Syge udlændinge koster Danmark mange millioner

Danmark punger ud i stor stil, når danskere bliver syge i udlandet. Men langt færre penge kommer retur.

Hvert år får det danske sygehusvæsen millionregninger for behandling af udlændinge, der er på besøg eller er på ophold i Danmark.

Alene Region Hovedstaden havde sidste år udgifter på næsten 200 millioner kroner til behandling af borgere fra en lang række lande, lyder et skøn i en ny opgørelse, regionen har foretaget.

Det skriver Berlingske.

- En udgift på 200 millioner kroner er et chokerende højt tal i et sundhedsvæsen, der er hårdt presset.

- Vi har ikke råd til at forære behandlinger væk på den måde, siger medlem af forretningsudvalget i Region Hovedstaden Anne Ehrenreich (V) til Berlingske.

Region afsætter ressourcer til indkrævning af penge

De store udgifter til at behandle udlændinge skaber også frustrationer i andre regioner.

Region Sjælland har for nylig sat markant flere ressourcer af til at gå mere målrettet efter at få penge for de behandlinger, man udfører på udenlandske borgere.

Hér viser en opgørelse, at regionens sygehuse sidste år behandlede cirka 900 borgere fra andre EU-lande, skriver Berlingske.

Heraf har man indberettet sager vedrørende 355 patienter til EU-systemet for at få en betaling på i alt 4,5 millioner kroner retur for deres behandling.

I samme periode har man registreret behandling af 91 borgere fra tredje-lande, hvor der er udstedt fakturaer for behandlinger ud over den akutte fase på i alt 700.000 kroner.

Danmark betaler flere millioner til andre lande for behandling

Samtidig viser tal, at udenlandske sygehuse tilsyneladende er langt mere ihærdige til at kradse penge ind fra danske myndigheder for behandling af danskere, som er blevet syge under deres ferie og ophold i de respektive lande.

Ifølge en opgørelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed, som administrerer den internationale sygesikring, betalte Danmark sidste år 314,2 millioner kroner til andre lande i Europa for sundheds- og plejeydelser til danskere, som er behandlet i udlandet.

Styrelsen står også for opkrævning af udgifter til behandling af patienter fra EU-lande, Norge og Schweiz i Danmark, og hér var indtægterne anderledes beskedne i 2016, nemlig 40,6 millioner kroner.