Samfund

Rigshospitalet får patienter til at bevæge sig mere med motiverende SMS'er

Motiverende sms'er har vist sig at have en overraskende positiv virkning på patienter med leddegigt.

- Hej Heidi. Tag dine gamle sutter på og trask ud i det gode forårsvejr med dit barnebarn. Når du over tre kilometer, så giv dig selv et skulderklap og noget lækkert frugt som belønning.

Nogenlunde sådan lyder en af de mange sms'er som Rigshospitalet har afsendt til en gruppe patienter med leddegigt. Formålet med sms’erne er at få de syge patienter ud at røre sig.

Før patienterne bliver tilmeldt sms-ordningen har de været til en række samtaler med sundhedspersonalet om deres liv, familier og motionsmønstre. På den baggrund kan forskerne lave motivations-sms'erne personlige til patienterne.

Overraskende resultater

Heidi Grundtvig Ibsen er en af de patienter, der modtager de motiverende sms’er fra Rigshospitalet. Hun har mere end 30 års erfaring med leddegigt, men selvom hun ved, at det hjælper hende at røre sig, så er det lettere sagt end gjort.

- Når man har leddegigt og har så mange smerter i perioder, så skal der rigtig meget overskud til at tage sig sammen og komme afsted.

I 16 uger har hun været med i Rigshospitalets forsøg, hvor hun blandt andre har modtaget sms’er som denne:

- Det er dejligt med en gåtur efter aftensmaden. Har du lyst, kan du invitere kæresten med. Vil du hellere gå alene, så sæt ham til at tage opvasken.

Heidi Grundtvig Ibsen er ikke den eneste, der er med i forsøget med de personlige sms'er. 150 personer med leddegigt har deltaget i Rigshospitalets forsøg. Halvdelen levede som de plejede, mens den anden halvdel fik de motiverende sms’er.

Patienterne i gruppen der fik motiverende sms’er rørte sig 1 time og 36 minutter mere om dagen end forsøgets anden patientgruppe, der ikke modtog de motiverende sms'er.

Heidi Grundtvig Ibsen fortæller, at det er nemmere at komme op af sofaen, når hun modtager sms’er:

- Jeg føler lidt, at jeg har en med mig, når jeg får de her sms’er, siger hun.

Folkene bag forsøget håber på, at man med den slags simple værktøjer i fremtiden kan forbedre sundhedstilstanden for andre patienter, der ikke bevæger sig nok.

- Denne her tilgang, hvor man tager udgangspunkt i patienternes ønsker og patienternes hverdag, det er noget af det, der flytter noget, siger Bente Appel Esbensen, der er sygeplejerske og forskningsleder på Rigshospitalet. 

Patienterne der har fået tilsendt beskeder har også fået et bedre kolesterolniveau og generelt en bedre livskvalitet.