld, som alle lande omkring dem for længst har gjort.

Interviewet blev dog aflyst i sidste øjeblik, da TV 2 skrev, at man gerne ville spørge ind til, hvorfor Schweiz ikke ville hjælpe med eksempelvis at sikre de 196 millioner kroner, som Skat mener, at en dansk advokat skylder den danske stat. Begrundelsen lød, at der ikke var tid nok til at forberede sig på interviewet.

I stedet sendte ambassaden et kort skriftligt svar om, at Schweiz ikke har underskrevet aftaler, der forpligter dem til at hjælpe Danmark med at inddrive skatter.

S: Udenrigsministeren skal på banen

Det er Socialdemokratiets skatteordfører, Jesper Petersen, som har fået svaret fra skatteministeren om, at man kun regner med at kunne inddrive cirka 82 millioner kroner.

Han mener ganske enkelt, det er en falliterklæring, og vil nu have mere fokus på internationalt samarbejde. Han er ikke tilfreds med Schweiz’ tilgang til problemet:

- Det er en torn i øjet og meget utilfredsstillende for os, at Schweiz på den måde nægter at samarbejde. Derfor er vi også nødt til at have udenrigsministeren i aktion, så vi bruger vores diplomati, siger han.

Skatteordfører Jesper Petersen mener, det er en falliterklæring, at Skat kun vil kunne inddrive omkring to procent af gælden, som de udlandsdanskere med mest gæld skylder.

Endnu et afslag

I midten af september spurgte TV 2 igen den schweiziske ambassade, om den ville stille op til interview og svare på, hvorfor den ikke vil hjælpe med at inddrive skatter. 

Hertil svarede ambassaden i en skriftlig meddelelse:

- Schweiz har tilsluttet sig de internationale skattestandarder. Samarbejde om skatteopkrævning tilhører ikke disse globalt accepterede standarder.

Igen vil Schweiz ikke stille op til interview.

I selskab med Monaco og Liechtenstien

Danmark har aftaler om hjælp til inddrivelse af skatter med alle større vesteuropæiske lande, på nær Schweiz. Aftalerne er enten indgået gennem EU eller gennem den internationale konvention for skattesamarbejde (Convention on Mutual Administrative Assistance in Tax Matters).

Schweiz har faktisk underskrevet konventionen, men landet har taget forbehold for netop den del af konventionen, som handler om at hjælpe andre lande med inddrivelse af skatter.

De andre europæiske lande, der – ligesom Schweiz – ikke er med i EU og har taget forbehold for inddrivelse af skatter i konventionen, er Albanien, Andorra, Liechtenstein, Monaco, San Marino, Gibraltar, Isle of Man, Guernsey og Jersey.

Når folk har brug for at gemme penge – det kan være terrorister, narkohandlere eller skattesvindlere – så kravler man derhen, hvor der er mest sikkert. Schweiz vil jo på den måde blive en magnet.

Michael Bjørn Hansen, advokat og tidligere kontorchef i Skat

Vil gerne tale om indretning

Den schweiziske ambassadør har tidligere stillet op til interview med den danske presse. I august 2016 lavede han et interview med Bo Bedre om indretningen af sin ambassadørvilla i Hellerup.

Han har også holdt en række pop-up-ambassade-arrangementer rundt omkring i Danmark, hvor man kunne møde op og spørge ind til Schweiz. Blandt andet står der i markedsføringen for arrangementet, at man kan få svar på spørgsmål som: ”Hvorfor har Schweiz så mange folkeafstemninger, eller hvorfor er bjergene så smukke?”

TV 2 ringer på hos ambassaden, men bliver ikke lukket ind.

TV 2 forsøgte derfor at ringe på hos den schweiziske ambassade. Meldingen lød, at han var til frokost, men kort efter kom han cyklende. Heller ikke her ønskede han dog at svare på TV 2-reporternes spørgsmål.

TV 2 taler med ambassadøren, som stadig ikke ville stille op til interview.

En magnet for terrorister, narkohandlere og skattesvindlere

Ifølge tidligere kontorchef i Skat og nuværende skatteadvokat Michael Bjørn Hansen tiltrækker den beskyttelse, som Schweiz giver imod andre staters myndigheder, netop grupper, som har brug for sikkerheden:

- Det er altid sådan, at når folk har brug for at gemme penge – det kan være terrorister, narkohandlere eller skattesvindlere – så kravler man derhen, hvor der er mest sikkert. Schweiz vil jo på den måde blive en magnet for folk, der har lige præcis de problemer, fortæller Michael Bjørn Hansen.

Ambassadør: Vi har stor tillid til vores borgere

To dage efter TV 2 ringede på hos den Schweiziske ambassade, blev TV 2 alligevel inviteret indenfor. Ambassadøren havde ombestemt sig, og nu kunne TV 2s journalister pludselig godt stille spørgsmål efter fire måneder med afslag på afslag.

Den schweiziske ambassadør Benedikt Wechsler inviterede alligevel TV 2 indenfor i ambassaden.

Ambassadøren forklarede, at Schweiz ikke har de samme problemer som Danmark med folk, der rejser ud med skattegæld:

- I Schweiz respekterer vi – og har stor tillid til – at vores borgere betaler deres skat, så vi forventer ikke, at andre stater hjælper os med at inddrive skat hos schweiziske statsborgere.

Men I vil ikke hjælpe os?

- Hvis vi havde et problem med mange schweiziske borgere i udlandet, som ikke betalte skat, så jo selvfølgelig. Vi mener, det er nødvendigt, at folk betaler deres skat, hvor de skal, men vi er også tilhængere af konkurrence på skat, så man kan tage et andet sted hen og sige ’her er bedre’.

Så du siger dybest set, at det er vores problem og ikke jeres?

- Det er din fortolkning, siger ambassadør Benedikt Wechsler.

Schweiz topper listen i det såkaldte financial secrecy index. En liste der rangordner lande blandt andet efter, hvor gode skattely de er.