Samfund

Lise Nørgaard hædres med bronzebuste

Journalist, forfatter og manuskriptforfatter Lise Nørgaard hyldes onsdag med en bronzebuste.

Det var Lise Nørgaard selv, der fik lov til at løfte sløret, da der onsdag eftermiddag blev afsløret en buste af forfatteren og journalisten.

Det skete på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot, hvor 100-årige Lise Nørgaard kunne fremvise bronzebusten, der er skabt af billedhugger Stine Ring Hansen.

Selv er dagens hovedperson beæret over opmærksomheden og anerkendelsen.

- Jeg vil nok sige, at når man kommer på museum i levende live, så kan man vist ikke nå mere. Og så endda på Frederiksborg Slot, det betragter jeg som en stor ære, siger Lise Nørgaard.

Ualmindelig smuk

Hun lægger ikke skjul på, at det kom som en stor overraskelse, da museet i første omgang henvendte sig til hende.

- Der kom et brev fra kunstneren med billeder af busten, og hun spurgte, om jeg ville godkende den. Den var ualmindeligt smuk som kunstværk, og den er også meget vellignende, siger Lise Nørgaard.

Værket blev godkendt, og onsdag kunne Lise Nørgaard foran presse og familie fremvise det endelige værk.

- Jeg er utrolig glad og stolt. Det er ikke noget, der overgår alle, og det er fantastisk, at det skulle overgå mig, siger Lise Nørgaard.

Markant personlighed

Det er Det Nationalhistoriske Museum, der står bag bestillingen af portrættet. Direktør Mette Skougaard glæder sig over museets nyeste værk.

- Lise Nørgaard har i en lang årrække været en markant personlighed i dansk kultur. Vi er meget glade for, at Lise Nørgaard med den nye buste bliver repræsenteret i det nationale portrætgalleri på museet, siger Mette Skougaard, direktør på Det Nationalhistoriske Museum.

Busten af Lise Nørgaard bliver udstillet på Det Nationalhistoriske Museum, hvor den vil indgå i samlingerne.