Samfund

Æbler ramt af værste frostskader i årevis

Mange nætter med frost betyder, at æblehøsten er træg for frugtavlerne.

Æblerne risikerer at blive dyrere i år.

For når mange af de danske frugtavlere i løbet af de kommende uger skal høste årets æbler, så bliver det med knap så stor gevinst som normalt.

En usædvanlig kold april er nemlig skyld i, at æblerne ikke har haft de sædvanlige gode vilkår at vokse i.

- Det er ikke første gang, jeg ser en plantage uden æbler, men den frostskade vi har nu, og som faktisk er i hele Europa i år, er ikke set siden 1991. Så i år er det selvfølgelig deprimerende at se på, siger Ole Andersen, der er driftsleder ved Orskovs Plantager på Fyn. Her var der 19 nætter med frost i april.

- Det er normalt sådan, at æbletræer kan tåle meget frost på det tidspunkt, de fik frosten i år. Men knopperne har været relativt svage, så af en eller anden grund kan de ikke tåle det i år, fortæller han.

Avlere afhængige af højere pris

I Danmark er høsten gennemsnitligt 20 procent mindre end sædvanligt, oplyser foreningen Dansk Gartneri.

Men hos Orskovs Plantager vurderer de at have mistet omkring 40 procent af høsten, og det kan få konsekvenser for prisen på æblerne, fortæller plantagens sælger, Carsten Stig Pedersen.

- Det betyder, at vi mangler frugt. Så vi håber, forbrugerne vil give en lille smule mere for æblerne i år. Der er ikke den store tradition for at give meget mere for frugt, men det håber vi, de vil. For ellers er det klart, vi slet ikke får noget hjem til avlerne, siger han.

Hvis en pose frugt normalt koster 19,95 kroner, vil den komme til at koste 21,95 kroner

Jan Jager, Bestyrelsesmedlem ved Dansk Gartneri

Hvor meget dyrere æblerne risikerer at blive, tør Carsten Stig Pedersen ikke at spå om. Det væsentligste er at få høsten til at holde resten af året.

- Vi har ting og sager, der gør, at vi kan holde på æblerne hele foråret igennem, og vi vil så håbe, at vi kan servicere den daglige forbruger sæsonen igennem, siger æblesælgeren.

- Men det kan blive svært, det kan det.

Hos Orskovs Plantager plejer de at høste 3500 tons æbler. I år viser prognosen, at høsten formentlig kun bliver på 2000 tons.

Generelle prisstigninger i hele Europa

Selvom der er udsigt til dyrere danske æbler i løbet af det kommende år, kan det ikke betale sig at købe udenlandske æbler i stedet.

For også resten af Europa har været hårdt ramt af frost først på året, og derfor er også deres høst noget mindre end sædvanlig, siger Jan Jager, der er bestyrelsesmedlem ved foreningen Dansk Gartneri.

- Der er omkring 25 procent nedgang i hele Europa. Særligt slemt i Centraleuropa og Sydeuropa, fortæller han.

Han vurderer, at de danske frugtavlere skal sælge æblerne for mellem 50 øre og 1 krone mere end sidste år.

Når forretningerne herefter skal sælge videre, vil det betyde, at æblerne vil koste omkring to kroner mere for forbrugerne.

- Det handler om marginaler. Hvis en pose frugt normalt koster 19,95 kroner, vil den komme til at koste 21,95 kroner, siger Jan Jager.

- Vi kan kun opfordre forbrugerne til at købe dansk, lyder det.