Samfund

Danskerne vil have billige mikrobiler - inden det er for sent

Bilforhandlerne kan melde om voldsom interesse for at købe mikrobiler - for om et par uger stiger de i pris, når de nye afgifter ventes vedtaget.

Når de nye afgiftsregler bliver vedtaget af Folketinget og kommer til at gælde i forretningerne fra den 3. oktober, vil de fleste biler falde i pris.

Men mikrobilerne, som har givet mange danskere råd til at købe bil, kommer til at stige i pris - og det har fået danskerne til at strømme til bilforhandlerne for at købe mikrobiler inden de bliver dyrere.

- Vi har kunnet mærke en øget søgning på den her biltype, Peugeot 108, som vil stige med 6000 kroner, siger Per Christensen, indehaver af bilfirmaet Henrik Christensen i Vejle til TV 2. Bilen kan i dag kan fås fra 90.990 kroner, men stiger til en pris på cirka 97.000 kroner om kort tid.

Minibilerne stiger i pris nu - derfor køber danskerne de små biler før det er for sent.

Har fremrykket sit køb

En anden af de mest populære biler i klassen Citroën C1, stiger fra 94.900 kroner til 102.800 kroner, en prisstigning på 7900 kroner.

Derfor strømmer danskerne til bilforhandlerne for at få billige mikrobiler, inden det er for sent. En af dem er René Lavrsen, der nu har fremrykket sit køb af en Kia Picanto, der inden de nye afgifter står til en købspris på cirka 95.000 kroner. Den vil stige til over 100.000 kroner.

- De her afgifter har den negative konsekvens, at den bil, jeg er på udkig efter, vil stige i pris, siger René Lavrsen til TV 2.

FDM: Kig nøje efter

Af samme grund forventer bilforhandler Andersen Biler i Ballerup også at se et stort rykind af mikrobilskøbere i weekenden og de næste 10 dage. Men generelt regner han med, at der – trods nye afgiftsregler - stadig vil være salg i den biltype.

- På kort sigt, tror jeg, det vil få den lille konsekvens, at folk måske ikke køber en mikrobil til at starte med. Jeg tror så også, når det får lov til at finde sit naturlige leje, at dem, der har brug for en mikrobil, stadig vil købe en mikrobil, siger filialchef Martin Fuglseht.

Også bilejernes forbrugerorganisation, FDM, tvivler på, hvor meget prisstigningen vil flytte på salget af mikrobiler, som generelt er blevet en hel del billigere de seneste 10 år. FDM minder om, at ikke alle mikrobiler stiger lige meget i pris.

- Vi skal huske, at man som forbruger skal kigge meget nøje på de enkelte biler, fordi ændringen i registreringsafgiften afhænger meget af, hvor langt de kører på literen, og hvor sikre de er, siger Torben Lund Kudsk, der er afdelingschef i FDM.

Aftale torsdag

Regeringen og Dansk Folkeparti indgik torsdag aften en aftale om registreringsafgifter på biler.

Aftalen betyder, at grænsen er blevet rykket, så det først er på biler til mere end 185.000 kroner, der skal betales 150 procent i registreringsafgift. I dag går grænsen ved en værdi på 106.600 kroner. 

Billigere biler skal fremover koste 85 procent i registreringsafgift. Den lave registreringsafgift har hidtil ligget på 105 procent og er altså også blevet sænket i den nye aftale.