Samfund

Jysk fåreavler kan intet stille op mod ulve - har mistet 95 dyr på et år

Jysk familie har flere dage i træk haft besøg af ulveunger. Ikke langt derfra bliver det ene får efter det andet fundet dræbt.

Lidt uden for Holstebro går fåreavler Jørgen Blazejewicz rundt og er ved at være godt og grundig træt af situationen.

En dna-prøve har netop fastslået, at det var en ulv, der tidligere i september var på spil i en ellers ulvesikker fold ved hans firma Storålam.

Og det er langt fra første gang, at den er gal. Inden for det sidste år har fåreavleren ifølge ham selv mistet 95 får og lam.

I 48 tilfælde er det, ifølge ham selv, enten bekræftet af dna-prøver, at en ulv har dræbt dem, eller vurderet overvejende sandsynligt, at ulven er gerningsmand.

- Det er en rigtig dårlig situation for os. Selvfølgelig får vi noget kompensation, men det dækker kun lige præcis dyrets værdi. Hertil kommer udgifter til ekstra opsyn, bedre hegn og så videre, og dét er for egen regning, siger Jørgen Blazejewicz.

40 lam forsvandt over natten

Hen over foråret og sommeren har det været særlig slemt. Firmaet har haft moderfår og lam gående i en indhegning omkredset af et hegn, der skulle holde ulven ude. Men næsten hver anden nat forsvandt et lam eller to, så fåreavleren i alt nu mangler 40 lam.

- Vi har kun fundet kadaver fra fire af dem, resten er sporløst forsvundet. Ved en af dem har dna bekræftet, at der var tale om en ulv, fortæller Jørgen Blazejewicz.

I takt med at lammene forsvandt, begyndte angrebene også at gå ud over fårene. I sidste uge blev fem af dem fundet bidt ihjel inden for ulvehegnet, og mandag i denne uge kunne de ansatte tilføje yderligere to til det nedslående regnestykke.

Der er også taget dna-prøver fra deres kadavere, og dem venter Jørgen Blazejewicz nu svar på.

- Men jeg kan ikke forestille mig andet, end at det også skulle være ulve.

Familie havde ulve i baghaven

Omkring 20 kilometer fra Storålams fold bor familien Mcwhan. Her er en ulveflok flere dage i træk kommet tæt på familiens bolig i Thorsted mellem Holstebro og Ringkøbing.

Ulvene har været på 50 meters afstand fra huset uden at vise frygt for familien, fortæller de til DR P4 Midt & Vest.

- Jeg synes det er skræmmende, og det tager noget af glæden ved at bo i et naturskønt område, siger Annette Mcwhan.

Flere eksperter har tidligere udtalt, at ulve er sky over for mennesker. Derfor blev familien overrasket, da de mandag aften så to ulve bagerst i deres store have.

- Lige på den anden side af havebordet kunne jeg se to ulve, og den ene kom lidt imod os, men så løb den ind i skoven igen, siger Don Mcwhan.

Forsker: Almindelig adfærd fra ulveunger

Dagen efter familiens gåtur fangede et vildtkamera seks ulve samme sted, som familien så ulvene. Det er formentlig den hvalpeflok, som vildtkameraer tidligere har dokumenteret.

Ifølge forskningschef hos Naturhistorisk Museum i Aarhus Kent Olsen er ulvenes adfærd helt naturlig.

- Det er ulveunger, der er ude på egen hånd. De er nysgerrige af natur, og det er ikke usædvanligt, at de kommer i nærheden af bygninger, siger han til DR P4 Midt & Vest.

Politikere er meget uenige om, hvorvidt ulvebestanden skal reguleres eller ej. I juli vurderede miljøminister Esben Lunde Larsen (V) i et svar til Folketinget, at faren for ulveangreb på mennesker er ekstremt lille.

Mindst 16 ulveangreb i år

Men hvor der ifølge eksperterne ikke er grund til at frygte ulveangreb på mennesker, er situationen en anden for de får og andre dyr, der har været udsat for ulveangreb.

Hvis man finder sit dyr dødt og mistænker, at en ulv står bag, kan man ringe til sin lokale vildtkonsulent, som så vil undersøge dyret og tage en DNA-prøve fra eventuelle bidmærker.

En opgørelse, som Miljøstyrelsen har foretaget for TV 2, viser, at de jyske vildtkonsulenter i 2017 har gennemført 75 besigtigelser ved mistanke om ulveangreb på husdyr. I 16 tilfælde er det bekræftet som værende ulve. Begge dele er en markant stigning i forhold til de foregående år.

Styrelsen oplyser, at 14 af de 16 angreb i 2017 fandt sted, inden der i april blev opsat ulvesikre hegn. De to sidste angreb har fundet sted, hvor hegnet var fejlmonteret eller væltet af kronvildt.

Af samme årsag mener Miljøstyrelsen endnu ikke, at man kan sige, at hegnene ikke virker.

Fåreavler Jørgen Blazejewicz har i dag godt 90 får tilbage i folden, men bestanden stiger til omkring 300 igen næste forår, og så frygter han at stå over for samme problemstilling.

Så nu overvejer han, hvad der skal ske i fremtiden.

- Måske tager vi dem helt væk og opgiver at have får i det område, men det synes jeg ikke er en rimelig løsning, siger Jørgen Blazejewicz.