Samfund

Autist i job: - For nogle er det en hård tjans, for mig er det en drøm

Projekt får autister i job. - Alternativet er, at de er på passiv offentlig forsørgelse, og det er langt dyrere, siger minister.

Folk med autisme og ADHD er nogle af de sværeste at få ind på arbejdsmarkedet, og mange af dem ender på livslang offentlig forsørgelse.

I projektet Klar til Start har man fundet nøglen til at få netop denne gruppe mennesker ind på arbejdsmarkedet.

Jacob Hansen er autist og har fået et helt nyt liv med Klar til Start. Han er lagerarbejder på virksomheden Catering Engros, hvor han blandt andet sætter varer på plads.

- Det giver mig en følelse af, at jeg kan bruges til noget. De har givet mig en chance, som jeg ikke tror, jeg ville have fået andre steder. For nogle er det en hård tjans, men for mig er det en drøm, siger Jacob Hansen til TV 2.

Succesrate på 80 procent

Det særlige ved ordningen er, at autisterne bliver ansat i en virksomhed med en pædagogisk vejleder lige ved hånden i cirka et år - og det virker.

- Vi har en succesrate på omkring 80 procent af borgere og unge mennesker, der enten er kommet i job eller er lige på vej i job. Det er helt unikt, fordi det plejer at ligge på 10-15 procent for unge og voksne med autisme, siger Britta Bak, direktør i Fonden Unges, der står bag projektet.

- Alternativet er dyrere

Seks store danske virksomheder er med i Klar til Start, og de lover jobgaranti, når projektforløbet er afsluttet.

- Den type arbejde, vi har på vores lagre, tiltrækker ikke så mange medarbejdere, så vi skal have fat i de her mennesker, der kan og vil, siger Claus Mørkøre, der er direktør i Catering Engros.

Det koster kommunerne omkring 170.000 kroner at få en borger igennem projektforløbet. Alligevel burde flere kommuner bruge modellen, mener børne- og socialminister Mai Mercado (K).

- Alternativet er, at de er på passiv offentlig forsørgelse, og det er langt, langt dyrere end at være i beskæftigelse.

- Tanken om kontanthjælp er et mareridt

Jacob Hansen ved godt, hvad han foretrækker.

- Måske vil jeg bare godt bidrage lidt til samfundet. Tanken om førtidspension og kontanthjælp er et mareridt for mig, siger han til TV 2.

Det slipper han for. Om kort tid er projektet slut for ham, og han bliver fastansat.

Projektet er støttet af Velux-fonden, og udover Catering Engros er også virksomhederne Fakta, Irma, Ilva, Abena og Catering DK med i projektet.