Samfund

Længe ventet åbning af letbane udskudt

Letbanen skulle have åbnet lørdag.

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen (TBBST) har fredag afvist at godkende letbanen i Aarhus. 

- Jeg er personligt rystet og dybt ked af, at letbanen ikke kommer til at køre, siger direktøren for Aarhus Letbane, Claus Rehfeld Moshøj til TV 2 Østjylland.

Der er to grunde til, at letbanen ikke kører som planlagt den 23. september. Dels har Trafikstyrelsen afvist at efterfølge en uvildig assessors vurdering af, at Aarhus Letbane lever op til kravene om fremtidige vedligehold. Dels er Trafikstyrelsen ikke tilfreds med dokumentationen af det sikkerhedsarbejde, som letbanens operatør Keolis har udført. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Aarhus Letbane.

- Vi mener, at letbanen er sikker at køre med. Hvis ikke vi mente det, så havde vi ikke anmodet om at køre. Det har Trafikstyrelsen et andet syn på, siger direktøren til TV 2 Østjylland.

Sikkerhedsforhold er ikke tilstrækkelige

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen afviser letbanens åbning, så længe sikkerhedsforholdene ikke lever op til styrelsens standarder.

- Disse ting skal være i orden, før vi kan sige god for det hele, siger Kåre Clemmesen, der er vicedirektør i Trafik-, Bolig- og Byggestyrelsen, til TV 2.

Til stiften.dk siger pressechef hos Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Kim Voigt Østrøm:

- Det betyder ikke, at vi stopper samarbejdet med letbanen. Vi vil i de kommende uger arbejde tæt sammen for at få det her udestående ud af verden. Det er både vores, letbanens og - ja alles interesse - at letbanen kan åbne. Men det bliver ikke lørdag. Det ligger fast.

Arbejder på at opnå godkendelser

Bestyrelsen bag letbanen har straks indledt arbejdet med at opnå de udestående godkendelser, så letbanen hurtigst muligt kan blive godkendt og åbnes for passagerer.

Jonas har filmet tilblivelsen af Letbanen fra sit køkkenvindue. Video: TV 2 Østjylland

Præcist hvornår det sker, kan bestyrelsen ikke oplyse. Aarhus Letbane har dog en klar forventning om, at det vil ske inden for kort tid, lyder det i pressemeddelelsen. 

Letbanen har fået sit eget spor i det aarhusianske gadebillede, og det sker side om side med bilister, cyklister og fodgængere.

Stor åbningsfest aflyst

Letbanen skulle have taget sin første tur med rejsende mellem Dokk1 og Skejby lørdag klokken 12.00. Turen skulle være vist på en storskærm og transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) skulle blandt andre på talerstolen. 

Det er på nuværende tidspunkt uvist, hvornår letbanen åbner.