Samfund

Sikkerheden på letbanen dumpede - "tyndt lavet," mener Trafikstyrelsen

Åbningen af Aarhus Letbane lørdag er aflyst.

Aarhus Letbane skulle være indviet lørdag, men da letbanen ikke har fået den nødvendige godkendelse til at køre med passagerer fra Trafikstyrelsen er indvielsen blevet udskudt.

- Der er nogle vigtige udeståender, som gør, at vi ikke kan give det sidste stempel, siger Kåre Clemmesen, der er vicedirektør i Trafik-, Bolig- og Byggestyrelsen.

Ifølge Trafikstyrelsen er det særligt afgørende, at operatøren Keolis, der har til hovedopgave at drive letbanen, ikke gør brug af sikkerhedsledelsessystem, der lever op til styrelsens standarder. Systemet skal belyse, hvilke farer der kan være ved at drive letbanen, og hvem der har ansvar for hvad, hvis der eksempelvis sker en ulykke.

- Det er alt for tyndt lavet. Det hænger ikke rigtigt sammen. Det er ikke fyldestgørende på en sådan måde, at vi som sikkerhedsmyndighed kan stå inde for det, siger Kåre Clemmesen.

Han fortæller, at styrelsen har modtaget det materiale, som den skulle sikkerhedsgodkende, meget sent.

- Letbanen har ikke fået prioriteret de sikkerhedsmæssige ting i tide, så vi kan nå at få dem godkendt med den hårde deadline, som de selv har sat op for sig.

Kåre Clemmesen understreger, at hovedparten af aftalen om letbanen er godkendt af styrelsen.

Chokeret og dybt ulykkelig direktør

Fredag aften var direktøren for letbanen, Claus Rehfeld Moshøj, med egne ord 'fuldstændig dybt ulykkelig' over, at driften af letbanen blev udskudt. Lørdag skulle den første tur i letbanen have været markeret med en stor åbningsfest, hvor blandt andre transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) skulle være gået på talerstolen.

De første prominente gæsters tur i letbanen på strækningen mellem Dokk1 og Skejby skulle være live-transmitteret på en storskæm i byen.

Direktøren står fast på, at uafhængige eksperter fra hele Europa siger, at anlægget står klar og er i orden.

Lokalpolitikere om letbane-flop: Helt uforståeligt

Hos partiet Venstre vækker det undren, at Aarhus Letbane alligevel ikke er klar til at åbne i morgen, lørdag.

Henrik Arens (V) fra Aarhus Byråd har udtalt sig kritisk om projektet Aarhus Letbane.

- Det er et milliardprojekt, der skal transportere passagerer. Og at man først dagen før bliver klar over, det ikke kan køre, er mærkeligt. Jeg ved ikke, om det var meningen, godkendelsen skulle komme så sent. Men jeg synes, det er bemærkelsesværdigt, når det handler om en så dyrt projekt, siger han til TV2 Østjylland.

Knud N. Mathiesen (DF) fra Aarhus Byråd siger til TV 2 Østjylland:

- Jeg undrer mig stærkt over, at man ikke har fået de ting i orden. Man har prøvekørt letbanen i lang tid nu, og har der været nogle fejl, så kan jeg slet ikke forstå, hvorfor man ikke har fået dem rettet, siger han.

Aarhus-politikere er rystede over, at Letbane-åbningen er blevet aflyst i sidste øjeblik Video: TV 2 Østjylland

Kun opbakning til letbanen på rådhuset

JP Aarhus' redaktør Morten Nystrup siger til Jyllands-Posten, at han ikke møder velvilje overfor letbanen blandt aarhusianerne, og at det kun er på rådhuset, man finder opbakning til letbane-projektet.

- Letbanen skiller vandene. Men ikke ligeligt. Uanset hvor meget politikere og rådmænd i Aarhus forsøger at svinge det her op til at være noget stort og banebrydende, så er der bare ikke nogle, udover dem på rådhuset, som virker begejstrede for letbanen. Der har været mange bekymringer forbundet med projektet indtil nu. Både i forhold til sikkerheden og budgetoverskridelserne. Men mest af alt er kritikken gået på, hvorvidt letbanen overhovedet er et tidssvarende transportmiddel, siger han til Avisen.