Samfund

Flere børn bliver inkontinente - er klamme toiletter synderen?

I næste uge skal 35.000 elever undersøge deres skoletoiletter. Forskere forventer at finde en sammenhæng mellem inkontinens og dårlige toiletforhold.

Tis på gulvet, papir helt op til kanten eller afføring på siderne af toilettet. 

Forholdene på skoletoiletterne landet over er så dårlige, at eleverne helst ikke vil bruge dem.

Faktisk undgår mere end hver femte af eleverne i 5.- 8. klasse at gå på toilettet, mens de er i skole - nogle fordi de synes, at toiletterne er ulækre, andre fordi de føler, at der er for lidt privatliv.

Det viser en undersøgelse fra forskningsprojektet Hi Five, hvor 8443 elever fra 43 skoler har svaret på spørgsmål om deres opfattelse og brug af skoletoiletterne.

Og det er problematisk. De manglende toiletbesøg går nemlig ikke bare ud over børnenes koncentrationsevne, men faktisk også deres helbred. Børnene kan ende med at få problemer med at kontrollere deres vandladning eller afføring, siger Søren Rittig, der er overlæge på afdeling Børn og Unge på Aarhus Universitetshospital. 

- Vi hører fra børnene, at de holder sig i skolen og ikke tisser, før de kommer hjem om eftermiddagen. Vi ved, at en af årsagerne til, at man får problemer med blæren, er, at man holder sig, siger han. 

Inkontinens hos børn

Inkontinens er ufrivillig vandladning eller afføring. Det kan ske om natten (sengevædning), men op mod hvert femte barn i skolestartsalderen oplever, at de tisser i bukserne om dagen.

Den hyppigste årsag til urininkontinens er en overaktiv blære, hvor blæremusklen trækker sig oftere sammen, end den burde, eller har sværere ved at slappe af. Det gør, at børnene pludselig mærker, at de skal tisse, men ikke kan nå på toilettet. Teorien er, at en overaktiv blære kan fremkaldes ved at man går og holder sig.

Projekt skoletoilet

Hvert femte barn i skolestartsalderen oplever at tisse i bukserne om dagen, viser en undersøgelse blandt 3869 børn foretaget af Aalborg Universitetshospital og Regionshospital Nordjylland i 2016. Søren Rittig og andre forskere har en formodning om, at inkontinensen blandt børn kan hænge sammen med de ulækre skoletoiletter.

- Vi ved, at når vi sætter børnene i behandling og får dem til at tisse hver anden time, holder problemerne op. Det har givet os en mistanke om, at dårlige forhold på skoletoiletterne kan være årsagen.

Og den mistanke skal 35.000 elever i alle aldre nu hjælpe en gruppe forskere fra Aarhus Universitetshospital med at undersøge. De skal nemlig deltage i 'Masseeksperimentet 2017', som er en del af den naturvidenskabsfestival på landets folkeskoler, der sættes i gang på mandag. 

I løbet af hele uge 39 skal elever fra 1.370 klasser blandt andet kortlægge deres egne og kammeraternes toiletvaner. Samtidig skal de dokumentere toiletforholdene på skolen og vise det på Instagram under hashtagget #masseeksperiment.

Med eksperimentet håber forskerne at indsamle den viden, der skal til for at kunne dokumentere en statistisk sammenhæng mellem dårlige toiletforhold på landets folkeskoler og inkontinens blandt børn. 

- Hvis vi kan finde en sammenhæng mellem, at de klasser, der har de dårligste toiletforhold, også er dem, hvor eleverne har størst problemer med blæren eller tarmen, kan vi påvise den overordnede sammenhæng, siger Søren Rittig. 

Baggrunden er blandt andet, at der på landsplan er sket en stigning i antallet af børn, der lider af inkontinens.

Mens 2.222 børn mellem fem og ni år blev behandlet på et af landets sygehuse for inkontinens i 2006, var det tal steget med 53,3 procent i 2016, hvor 3.406 børn i samme alder blev behandlet.

Og ifølge Søren Rittig kan tallet i realiteten være meget større, da Sundhedsdatastyrelsens opgørelser ikke omfatter de børn, der kun bliver tilset hos familiens egen læge, eller de børn, der aldrig bliver undersøgt. 

Tisseuheld er noget af det værste

Selv hvis sammenhængen mellem ulækre toiletter og ufrivillig vandladning ikke kan påvises, er årets Masseeksperiment en vigtig undersøgelse, mener Søren Rittig.

- Det kan give nogle helt fantastiske tal på, hvor stort det her problem er. Hvert femte barn i skolestartsalderen oplever problemer med inkontinens, og de er vældigt påvirkede af det. Det ligger lige under dødsfald og alvorlig sygdom på børnenes liste over, hvad der er det værste, der kunne overgå dem, siger han.

Resultaterne fra Masseeksperimentet forventes at kunne offentliggøres i uge 49.

Herunder kan du se, hvad folkeskoleelever landet over tænkte om hygiejnen på skoletoiletterne i 2016.