Samfund

Ny dansk forskning: Søvnmangel hos små børn kan føre til overvægt

Syddansk Universitet, i samarbejde med Parker Instituttet og University of Sydney i Australien, står bag undersøgelsen.

Børn, som ikke får nok søvn, har større chancer for at blive overvægtige eller overspisere end børn, som får nok søvn.

Det viser en ny, dansk undersøgelse ifølge Reuters. Undersøgelsen er lavet af forskere på Parker Instituttet på Frederiksberg og Bispebjerg Hospital og Syddansk Universitet i samarbejde med forskere på University of Sydney i Australien.

En uredigeret version af undersøgelsen er offentliggjort i International Journal of Obesity, et videnskabeligt tidsskrift om fedme.

- Vores undersøgelse viser, at små børn, der sover mindre end andre små børn, har større risiko for fedme som følge af den kost de indtager, siger Berit Heitmann, professor dr. med på Enheden for Epidemiologisk Kostforskning på Parker-instituttet på Frederiksberg Hospital, til TV 2. Hun står bag undersøgelsen.

- Vores studie viser, at børn med den højeste variation i søvnmønstret konsumerede højere mængder af sukkerholdig mad og drikke, men lavere mængder af frugt og grøntsager sammenlignet med børn med lavere variation i søvnmønster, skriver Anna Rangan fra Universitetet i Sydney, den australske hovedforfatter til studiet, i en e-mail til Reuters.

Undersøgte 368 børn

Forskerne undersøgte 368 normalvægtige børn i alderen mellem to og seks år, som var i risikogruppen for at blive overvægtige, fordi de havde en høj vægt ved fødsel, havde kraftige forældre eller kom fra en lav-indkomst familie.

Tidligere danske undersøgelser

Der er tidligere lavet danske undersøgelser, der peger i samme retning. I 2014 offentliggjorde Københavns Universitet en undersøgelse foretaget blandt over 600 børn i 10-års alderen af forskningscentret OPUS på Københavns Universitet.

Den viste, at børn, der sover dårligt har usunde madvaner, er federe end andre børn og har forhøjet risiko for hjertekar-problemer. Også den undersøgelse er offentliggjort i International Journal of Obesity.

Arne Astrup, Centerdirektør på OPUS, og professor dr. med., siger til TV 2 at resultaterne i den nye undersøgelse peger i samme retning.

- Der er er overensstemmelse mellem de resultater vi fandt, og de her resultater. Det er positivt, at vi nu også ved, det samme gælder for de yngste børn, siger Arne Astrup til TV 2.

Forældre skrev søvndagbøger

Ved starten af det nye studie skrev forældrene søvndagbøger for deres børn over syv dage og registrerede hvor meget søvn, børnene fik i alt, om de tog lure, sov hele natten, havde problemer med at falde i søvn eller vågne, eller havde andre søvnproblemer. Forældrene førte også maddagbøger for deres børn.

De børn, som i gennemsnit fik mindst søvn om natten, havde større chancer for at blive overvægtige i løbet af de 1,3 år, der fulgte, viste undersøgelsen. De børn, der blev overvægtige, havde også større risiko for at konsumere store mængder af sukkerholdig mad og drikke.

- Det synes at vise, at børn, som havde mindre variation i længden af deres søvn, eller har bedre søvnrutiner, har bedre kvalitet i deres diæt end dem, der har mindre stramme søvnrutiner, skriver Anna Rangan.

Forskere afhængige af forældres præcision

Ifølge retningslinjerne i the American Academy of Pediatrics (det Amerikanske Institut for Børnesundhed, red.) skal børn på to år have mellem 11 og 14 timers søvn i døgnet. I alderen tre til fem har børnene brug for mellem 10 og 13 timers søvn, og fra seks-års alderen anbefaler lægerne 9 til 12 timers søvn.

Forskerne anfører i studiet, at det er en af undersøgelsens begrænsninger, at forskerne er afhængige af, at forældrenes vidnesbyrd om deres børns søvn- og spiserutiner er præcise.

Amerikansk forsker: Vigtig undersøgelse

Men ifølge en amerikansk forsker er undersøgelsen alligevel vigtig i sammenhængen mellem forskning om søvn og forskning i spisevaner.

- Hvis man spiser dårligt, ikke har nok fysisk aktivitet og er overvægtig, kan det også bidrage til søvnforstyrrelse, skriver James Gangwisch, forsker i psykiatri på Columbia University i New York, i en e-mail til Reuters. Han har ikke været involveret i undersøgelsen.

- At lære børn at søvn er vigtigt - og at forme den adfærd - ved at sørge for, der er tid nok til at sove, er vigtigt. Især når børnene bliver ældre og mere selvstændige, skriver Stacey Simon, søvnpsykolog for børn på Children's Hospital i Colorado og på University of Colorados Medical Anschutz i Aurora, Colorado.