Samfund

Sådan lærer du at tale 'digitalt' med dit barn

Kender du Snapchat, Instagram, musical.ly? Her er fem gode digitale råd til forældre.

Mange danske børn oplever krænkende episoder på nettet.

En ny undersøgelse fra Børnetelefonen viser, at digital mobning stadig er et stort problem hos børn fra 4. til 10. klasse.

Børns Vilkårs undersøgelse

3.675 børn fra 4.-10. klasse har i perioden maj – september 2017 svaret på spørgsmål om deres digitale liv via BørneTelefonen.dk.

- 29,8 pct. har oplevet at få delt billeder, uden at de har givet lov.
- 20,3 pct. har oplevet at få deres profil eller telefon misbrugt.
- 44,9 pct. har oplevet at få grimme kommentarer – enten på sms eller på sociale medier.
- 28, 3 pct. har oplevet at blive holdt udenfor på sociale medier eller på spil på nettet.

Men kun hvert andet barn taler med forældre om, hvad man kan gøre, hvis man oplever noget ubehageligt på nettet. Derfor starter Børns Vilkår og TDC fra i dag, onsdag, et gratis online undervisningsforløb til forældre om børns digitale trivsel

Bliv klogere gennem videoer

Gennem en række videoer får forældre, der tilmelder sig, indblik i dilemmaer og råd til blandt andet god tone, konflikter og lovgivning omkring billeddeling og privatliv. 

De lærer også, hvordan man håndterer voldsomme billeder, og bliver klogere på, hvordan man er en god kammerat – også online.

Til at begynde med kan man her læse fem gode digitale råd fra Børns Vilkår. Og på den måde blive blive bedre rustet til at hjælpe sine børn, hvis de får tilsendt billeder af intime kropsdele, får delt nøgenbilleder eller bliver holdt uden for og udsat for mobning online. 

Gode digitale råd til forældre

  1. Vær nysgerrig

    Vis interesse for dit barns liv på mobilen. Spørg ind til hvad dit barn laver – vær med og engager dig.

  2. Få styr på Snapchat og alt det andet

    Lær de forskellige sociale medier at kende og hjælp dit barn godt i gang. Aftal med barnet, at han/hun kommer til dig, hvis der opstår situationer, der gør barnet usikker eller ked af det.

  3. Vær åben

    Tal med dit barn om, hvordan man er en god ven på nettet og om, hvordan man skaber gode digitale fællesskaber.

  4. Vær klar over, hvad man deler - og ikke deler

    Snak med dit barn om, hvilke videoer og billeder han/hun deler – både af sig selv og af andre. Det er nemt at dele, og alt kan kopieres og sendes videre, men aldrig slettes. Forklar, at det er ulovligt at dele film eller billeder af andre uden tilladelse.

  5. Tal med andre forældre

    Det er en god ide at udveksle erfaringer med de andre forældre i dit barns klasse. Tag eventuelt digital trivsel op på et forældremøde. Digital trivsel er et fælles anliggende.

Kilde: Børns Vilkår. Man kan tilmelde sig kurset, der er målrettet forældre til børn i forskellige aldre, på www.bornsvilkar.dk/tdc