Samfund

Letbane kan komme i drift om fem uger, lyder det i notat

Arkivbillede. Henning Bagger / Scanpix Denmark

Onsdag skulle Trafikstyrelsen og Keolis, der skal drive Aarhus Letbane, mødes. Det kommer ikke til at ske.

Aarhus Letbane vil kunne sættes i drift om fem uger, hvis Trafikstyrelsen accepterer forelagt plan.

Det viser notat fra Aarhus Letbane ifølge Aarhus Kommune.

Men en åbningsdato i slutningen af oktober vil være forbundet med risiko, fremgår det også.

- Alternativt kan man vente med at melde en ny åbningsdato ud, til alle de nødvendige godkendelser er kommet i hus, står der i notatet.

- Aarhus Letbane vil gå i dialog med bestyrelse og ejere om, hvilke usikkerheder man er villige til at arbejde med.

Møde blev udskudt

Onsdag var det planen, at Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen og operatøren af Aarhus Letbane skulle mødes efter weekends fadæse. Men mødet blev udskudt.

Lørdag skulle letbanen være åbnet under pomp og pragt, men manglende godkendelser aflyste projektet i 11. time.

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen kunne ikke godkende Keolis' sikkerhedsplaner, og derfor åbnede letbanen ikke.

Tirsdag skrev styrelsen, at man onsdag skulle mødes med Keolis "for at drøfte den videre proces".

- Mødet er udskudt til på fredag på Keolis' foranledning, siger pressechef hos Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Kim Voigt Østrøm.

Udskydelse koster tillid

Hos Keolis har  HR- og kommunikationschef Kasper Carstensen ingen kommentarer.

Tirsdag fremgik det af en redegørelse fra Aarhus Letbane, at den manglende godkendelse skete på grund af it-problemer hos Keolis samt manglende tillid fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen til Keolis Letbanes tidligere sikkerhedschef.

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har fortalt, hvilket spejles i redegørelsen, at planerne for hvordan uheld og problemer helt praktisk skal håndteres, "ikke havde den fornødne kvalitet".

Sådan er det gået med Aarhus Letbane

 1. 2012

  1. Anlægsselskabet Aarhus Letbane I/S stiftes af Aarhus Kommunes borgmester Jacob Bundsgaard (S), daværende transportminister Henrik Dam Kristensen (S) og Region Midtjyllands formand Bent Hansen (S).

 2. 2013

  1. Byggeriet af letbanen går i gang. Letbanen skal have bygget en strækning på 12 kilometer fra Aarhus banegård til Skejby og Lisbjerg. Derudover skal eksisterende skinner også tages i brug.

 3. 2015

  1. Staten træder ud af selskabet, men yder dog fortsat cirka en milliard kroner i tilskud til anlægget af letbanen. Aarhus Kommune ejer nu 87,7 procent, og Region Midtjylland ejer de resterende 12,3 procent. 

   Aarhus Kommune har brugt 966 millioner kroner, mens Region Midtjylland har betalt 119 millioner kroner. Letbanen har kostet 700 millioner kroner mere end først budgetteret.

 4. 2016

  1. Statsrevisorerne kritiserer Transportministeriet for ikke at have udvist den professionalisme og det aktive ejerskab, som man må forvente på baggrund af ministeriets erfaringer med anlægsprojekter og selskabsledelse.

 5. 2017

  1. Den officielle åbning af letbanen, som skulle have fundet sted i juni, udskydes, fordi ASAL-konsortiet, der anlægger Aarhus Letbane, ikke kunne holde deres tidsplan for anlæg af kørestrøm, aflevering og godkendelse af de påkrævede sikkerhedsdokumenter samt den nødvendige sikkerhedstest af det samlede letbanesystem.

  2. Arhus Letbanes direktør, Claus Rehfeld Moshøj, rykker underleverandøren Keolis, fordi Trafikstyrelsen har meddelt ham, at Keolis ikke lever op til styrelsens krav.

  3. Letbanen var igang med at teste banen, da den støder sammen med en bil i krydset Nørrebrogade/Vennelyst Boulevard i Aarhus.

  4. Stadsdirektør i Aarhus Kommune Nils Højberg modtager en mail fra letbanedirektør Claus Rehfeld Moshøj, hvor han skriver: "Efter møde i Trafikstyrelsen i dag har Aarhus Letbane fået besked om, at der ikke kan gives tilladelse til at sætte letbanen i drift".

   Han oplyser derefter, at letbanen arbejder på at få en ”tilladelse med vilkår”, som det skete for Metroen og Øresundsforbindelsen.

   Senere på dagen får Aarhus' borgmester, Jacob Bundsgaard, en mail fra stadsdirektøren, hvor der står, at letbanen er sikker at køre med.

  5. Åbningen af Aarhus Letbane, som skulle finde sted dagen efter, aflyses. Et større arrangement, hvor letbanen blandt andet skulle vises på storskærm, og transportministeren, Ole Birk Olesen (LA), skulle på talerstolen, bliver derfor ikke til noget.

   Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen (TBBST) har nemlig afvist at godkende letbanen

   Grunden til det er dels, at Trafikstyrelsen har afvist at efterfølge en uvildig assessors vurdering af, at Aarhus Letbane lever op til kravene om fremtidige vedligehold. Og dels at Trafikstyrelsen ikke er tilfreds med dokumentationen af det sikkerhedsarbejde, som letbanens operatør Keolis har udført. 

   - Det er alt for tyndt lavet. Det hænger ikke rigtigt sammen. Det er ikke fyldestgørende på en sådan måde, at vi som sikkerhedsmyndighed kan stå inde for det, siger vicedirektøren for Trafikstyrelsen, Kåre Clemmesen, til TV 2.

   Han mener, godkendelserne kan være i orden inden for halvanden til to måneder, hvis det prioriteres stærkt af Aarhus Letbane.

  6. Bestyrelsesformanden for Aarhus Letbane, Johnny B. Hansen, fortæller til TV 2, at han overvejer at kræve økonomisk erstatning fra operatøren Keolis, som han mener har misligholdt kontrakten.

   - Jeg har en kontrakt med Keolis, og den siger, at de skal have deres tilladelse, for at de kan leve op til kontrakten. Det har de ikke gjort i denne sammenhæng, sagde Johnny B.Hansen.

  7. Borgmester i Aarhus Kommune Jacob Bundsgaard (S) holder pressemøde om letbanen. Det sker, efter at borgmesteren havde forlangt en redegørelse fra Aarhus Letbane dagen før.

   På pressemødet siger han, at Aarhus Letbanes fejlvurdering er kritisabel. Han ved endnu ikke, om nogen skal fyres. Det vil blive drøftet på et byrådsmøde dagen efter.

   Firmaet Keolis skulle senest klokken 12 aflevere en detaljeret plan for, hvordan man kan få det manglende sikkerhedscertifikat.

   Det er endnu uvist, hvornår letbanen kommer til at køre.

  8. Letbanen bliver involveret i sit andet færdselsuheld under testkørsel. Sent om aftenen drejer en 19-årig billist ud på skinnerne ved krydset Nørreport og Knudrisgade og støder sammen med letbanen.

  9. Trafikstyrelsen oplyser i et skriftligt svar, at de forventer at godkende Aarhus Letbane onsdag den 20. december.

   Samme dag kommer Aarhus' borgmester, Jacob Bundsgaard (S), med kras kritik af styrelsen og kræver, at transportminister Ole Birk Olesen (LA) igangsætter en undersøgelse af det mudrede forløb med at få letbanen godkendt.

  10. Letbanen kører for tredje gang ind i en bil under en testkørsel. Denne gang sker det i krydset ved Dokk1 på havnen.

  11. Trafikstyrelsen sender den endelige godkendelse af letbanen til Aarhus Letbane, og kommunen meddeler, at åbningen sker dagen efter og fejres med snoreklip og taler, samt at man kan køre med letbanen gratis den første dag.

KILDER: Ritzau, DR, fyens.dk, Aarhus Letbane I/S.