Frank Jensen i kovending: Vil flytte udskældt byggeri på Amager Fælled

Det politiske flertal bag boligbyggeri på Amager Fælled er væk. Overborgmesteren vil undersøge alternativ beliggenhed.

Et omstridt boligbyggeri på Amager Fælled ser nu ud til alligevel ikke at blive til noget.

Der er ikke længere et flertal, som ønsker byggeri på Ørestad Fælled. Det bliver jeg nødt til at lytte på

Overborgmester Frank Jensen (S)

Flertallet bag de 2500 boliger, der skulle bygges i kanten af Amager Fælled, er væk. Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), foretager derfor en markant kovending og vil i stedet undersøge, om der kan findes en anden placering til byggeriet.

- Mit budskab er, at nu trækker vi en streg i sandet. Der er ikke længere et flertal, som ønsker byggeri på Ørestad Fælled. Det bliver jeg nødt til at lytte på, siger overborgmesteren.

Folkelig modstand

Boligbyggeriet på Amager Fælled har været udsat for hård kritik fra visse sider. Blandt andet har 47.583 personer i skrivende stund skrevet under på Danmarks Naturfredningsforenings underskriftindsamling mod projektet.

Argumentet er blandt andet, at Strandengen, som er det område, hvor byggeriet skulle opføres på, er et af de sidste oprindelige naturområder i Københavns Kommune med mindst 5000 år på bagen.

Senest har begge de regeringsbærende partier Venstre og Konservatives politiske ledere i Borgerrepræsentation, som ellers har stemt for byggeriet, bekendtgjort, at de vil have undersøgt en alternativ placering til byggeriet.

- Jeg er jo ikke lavet af sten. Jeg forholder mig til den virkelighed, der omgiver mig – og det er, at der er en folkelig modstand mod at bygge på grunden ved Ørestad Boulevard/Vejlands Allé, og at et stort politisk flertal vil have undersøgt en alternativ beliggenhed. Så det er det, jeg nu stiller mig i spidsen for, siger overborgmester Frank Jensen i en pressemeddelelse.

Ukendte gerningsmænd har på Amager Fælled blandt andet skåret de rør over, som By & Havn har brugt til at lave boringer for jordprøver. Video: TV 2 Kosmopol

Campingområde foreslået

Frank Jensen forventer, at resultatet af undersøgelsen vil kunne ligge klar i begyndelsen af det nye år.

Jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at der skulle opstå en helt ny politisk virkelighed efter et valg

Overborgmester Frank Jensen (S)

Venstre og Konservative har foreslået et område af Fælleden vest for det nuværende, omdiskuterede byggefelt. Det nye område er i dag udlagt til camping.

Overborgmesteren vil på et kommende møde i Københavns Borgerrepræsentation stille forslag om, at den nye beliggenhed undersøges. Ifølge Frank Jensen ligner dette campingområde netop nu den mest realistiske løsning:

- Jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at der skulle opstå en helt ny politisk virkelighed efter et valg, hvor alle partier pludselig bliver varme tilhængere af at bygge på det område, som nogle kalder strandengen, siger han.

Byggeri skulle være med til at finansiere metro

Udover Danmarks Naturfredningsforenings underskriftindsamling har også en Facebook-gruppe med navnet 'Amager Fælleds Venner' skabt opmærksomhed omkring det omstridte byggeri.

Gruppen har samlet 6817 medlemmer, og i maj mødte flere tusinde demonstranter op ved området og slog ring om Amager Fælled. Derudover har også tv-kokken Nikolaj Kirk ført en meget aktiv kampagne for at få ændret på byggeplanerne.

Området på Amager Fælled, der står i centrum for debatten, er på 19 hektar, hvilket svarer til cirka 6 procent af det københavnske naturområde. Beslutningen om at bygge 2500 boliger netop her blev taget tilbage i 1994, da området blev solgt og udlagt til boliger i forbindelse med finansieringen af metrobyggeriet.

Byggegrunden skal indbringe små to milliarder kroner, som er brugt til at bygge metro under København.

- Det er stadig en bunden opgave at finde grunde til flere boliger – det skriger København i den grad på. Vi er også tvunget til at betale regningen for metroen, siger Frank Jensen.