Samfund

Hænger mænd ud som krænkere på Facebook: - Jeg ved, at det er ham, der har gjort det

En mand blev mandag hængt ud på Facebook for at krænke en mindreårig pige. Politiet advarer mod at dømme folk på forhånd.

Politiet var mandag ude og opfordre til at lade være med at dømme folk på forhånd, efter et Facebook-opslag, der hængte en mand ud som krænker, spredte sig.

Sagen handlede om, at en mand skulle have forulempet en mindreårig pige i et supermarked.

Moren til pigen og en medarbejder fra supermarkedet henvendte sig til politiet lørdag. Her fik de at vide, at politiet ville gå videre med sagen mandag.

Den meddelelse fik en anden kvinde, Rikke Louise Andersen, til at kommentere sagen på Facebook søndag.

Her hængte hun den pågældende mand ud og fortalte, at han havde begået overgreb, og at politiet ikke reagerede hurtigt nok på det.

Har gjort det før

Det er ikke første gang, at Rikke Louise Andersen har lagt navn og billede af personer, der ikke er dømt, ud på nettet. Hun er tidligere dømt for at have overtrådt persondataloven ved at lægge billeder af en formodet blotter ud uden samtykke.

Hun samarbejder med Malene Staal, der ikke har tænkt sig at stoppe, selvom politiet opfordrer til det modsatte.

Malene Staal er selv sigtet i en sag, der drejer sig om en mand fra Aarhus. Han er sigtet for pædofile overgreb mod en 4-årig, men er ikke dømt. Alligevel har Mette Staal hængt ham ud med navn og billede.

- Han er dømt før, han har gjort det før, siger hun.

Men du er ikke bange for at hænge ham ud for noget, han ikke har gjort?

- Nej, for jeg ved, at det er ham, der har gjort det. Og alle ved, at det er ham, der har gjort det.

Lene Frank, der er politidirektør ved Sydsjællands og Lolland Falsters Politi, er bekymret over, at folk griber til selvtægt eller trusler, når personer bliver hængt ud på nettet.

Og sager som denne kan hurtigt brede sig, når de rammer de sociale medier. Også selvom den, der bliver hængt ud, er uskyldig.

- Det kan brede sig meget hurtigt i den tid og rum, der er rigtig mange mennesker, der kan høre om det, der kan dele det. Så det har en kolossal effekt på de mennesker, der udsættes for det, siger Thomas Ploug, professor i informations- og kommunikationsetik ved Aalborg Universitet.

Blev hængt ud med falsk profil

Det er Benjamin Holstebroe et eksempel på.

For tre år siden oplevede han, at et af hans private billeder blev brugt af en falsk profil på Facebook til at skrive seksuelle tilnærmelser til en 14-årig pige.

Det tog Benjamin et halvt år at komme ovenpå efter oplevelsen. Video: Jacob Carlsen

Pigens mor offentliggjorde hans navn og billede på Facebook, og det fik flere til at true ham på nettet.

- Det gjorde, at jeg ikke turde forlade min lejlighed. Den ene gang, jeg gjorde det, var der en mor, der kom mod mig, og da hun så mig, skyndte hun sig at tage sit barn og gå over på den modsatte side af fortovet. Det isolerede mig, jeg blev meget mere indadvendt. Og cirka en måned efter gik jeg ned med stress og var syg i cirka et halvt år, før jeg kom ovenpå igen, siger han.

Benjamin Holstebroes historie er ikke noget, der får Malene Staal til at ændre holdning.

Kan du ikke godt forstå, at politiet er bange for, hvad det kan føre til?

- Jo, men det kan ikke være mit problem. Jeg er her ikke for at beskytte de pædofile. Jeg er her for at finde de pædofile, siger hun.