Supermarkedskæde går i krig mod skadelige stoffer - og tusinder støtter allerede

Partier bakker op om forslag til ny miljølov forud for kommende forhandlinger.

Detailkæden Coop går nu til kamp mod en række lovlige kemikalier, der er mistænkt for at være sundheds- eller miljøskadelige.

Hvad er bisphenoler og fluorerede stoffer?

Bisphenol A (BPA) er et stof, som kan skade evnen til at få børn, og som er mistænkt for at være hormonforstyrrende for mennesker. BPA er typisk anvendt i fødevarekontaktmaterialer og kasseboner og bliver derigennem overført til mennesker.

Fluorerede stoffer (PFAS) er en stor gruppe kemikalier, som er syntetisk fremstillet, svært nedbrydelige og i flere tilfælde bioakkumu-lerbare. PFAS anvendes blandt andet til at imprægnere fødevarekontaktmaterialer af pap og papir (fx bagepapir, madpapir og fastfoodemballage), i kosmetik, i outdoor-tekstil og støvler, boligtekstil og møbler.

Kilde: Coop

I en ny kampagne vil Coop forsøge at skaffe opbakning til en ny lov mod farlig kemi.

Forslaget vil - hvis det bliver vedtaget - betyde et nationalt forbud mod alle skadelige bisphenoler og fluorerede stoffer i fødevarekontaktmaterialer og andre forbrugerprodukter. Fluorerede stoffer ses eksempelvis i bagepapir, fastfoodemballage og møbler, mens en af de skadelige bisphenoler findes i kasseboner.

Indtil videre har flere end 8000 danskere skrevet under på forslaget.

- Vi ser særligt et behov for, at lovgivning kan forbyde grupper af stoffer i stedet for at lovgive om et enkelt stof ad gangen. Det går simpelthen for langsomt, siger Malene Teller Blume, kvalitetschef i Coop og leder af Coops kemikalie-indsats.

Men for at få vedtaget et dansk forbud er målet at få Folketinget med i kampen. Derfor har Coop gjort det muligt for forbrugerne at blive medafsendere på det færdige beslutningsforslag, der er rettet til medlemmerne af Folketinget.

- Det er så vigtigt at få sat ind mod de her hormonforstyrrende stoffer, at Folketinget må på banen. Især fordi det har vist sig svært at få EU til at vedtage tilstrækkelig betryggende regulering, siger Signe D. Frese, CSR-direktør i Coop.

Partier støtter tiltag

Kampagnen er en opfordring til alle politikere om at udarbejde et lovforslag, der udmønter det politiske budskab, som ligger bag.

Og det falder i god jord hos Socialdemokratiet, der inden længe skal i gang med at forhandle en ny kemipakke med de resterende partier i Folketinget.

- Vi deler Coop's ambition, og vi er opmærksomme på brugen af farlig kemi, men det er for tidligt at sige, om det er muligt at vedtage en ny lov eller ej, siger miljøordfører Christian Rabjerg Madsen (S).

- Vi vil presse regeringen et sted hen, hvor forbrugerne kan være mere trygge omkring, hvad der er på hylderne.

Vi vil presse regeringen et sted hen, hvor forbrugerne kan være mere trygge

Christian Rabjerg Madsen (S), miljøordfører

Også Dansk Folkeparti og Venstre bakker op om kampagnen.

- Vi bakker op om det. Vi ønsker at tage et skridt i retning af at øge forbrugernes beskyttelsesniveau, siger miljøordfører Erlin Bonnesen (V).

Dog er miljøordfører Pia Adelsteen (DF) mere tilbageholdende.

- Danmark kan gå foran på nogle områder, men det skal være op til EU at vedtage et forbud eller ej, siger hun og tilføjer:

- Jeg ønsker ikke hormonforstyrrende stoffer, men det er ikke altid, vi har et bedre alternativ.

Lov til gavn for mennesker og miljø

Hos Coop mener kvalitetschef Malene Teller Blume, at der ofte findes et alternativ.

I en årrække har supermarkedskæden selv fjernet mange uønskede stoffer fra deres egne produkter. Sidste år fjernede de eksempelvis hormonforstyrrende stoffer fra dåsetun. Stofferne blev brugt på indersiden af konservesdåser for at undgå, at fødevaren kom i kontakt med dåsens metal.

- Derfor forstår vi ikke, at disse problematiske kemikalier stadig er tilladt. Vi synes, der er behov for, at politikerne i langt højere grad anvender et forsigtighedsprincip til gavn for mennesker og miljø, siger Malene Teller Blume.

I øjeblikket ventes der stadig på kriterier fra EU for, hvornår et stof er hormonforstyrrende. Det er dermed endnu ikke defineret officielt, hvornår et stof er hormonforstyrrende nok til, at produktionen og salget af et stof skal reguleres eller forbydes af myndighederne.

Sådan skruer ned for kemikalietrykket i din hverdag

 1. Gå efter miljømærkerne, når du handler

  Vælg produkter mærket med Svanen eller Blomsten. Mærkerne viser, at produkterne er blandt de mest miljøvenlige på markedet, og samtidig stiller Svanen og Blomsten skrappe krav til kemikalier. 

 2. Brug Kemiluppen

  Kemiluppen er en gratis app fra Forbrugerrådet Tænk Kemi. Den hjælper dig med at undgå problematiske stoffer i kosmetik og personlige plejeprodukter. 

 3. Vask dit nye tøj, før du tager det på

  Der bliver brugt mange kemikalier til fremstilling af tekstil, og der kan derfor være kemikalierester i dit tøj, når du køber det. Så vask altid nyt tøj, før det tages i brug.

 4. Undgå så vidt muligt parfume

  Parfume findes i rigtig mange hverdagsprodukter, og parfume er en årsag til at mange udvikler allergi. Hvis du vil forebygge allergi, bør du undgå produkter med parfume eller begrænse brugen mest muligt. Det kan være en hjælp at gå efter produkter, der er mærket med Den blå krans. 

 5. Luft ud og gør rent

  Kemikalier frigives fra fx møbler, elektronik, tøj og sko over tid. En del kemikalier hænger i luften og binder sig til støv og nullermænd. Derfor er det en god idé at lufte ud flere gange om dagen, og fjerne støv en gang om ugen. 

 6. Gør som der står på produkterne

  Følg altid brugs- og doseringsvejledninger på produkterne. For meget vaskemiddel er skidt både for dig og for miljøet. 

 7. Køb økologiske fødevarer

  Gå efter det røde Ø eller EU’s økologimærke. Mærkerne garanterer nemlig, at fødevarerne er produceret uden brug af sprøjtemidler.