Samfund

Styrelse flyttede til Sønderjylland - nu er de 10 måneder bagud med udbetalinger

Landbrugsstyrelsen er langt bagud med støtten til de økologiske landmænd. Det betyder et ekstra træk på kassekreditten, siger utilfreds landmand.

233 økologiske landmænd er kommet i en økonomisk klemme, fordi de nu har ventet i 10 måneder på penge, som de har til gode hos staten.

En af dem er Torben Sønderby, der siden januar har ventet på at få 410.000 kroner, som han har til gode i arealstøtte, fordi han - som andre økologiske landmænd – har et lavere udbytte.

Forsinkelsen har trukket store veksler, både på hans kassekredit og hans tålmodighed.

- Det er ikke rimeligt, når vi har en aftale om, at jeg skal have mine penge. Penge, som jeg skal bruge til at dække mine udgifter. Jeg ved, at hvis det var den modsatte vej rundt, og jeg ikke havde fået betalt penge ind til staten, så kostede det jo mig, siger Torben Sønderby.

Udflytning

De økologiske landmænd er blevet ofre for den udflytning af statslige arbejdspladser, som regeringen har gennemført. Sidste år flyttede Landbrugsstyrelsen fra København til Augustenborg i Sønderjylland, men kun 30 erfarne medarbejdere flyttede med til Sønderjylland. De 261 andre medarbejdere er nyansatte.

Samtidigt bliver sagerne forsinket af, at nye EU-krav gør, at sagerne skal behandles manuelt.

A conto-udbetalinger

Det har skabt en uholdbar situation for de berørte landmænd, siger deres organisation.

- Jeg har fuld forståelse for, at tingene rykker ud til landet herude. Det synes jeg, er rigtig godt. Men vi kan bare ikke have, at der er nogle få, som bliver fanget af, at de ikke kan få deres penge ud til tiden, siger Søren Christensen, der er formand for Vestjysk Landboforening.

Landbruget har nu foreslået en form for a conto-ordning, så en stor del af støtten fremover kan udbetales forud, og det er regeringen ikke på forhånd afvisende over for.

- Hidtil har der ikke været mulighed for at udbetale a conto. Men jeg ved, at ministeren nu vil undersøge, om man kunne gøre det, hvis man engang i fremtiden skulle være så uheldig at komme i en tilsvarende situation, siger Erling Bonnesen, der er landbrugsordfører for Venstre.

Færdige i oktober

Landbrugsstyrelsen regner med at være færdig med udbetalingerne for 2016 i slutningen af oktober, og det ser Torben Sønderby frem til.

- Jeg har jo et ekstra træk på min kassekredit, som jeg selvfølgelig skal forrente. Jeg har jo forpligtigelser over for min bank, og dem overholder jeg selvfølgelig, siger han.