Samfund

Plakater fra kyssekampagne overmalet med sort maling

Storstilet kampagne iværksat af Københavns Kommunes mod social kontrol er blevet udsat for hærværk.

Ironien er næsten for tyk. 

En kampagne, som Københavns Kommunes har lanceret mod social kontrol og for blandede parforhold på tværs af religioner, er blevet udsat for hærværk. 

Flere steder i det københavnske bybillede er plakater, der forestiller en yngre, hvid mand og en yngre kvinde af anden etnisk herkomst, som kysser, blevet malet over med sort maling. 

Eller rettere sagt: Kvinden med tørklæde, til højre på plakaten, er blevet overmalet med sort maling. Plakaten er ledsaget af teksten: "Kærlighed er en ret".

- Jeg har fået besked af borgere på Nørrebro og folk fra forvaltningen om, at der er udøvet hærværk på mindst fire plakater. Jeg har selv været ude at tjekke det, og den er desværre god nok. Men der kan være tale om mange flere tilfælde. I alt har vi opsat 230 plakater i kampagnen mod social kontrol, siger Anna Mee Allerslev (R), beskæftigelses- og integrationsborgmester i København, til TV 2.

- Jeg bliver irriteret og ærgerlig over, at sådan noget finder sted i København. Og trist over, at der er nogen, der har det menneskesyn, tilføjer borgmesteren.

Mørketal på området

Beskæftigelses- og integrationsforvaltningen nedsatte i efteråret 2016 en ekspertgruppe, der skulle levere anbefalinger til indsatsen mod social kontrol i København.

Vi havde håbet, at det ikke ville ske, for det er nogle fine og relativt uskyldige plakater.

Anna Mee Allerslev (R)

Årsagen var, at der er massive problemer med social kontrol især i belastede boligområder i hovedstaden, og at der er store mørketal på området.

Agi Csonka er formand for ekspertudvalget og tidligere direktør i Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, VIVE. Hun fortæller, at ekspertgruppens anbefalinger til forebyggende tiltag blandt andet er at styrke indsatsen målrettet unge, familier og forældre i de berørte områder. 

 - Vi skal samarbejde med de civilsamfundsorganisationer, som i forvejen gør et stort arbejde for at fremme integration i de udsatte boligområder. De er gode til at tage dialogen med familierne om, hvilke opdragelsesidealer, der harmonerer med et demokratisk samfund. Vi skal have dialogen om, hvor grænsen går mellem opdragelse og begrænsning af den enkeltes frihed, siger Agi Csonka til TV 2.

Social kontrol rettet mod unge piger

Arbejdet med at oplyse om den sociale kontrol er intensiveret det seneste år, især blandt etniske minoriteter, fortæller beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev.  Kampagnen med fotografiet af den kyssende mand og kvinde er del af indsatsen.

- Hver gang jeg har været på et besøg hos nogen, der hjælper de unge mod social kontrol, bliver jeg desværre bekræftet i, at der er et stort problem her i Danmark. Og at der er en særlig problemstilling de steder, hvor der er æresrelaterede konflikter også. Den sociale kontrol er primært rettet mod lgbt+ (internationalt begreb for lesbiske, bøsser,  biseksuelle, transkønnede og andre seksuelle minoriteter, red.) og de unge piger, som kan opleve at blive undertrykt med psykisk og fysisk vold gennem hele deres barndom og ungdom. Eksempelvis ved, at de skal giftes med tvang og på bryllupsnatten bare må lukke øjnene og gøre deres 'kvindelige pligt', siger Anna Mee Allerslev. 

Er det så ikke ret sigende, at netop jeres kampagne mod social kontrol nu bliver udsat for hærværk?

- Jo. Jeg vil desværre sige, at det nok ikke er overraskende. Vi havde håbet, at det ikke ville ske, for det er nogle fine og relativt uskyldige plakater. Vi havde talt om muligheden for at nogle kunne blive provokeret af plakaterne, men at der sker hærværk, understeger netop, at der er et problem. I virkeligheden er det jo ironisk, at det sker og understreger kun behovet for vores indsats, siger borgmesteren. 

Særlig problemstilling

Ifølge Agi Csonka, tidligere direktør i Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, VIVE, har ekspertgruppen også anbefalet at man skruer op for dialog om social kontrol med børn og unge gennem skolerne og blandt  forældregrupper, organisationer og mødregrupper i de socialt udsatte områder. 

- Hvis skaden så er sket, og de unge må flygte hjemmefra, så er en bedre opfølgning og støtte helt afgørende, siger Agi Csonka.

Anna Mee Allerslev mener, at der er en særlig problemstilling, når det kommer til social kontrol blandt etniske minoriterer.

- Det er jo tilladt at opdrage strengt og konservativt, men social kontrol skal vi bekæmpe. Social kontrol kan være i alle miljøer og nationaliteter, men i Danmark er der et større og mere komplekst problem blandt etniske minoriteter. Her er det især lgbt+ og de unge piger, som får begrænset deres frie ungdomsliv. Det er vores opgave at gøre opmærksom på, at sådan en opdragelse ikke er normal, og at de unge kan få hjælp. Når man begrænser pigerne sådan, er det et kvindesyn, der ligger langt fra det, vi har i Danmark, siger hun.

- Når nogen så udøver hærværk på de her plakater, så er det for mig bare endnu tydeligere, at det her er en kamp, vi skal tage. Dem, der har gjort det, understreger jo bare behovet for, at vi skal have fokus på området, siger Anna Mee Allerslev.

Plakater opsat i hele København

Københavns Kommune har endnu ikke nogle spor efter de gerningsmænd, der har udøvet hærværket på plakaterne. 

TV 2 har set plakater for kampagnen, der er blevet overmalet på blandt andet hjørnet af Nørrebrogade og Hillerødgade og på Tagensvej ved Mjølnerparken. Ifølge TV 2s oplysninger er flere plakater forskellige steder på Nørrebro og på ydre Østerbro også blevet malet over med sort maling. Plakaterne er sat op over hele København. 

Beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev påpeger, at kampagnen også kører på sociale medier. Samt at man kan læse mere om tiltagene på kk.dk/socialkontrol.

- Men når jeg tænker på nogle af de her kvindeskæbner, som der er for mange af, så bliver jeg vred over, at nogen kan finde på at male de plakater over. Det er jo et helt uskyldigt billede, der er langt mindre offensivt og seksuelt eksplicit end noget andet, vi ser i det offentlige rum. Det kan ikke være sådan i 2017 i Danmark, at vi ikke kan sætte en plakat op med en mand og en kvinde fra forskellige religioner, der kysser hinanden, siger Anna Mee Allerslev.