Samfund

Omstridt museumsleder efter debat om Muhammed-tegninger: - Det er ironisk

Fraværet af Muhammed-tegningerne til en udstilling om blasfemi i kunsten har vakt politisk debat.

- Vores tanke var, at hvis vi viste tegningerne, var det det eneste, folk ville komme til at tale om. Ironien er så, at nu viser vi dem ikke - og nu er det det eneste, folk taler om.

Sådan siger museumsleder Anne-Mette Willumsen fra Skovgaard Museet, der fredag har premiere på en udstilling om blasfemi i kunsten - dog uden at vise Muhammed-tegningerne.

Og netop fraværet af Muhammed-tegningerne på udstillingen har vakt debat.

I går var udlændingeminister Inger Støjberg (V) ude at blande sig i debatten ved blandt andet at vise, hvordan hun har en af de mest kendte Muhammed-tegninger liggende på sin iPad.

Integrationsminister Inger Støjberg har Kurt Westergaards Muhammed-tegning som baggrund på sin iPad. Video: David Buch

- Vi skal vise tegningerne så meget som muligt

I dag er det næstformand for Trykkefrihedsselskabet Aia Fogs tur til at give sin opfordring til at vise tegningerne så meget som muligt.

- Jeg synes, at galleristerne tisser lidt op ad det forkerte træ. Det er vigtigt, at der er nogen, der viser de her tegninger. Det er en del af vores ytringsfrihed, siger Aia Fog, som dermed støtter op om Inger Støjberg.

- Vi skal vise Muhammedtegningerne så meget som muligt, siger Aia Fog. Video: Sofie Sparre

Aia Fog mener, at Muhammed-tegningerne i høj grad hører til på en udstilling om blasfemi.

- Det er helt utroligt, at man laver en udstilling om blasfemi i kunsten, og så har man ikke de mest centrale tegninger med. Det må man sige, at Muhammed-tegningerne er. Det er dem, der - om nogen - har haft de største konsekvenser for en kunstner.

Rigtigt af Støjberg at blande sig

Hun mener, at jo flere der udstiller Muhammed-tegningerne, jo mere vil frygten for at vise billederne aftage. Derfor mener hun også, at det er rigtigt af Inger Støjberg at blande sig i debatten.

Tirsdag sagde Støjberg:

- Jeg synes, det er ærgerligt, de ikke er med. Og jeg synes helt klart, at Kurt Westergaards tegning ville have været rigtig god at have med, fordi den har haft så stor betydning for vores selvforståelse.

Udstillingen Billedstorm åbner på Skovgaard Museet på fredag. Her vil de besøgende blandt andet kunne se et kors med Jesus nedsunket i urin.

Står ved fravalg af Muhammed-tegninger

Museumsleder Anne-Mette Willumsen afviser hykleri og selvcensur. Hun forklarer fravalget af Muhammed-tegningerne med, at de er polariserende, og at de vil tage fokus fra alt andet i udstillingen.

- Inger Støjberg har lov til at gøre, som hun vil, men vi har valgt ikke at vise de her billeder på vores udstilling, siger Anne-Mette Villumsen til TV 2.

Hun fortæller, at museet selvfølgelig har taget stilling til sikkerhedsrisikoen ved at vise tegningerne, men at frygt ikke har været den primære grund til fravalget.

- Jeg synes stadig, at det er den rigtige beslutning, vi har truffet. I et land med ytringsfrihed er det også et valg, der skal være plads til, at vi kan træffe.