Samfund

40 elever skal deles om hvert toilet: - Det harmonerer jo ikke ret godt

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at der i de små klasser højest er 10 børn per toilet, men på mange skoler er virkeligheden en helt anden.

467 elever. 10 toiletter. 

På Sdr. Bjert Centralskole syd for Kolding skal hvert toilet deles af mere end 40 elever.  

Det betyder, at det ikke altid er lige lækkert for eleverne at gå på toilettet. Der er vådt på gulvene, papir ud over det hele, og som Mathilde Dalsgaard fra 3. klasse siger, så sker det af og til, at toiletterne er stoppet med noget, "der er klamt, men ikke pænt at tale om". 

Derfor undlader flere af eleverne helt at bruge toiletterne i skoletiden. Julius Helleskov Pedersen fra 8.B sørger for eksempel altid for at gå på toilettet derhjemme, så han ikke behøver gøre det på skolen.

Mens han er i skole, er der kun en ting at gøre:

- Jeg plejer at holde mig. Jeg lader bare være med at drikke så meget, så det ikke forstyrrer. Men så tænker man ikke så godt, siger han.

Dermed er han en del af de 20 procent af de ældste folkeskoleelever, der ifølge en undersøgelse fra forskningsprojektet Hi Five ikke går på toilettet, mens de er i skole.

- Man er bare bange for, det er tis

Skolelederen på Sdr. Bjert Centralskole, Uffe Rasmussen, kan godt forstå børnene. 

- Jeg ville nok betænke mig lidt på at bruge dem. I hvert fald sidst på dagen, siger han. 

Ifølge Uffe Rasmussen er problemet en kombination af, at der er for få toiletter på skolen, og at der ikke er tilstrækkelig rengøring:

- 40 børn per toilet og rengøring én gang om dagen, det harmonerer jo ikke ret godt. 

Der bliver gjort rent på toiletterne hver morgen, inden eleverne møder ind. Men i løbet af dagen er der ikke nogen, der sørger for at holde dem rene og pæne.

Og det er en stor del af problemet, mener Lars Münter
, sekreteriatschef i Rådet for Bedre Hygiejne

- Toiletterne bliver meget hurtigt overfyldte på mere end en måde. Papir på gulvet, lort op ad kummen og andre ting. Hvis det var 40 voksne, der skulle deles om et toilet i løbet af et kvarter, ville det også se sådan ud. Det er derfor, vi har en øget rengøringsrutine mange offentlige steder – hvis der er mange brugere, er der behov for mere rengøring, siger han.

Eleverne på Sdr. Bjert Centralskole kan godt mærke, at der ikke bliver gjort rent ofte nok.

- Når man åbner døren, er der altid lidt fugtigt på håndtaget. Det er rigtig klamt, når man ikke ved, hvad det er. Man er bare bange for, det er tis, siger Carl Buch Løgstrup fra 3. klasse.

25.000 til en ekstra rengøring om dagen

Til januar starter et forsøg med ekstra rengøring på Sdr. Bjert Centralskoles elevtoiletter. Skolebestyrelsen har søgt om og fået bevilliget 25.000 kroner til endnu en rengøring omkring middagstid hver dag.

Og selvom det glæder skoleleder Uffe Rasmussen meget, så ved han godt, at det ikke løser problemet med, at der er for få toiletter på skolen. 

- I den bedste af alle verdener ville det være rart med seks ekstra drengetoiletter og seks ekstra pigetoiletter i ny standard og med rengøringsvenlige materialer, siger Uffe Rasmussen og fortsætter:

- Men det er dyrt at bygge nye toiletter, og vi ligger ikke højt på listen i forhold til at få bygget om.

Derfor er skolen startet i det små. Blandt andet med øvelser i klasserne, hvor de taler om, hvordan man går ordentligt på toilettet, og af og til afholder skolens pedel konkurrencer, hvor piger og drenge konkurrerer om, hvem der er bedst til at holde toiletterne rene. 

Ifølge elevrådsformand Freya Jensen har eleverne da også selv en del af ansvaret for, at toiletterne ikke altid er rene. 

- Jeg tror også, det er eleverne, der skal tage sig sammen og ikke tisse op ad væggene og huske at putte papiret i skraldespanden, siger hun. 

Krav på arbejdspladser, ikke skoler

Skolen har også en række toiletter, som det kun er lærerne, der bruger. Men dem kan eleverne ikke bruge. 

- Nej, det tror jeg, ville være uhørt. Det er personaletoiletter, siger Uffe Rasmussen. 

Men i virkeligheden burde eleverne på alle landets skole have samme toiletforhold, som deres lærere, mener Lars Münter fra Rådet for Bedre Hygiejne. 

- Børnene vil gerne, men de har brug for nogle rammer, der understøtter dem. De bør have samme vilkår, som voksne har. Det er bare ikke de vilkår, de bliver stillet, siger han. 

Arbejdsmiljøloven stiller krav til danske arbejdspladser om, at der skal være ét toilet for hver 15. ansatte. Men der findes ingen regler for, hvor mange elever der må være per toilet på landets folkeskoler. 

Sundhedsstyrelsen anbefaler dog, at de yngste elever er 10 om hvert toilet, mens de store elever maksimalt bør være 15 elever per toilet.