Samfund

Vi kører ikke kun bil, når vi kører bil - her er hvad vi laver bag rattet

En ny kampagne fra Rådet for Sikker Trafik vil sætte fokus på vores uopmærksomhed i trafikken.

10 procent af de danske bilister læser sms'er, mails eller er på Facebook bag rattet. Det viser nye tal fra Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension.

Selv få sekunders uopmærksomhed bag rattet kan ende fatalt i en kritisk situation.

Søren Ørsted, pressechef i Rådet for Sikker Trafik

Antallet af dræbte i trafikken går lige nu den forkerte vej, og uopmærksomhed er en af de store årsager. I undersøgelsen svarer hele 63 procent, at de ofte eller en gang imellem sidder fordybet i egne tanker, når de kører bil.

41 procent føler sig ofte eller en gang imellem trætte bag rattet, og 40 procent føler sig stressede.

- Der er helt generelt brug for, at flere lærer at have fokus på trafikken, når de sidder bag rattet. Vi er nok i dag vant til at være på konstant, men når vi kører i trafikken, så er det vigtigt, at flere lærer at være til stede i bilen og have fokus på én ting: Nemlig trafikken, siger pressechefen i Sikker Trafik Søren Ørsted til TV 2.

Afstemning

Har du sms'et, skrevet mails eller opdateret på Facebook, mens du kørte bil?

Skriver mails og beskeder

I en ny undersøgelse, som Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension har gennemført, siger hele otte procent, at de ligefrem skriver sms'er, mails eller tjekker Facebook, når de kører i trafikken. Og hele 27 procent siger, at de taster på deres GPS, når de kører i trafikken.

- Det er alt, alt for mange. Selv få sekunders uopmærksomhed bag rattet kan ende fatalt. Det kan være, at man mange gange har tænkt, det går jo fint med lige at læse en sms, mail eller en kommentar på Facebook, mens jeg kører, men lige pludselig kan der opstå en kritisk situation på vejen, som man overser - og så går det galt, lyder det fra Søren Ørsted.

Bilist bankede op i Kenneth

Kenneth Buur Thuesen fra Vangede ved København er en af de mange danskere, der har oplevet en bilists uopmærksomme kørsel på egen krop.

I april 2010 holdt Kenneth Buur Thuesen for rødt i et lyskryds på Jyllingevej. Mens han holdt stille bankede en bilist pludselig hårdt ind i ham bagfra.

Bilisten undskyldte sig med, at han lige var uopmærksom, da han sad og tastede på sin GPS. Ulykken endte med at koste Kenneth Buur Thuesen flere piskesmæld fra ryg til nakke, som var så voldsomme, at det fik voldsomme konsekvenser:

- Min karriere som it-konsulent er væk og kommer aldrig igen. Alle de fremtidsdrømme jeg havde, er væk, så jeg må finde nogle nye.

Kenneth Buur Thuesen har en række gode råd, der kan være med til at forhindre ulykker forårsaget af uopmærksomhed:

- Nummer et, indstil gps'en inden du kører hjemmefra. To, lad telefonen ligge - og tre - medpassagererne skal være opmærksomme på chaufføren. Sig til ham eller hende, at de skal lade telefonen ligge, når de kører. Vi har allesammen et ansvar for det her.

Den første uge af oktober vil politiet øge deres indsats mod uopmærksomme bilister på vejene.