Samfund

Træt af K1, K2 og K3? - ny tilstandsrapport kan være på vej

Mange mennesker misforstår tilstandsrapporten. Blandt andet tror de fejlagtigt, at K3-skader er dyrere end K1.

Sikkerhedsstyrelsen vil nu gøre det lettere for forbrugerne at forstå tilstandsrapporten, når man skal sælge eller købe en bolig.

Man har nemlig erfaret, at mange boligkøbere og -sælgere har svært ved at forstå tilstands- og elrapporterne. Blandt andet de velkendte K0-, K1-, K2-, og K3-værdier.

Derfor går man nu i dialog om at ændre systemet:

- Vi har lavet nogle analyser, der viser, at folk tror, de forstår K-værdierne, men i praksis er det lidt vanskeligt at forstå, siger direktøren for Sikkerhedsstyrelsen, Lone Saaby, til TV 2 mandag.

Rød, gul, grøn

Man vil i stedet for bytte de fire K-værdier ud med tre typer skader; kosmetiske, alvorlige og kritiske.

For at give et bedre overblik inddeles de i farverne rød, gul og grøn for tydeligt at vise, hvor alvorlige skaderne er.

Derudover bliver den gamle karakter UN udskiftet med betegnelsen "mulige skader", som bruges ved skader, der bør "undersøges nærmere" for at se, om der reelt er tale om en skade.

Skaderne får ikke kun nyt navn, men bliver også tidsinddelt, hvilket giver boligkøberen overblik over, hvilke skader man bør udbedre lige nu, og hvilke der kan vente lidt.

- Vi vil gerne lægge et tidsforløb ind, så tilstandsrapporten også bliver en rapport, man kan bruge på sigt og tage frem, når det for eksempel er tid til et nyt tag, siger Lone Saaby.

Ny elrapport

Samtidig vil styrelsen ændre elrapporten, da misforståelse af den kan få alvorlige konsekvenser.

I stedet for at genbruge K-værdierne, hvilket ikke giver fejlene et tidsperspektiv, vil man inddele i tre fejltyper, som fokuserer på, hvor farlige fejlene er.

Mens fejltype A vil være en ulovlig elinstallation, som ikke er farlig, vil fejltype B være en brandfarlig elinstallation, og fejltype C en elinstallation, som kan give personskade - for eksempel elektrisk stød.

Folk tror K3 er dyrest

Boligejernes Videncenter, Bolius, der rådgiver boligkøbere om blandt andet tilstandsrapporter, er enig med Sikkerhedsstyrelsen i, at folk har svært ved at forstå rapporten, som den er nu.

Arkitekt og fagekspert ved Bolius Tine Nielsen mener, at den nuværende tilstandsrapport mest er lavet til byggetekniske fagfolk som hende selv, og derfor er svær at gennemskue for forbrugeren.

- En stor misforståelse er, at man tror, en K3 altid er større og dyrere at udbedre end en K1, og sådan er det ikke nødvendigvis, siger Tine Nielsen.

En kosmetisk skade, som nu betegnes som en K0, kan være et knirkende gulv. Og det kan være noget større og dyrere at udbedre, end en manglende tagsten, som betegnes som en K3, fordi den på sigt kan medføre skader på resten af taget, hvis det ikke udbedres.

Huske at læse hele rapporten

Det er vigtigt at se tilstandsrapporten i forhold til ejerskifteforsikringen, understreger Tine Nielsen.

Tilstandsrapporten er nemlig sælgers rapport over huset, så der kan tilbydes en ejerskifteforsikring.

- Det er en stor misforståelse, at hvis der ikke er nogen bemærkninger, så har man et sundt og godt hus, hvor man ikke skal bruge nogen penge. Sådan er det ikke nødvendigvis, siger Tine Nielsen.

Derfor er det vigtigt at læse hustypebeskrivelsen, som også fremgår af rapporten. Den beskriver de ting, man må regne med giver ekstra vedligeholdelse på den type hus, man har købt.

Og det kan man ikke se ud fra K-værdierne.

Nyt system tager tid

Udover en ændring af rapportens inddeling af skaderne vil Sikkerhedsstyrelsen også arbejde med digitale løsninger og bedre oversigter.

Man vil blandt andet indføre en plantegning, som viser præcis, hvor i huset skaden er.

Men det nye system kan ikke indføres over natten.

Forude venter der Sikkerhedsstyrelsen en konference i Esbjerg mandag eftermiddag, hvor de vil gå i dialog med aktørerne omkring tilstands- og elrapporter.

Forhåbningen er så, at styrelsen næste år kan komme med et mere konkret udspil, som gør det lettere for forbrugerne.

- Det er ambitionen at kigge på det i løbet af næste år og så lave nogle overgangsordninger, fordi man ikke kan skifte fra et system til et andet fra den ene dag til den anden. Det kommer til at tage tid, siger direktøren for Sikkerhedsstyrelsen, Lone Saaby.