Samfund

Tv-kok jubler over sejr i kampen for Amager Fælled

Flytning af boligbyggeri kan blive den løsning, der redder naturskøn plet på Amager efter omfattende borgerprotester.

Tv-kokken Nikolaj Kirk var et af de gladeste mennesker på Amager Fælled i dag.

Kokken har i mere end et år været en fremtrædende stemme i de omfattende protester mod nybyggeri på et hjørne af Amager Fælled kendt som ’Strandengen’.

Og nu har protesterne båret frugt. Københavns overborgmester Frank Jensen har erkendt, at flertallet for nybyggeriet er forsvundet, og at de 2500 nye boliger må bygges et andet sted.

- I dag er jeg bare glad, siger Nikolaj Kirk, der beskriver sig selv som en næsten daglig bruger af området.

Efter mere end et år med diskussioner, underskriftsindsamlinger og demonstrationer var det et forslag fra Den Konservative Gruppe i Københavns Borgerrepræsentation om at flytte byggeriet 500 meter mod vest, der tilsyneladende har åbnet op for en løsning.

Længere vestpå

Tirsdag besluttede Venstre på et gruppemøde, at man var parat til at se nærmere på det konservative forslag om at droppe byggeriet på Strandengen og i stedet bygge længere mod vest på Amager Fælled – på et område, som i dag er udlagt til at rumme en campingplads.

- Det har vi jo savnet lidt i al den modstand, der har været mod byggeriet. At der blev udpeget konkrete grunde, hvor man kunne bygge i stedet for. Det er De Konservative kommet med nu, siger Venstres politiske ordfører, Cecilia Lonning-Skovgaard.

'Boligerne og pengene skal skaffes'

Med Venstres kursskifte erkender den socialdemokratiske overborgmester Frank Jensen, at byggeplanerne på Strandengen må opgives, og han kalder De Konservatives forslag om at flytte byggeriet for det bedste bud på en løsning. Det vigtigste for Frank Jensen er, at byggeriet bliver til noget.

Både fordi der er et akut behov for de 2500 nye boliger, og fordi der for længst er budgetteret med de to milliarder kroner, som grundsalget af Strandengen ville indbringe. Faktisk er pengene allerede brugt på byens metrobyggeri.

- De 2500 boliger skal findes. Og de to milliarder skal også findes. Man kan ikke bare løbe fra en regning, som man allerede har taget glæden af, siger Frank Jensen.

- Men jeg er jo ikke lavet af sten. Mit budskab er, at nu trækker vi en streg i sandet. Der er ikke længere et flertal, som ønsker byggeri på Ørestad Fælled. Det bliver jeg nødt til at lytte til, siger han.

Opfyldning

Løsningen med at flytte byggeriet 500 meter vestpå fra Strandengen tilfredsstiller nogle af modstanderne af byggeriet, fordi man så ikke vil ødelægge lige så værdifulde naturværdier.

Mens Strandengen er et oprindeligt naturområde, så er det vestlige område skabt ved opfyldning for 50 år siden, da området stadig blev brugt som losseplads.

Nikolaj Kirk vil ikke tage stilling til det spørgsmål:

- Det er ikke min opgave at blande mig i det. Lige nu skal de have fred, siger han.

Byggeriet skal helt opgives

I Københavns Borgerrepræsentation er både De Radikale og SF glade for, at byggeplanerne for Strandengen er opgivet. Men begge partier er imod planerne om at flytte byggeriet til et andet sted på Amager Fælled. De ønsker byggeriet flyttet til et andet sted – uden de dog peger på en konkret byggegrund.

Blandt dagens gæster på Amager Fælled var der stor glæde over, at de folkelige protester nu bliver hørt.

- Demokratiet længe leve, som bogholderiassistent Karen Gårdhus udtrykte det.